| |
| hanka hermová |
|
Stálý/á přispěvatel/ka

Založen: 17. 11. 2003 Příspěvky: 302 Bydliště: Praha / Vanovice
|
Zaslal/a: pá 29. červen 2007, 14:03 Předmět: |
| |
Jakube, myslím, že Tobě to asi není třeba vysvětlovat, podle mě to Michal mínil tak, že nejvíc peněz jde do asfaltových stezek, které nejvíce potřebují - shodou okolností - právě bruslaři.
Ale já proti bruslařům nic nemám, jen mi je prostě pořád líto udělat asfaltovou dálnici zrovna v jednom z mála dochovaných přírodních území kolem řeky, když by tam dle mého názoru (a mnohých jiných) stačila upravená přírodní cesta, která by byla (objektivně) mnohem levnější, šetrnější k přírodě a (subjektivně) hezčí. A jak vyplynulo z mailu od Povodí, klidně by takovou cestu na svých pozemcích strpělo. |
|
| Návrat nahoru |
|
| hanka hermová |
|
Stálý/á přispěvatel/ka

|
Zaslal/a: pá 29. červen 2007, 14:16 Předmět: |
| |
| A máš pravdu, pokud tam bude asfalt, tak tam určitě, aspoň dokud zůstane hladký povrch, bude bruslařů hodně. Tož otázka asi opravdu zní, chce-li většina lidí spíš magistrálu pro bruslaře. Co jsem si vyslechla na konferenci v květnu, tak skoro všechny kraje hlásily, že mají na cyklostezkách výraznou převahu bruslařů. Nechci soudit, čím to je, ale cyklisti nejspíš sbalili fidlátka a jezdí někde jinde. |
|
| Návrat nahoru |
|
| Cyklistka - sváteční |
|
Anonymní
|
Zaslal/a: so 30. červen 2007, 17:02 Předmět: Cyklostezky |
| |
Zdravím JK,
ti jedinci o kterých píšete jsou již rozhodnuti a to pro asfalt, nečekejte, že budou lobovat ve prospěch přírody. Jasně jste si přečetli vyjádření Povodí Labe, kde připouští, že frekvence pojezdu jejich techniky po těchto cestách je nárazová a většina prací je zajišťována z vody, proto využití cest na březích je minimální. Kdo kolem Labe jezdíme, víme, že od čističky podél Labe po proudu se jedná o úsek kde velmi dlouhou dobu čtyřkolová vozidla neprojedou (možná nějaký traktor). Povodí Labe to již nějaký ten rok nevadí. Aby se zde dalo jezdit stačilo tak málo (vysekat trávu a rozšířit polní cestu, která zde kdysi bývala) a již by cyklisté nemuseli slézat z kola. Možná by nebylo od věci, podívat se do Územního plánu Města Lysé n. L., zda se v této lokalitě neuvařuje s těžbou písku a proto se musí postavit víceúčelová asfaltová komunikace. K čertu s krajinou, důležitější jsou u nás zatím peníze a podnikání. V některých příspěvcích se zde jen mlží, předstírá se zájem o názor veřejnosti a přitom se již ví, jestliže nějaké finace se zde budou investovat, bude to určitě pro vičeúčelovou komunikaci. |
|
| Návrat nahoru |
|
| bludička |
|
Stálý/á přispěvatel/ka

Založen: 01. 04. 2004 Příspěvky: 334 Bydliště: Lysá — sídliště
|
Zaslal/a: ne 1. červenec 2007, 22:19 Předmět: |
| |
| Omlouvám se za hloupý dotaz, ale: Co to je "šotolina"? |
|
| Návrat nahoru |
|
| JK |
|
Anonymní
|
Zaslal/a: ne 1. červenec 2007, 22:42 Předmět: Re: Cyklostezky |
| |
| Cyklistka - sváteční píše: | Zdravím JK,
ti jedinci o kterých píšete jsou již rozhodnuti a to pro asfalt, nečekejte, že budou lobovat ve prospěch přírody. Možná by nebylo od věci, podívat se do Územního plánu Města Lysé n. L., zda se v této lokalitě neuvařuje s těžbou písku... |
Taky Vás zdravím, územní plán jsem neviděl, ale tato informace mě zaujala, můžete mi napsat(nebo někdo jiný, kdo jste do ÚP nahlédnul) v přibližně kterých místech je v ÚP počítáno s těžbou písku? Nedělám si iluze, vzhledem k tomu o jak výhodný obchod se jedná, že se to nebude realizovat. Jinak to co jste napsala, je přesná charakteristika a o to je to smutnější. |
|
| Návrat nahoru |
|
| H. Fajmon |
|
Anonymní
|
Zaslal/a: po 2. červenec 2007, 8:34 Předmět: reklama na cyklostezky |
| |
Zdravím,
doporučuji všem zakoupit dnes Hospodářské noviny. Jako samostatná reklamní příloha je k nim dnes přiložena velká propagace na rakouské cyklostezky. Můžete se tam dočíst, kolik kilometrů asfaltových cyklostezek je v kterém kraji a okolo které řeky k dispozici a také jaké je tam v okolí stezek vybavení a ubytování. Docela zajímavé čtení. Cyklostezka okolo Dunaje vede z Pasova přes Vídeň až k Bratislavě a její celková délka na rakouském území je 430 km a je to prosím po celé délce asfalt.
Hynek Fajmon |
|
| Návrat nahoru |
|
| Občanka M |
|
Dlouhodobý/á přispěvatel/ka
Založen: 05. 04. 2005 Příspěvky: 52 Bydliště: Lysá nad Labem
|
Zaslal/a: po 2. červenec 2007, 9:52 Předmět: |
| |
No, to je zvláštní, že Rakousko, které se tolik stará o své životní prostředí, až nám blokuje hranice kvůli Temelínu, by si zaplácalo čisté alpské prostředí hnusným asfaltem a ještě ho propagovalo.  |
|
| Návrat nahoru |
|
| JK |
|
Anonymní
|
Zaslal/a: po 2. červenec 2007, 11:08 Předmět: |
| |
Díky za tip pane Fajmone, bohužel ani příloha v HN mě nepřesvědčila a nesdílím Vámi propagovaný názor, že co je dobré pro rakušáky, je dobré i pro nás.  |
|
| Návrat nahoru |
|
| Pedro |
|
Stálý/á přispěvatel/ka
|
Zaslal/a: po 2. červenec 2007, 14:23 Předmět: |
| |
| bludička píše: | | Omlouvám se za hloupý dotaz, ale: Co to je "šotolina"? |
Šotolina je sypká stavební kamenitá hmota z drobných úlomků kamene, která se používá například při stavbě komunikací jako zásyp. Vyrábí se drcením kamene, nebo vzniká jako odpad při výrobě štěrku.
Že by se hromadně vyráběla z drceného asfaltu - jak bylo několikrát uvedeno v příspěvcích výše - je zavádějící. Pokud taková příměs skutečně existuje a někde nachází uplatnění, o jejím použití při výsypu cyklostezek jsem dosud ani neslyšel, ani nečetl.
Pokud se Rakouska týká, odliv cykloturistů z asfaltem upravených lokalit je dle čísel cestovek setrvalého charakteru. Asi proto je třeba celostránkově inzerovat a pokusit se s tímto trendem něco udělat ... Cestovní kanceláře specializované na cykloturistiku registrují naopak zvýšenou poptávku po přírodních cyklostezkách, ukázkové a kapacitně naplněné jsou např. lokality typu TRENTA v Itálii (vyhlášené Lago Di Garda).
Navíc - jakkoliv chceme být světoví - diskutovaná stezka podél Labe bude spíše regionálního charakteru bez nějakých výrazných ubytovacích či restauračních kapacit. Zde mi srovnání s Rakouskem přijde trochu odtažité. Myslím že by měla spíše harmonicky kopírovat toky řeky s porostem namísto prosazované 5m asfaltové ranveje. |
|
| Návrat nahoru |
|
| hanka hermová |
|
Stálý/á přispěvatel/ka

|
Zaslal/a: po 13. srpen 2007, 12:10 Předmět: |
| |
Zajímavý článek k tématu cyklostezky vyšel v dnešních Hospodářkách:
Dotace z EU? I na ochutnávky piva, HN, 13. 8. 2007
| citace: | | Českem hýbou dotace: Topolánkova vláda si vytyčila získání dalších 750 miliard korun z Bruselu v příštích sedmi letech jako jednu z hlavních priorit. Stamiliony korun přitom už nyní proudí na projekty, o jejichž účelném využití experti pochybují. |
...
| citace: | | Šest a půl milionu korun zase stála nová cyklostezka mezi Vlkavou a Jizbicemi na Nymbursku. Vede ale souběžně s cestou, po níž cyklisté už léta jezdí. Navíc na tu novou nic nenavazuje. |
...
| citace: | | Také nymburskou cyklostezku místní politici brání: "Je to kvůli přilákání turistů. Nemáme zatím tolik peněz, abychom mohli financovat celou zamýšlenou cyklostezku mezi Labem a Jizerou. Ale i ta je v plánu, a náš úsek bude její součástí," tvrdí starostka Čachovic Naděžda Hyšková, proč zatím stezka vede "odnikud nikam". |
1) K čemu jim bude přilákání turistů, když si turisti zaparkujou auta přímo v lese u stezky, chvíli se projedou a hned zas mizí pryč? Vždyť tam turisti svoje peníze ani nemají kde utratit, u té cyklostezky nic není, nejblíž je Lovecký hotel na Jíváku a ten je snad jediný, který by z toho mohl profitovat.
2) Povrch té cyklostezky už teď - po asi 3 měsících provozu praská, na vlastní oči jsem to viděla minulý víkend. |
|
| Návrat nahoru |
|
| Martin Prokop |
|
Anonymní
|
Zaslal/a: po 13. srpen 2007, 18:30 Předmět: sbalili fidlátka a jezdí někde jinde Ano v okolí Lysé |
| |
| hanka hermová píše: | | A máš pravdu, pokud tam bude asfalt, tak tam určitě, aspoň dokud zůstane hladký povrch, bude bruslařů hodně. Tož otázka asi opravdu zní, chce-li většina lidí spíš magistrálu pro bruslaře. Co jsem si vyslechla na konferenci v květnu, tak skoro všechny kraje hlásily, že mají na cyklostezkách výraznou převahu bruslařů. Nechci soudit, čím to je, ale cyklisti nejspíš sbalili fidlátka a jezdí někde jinde. |
Dobrý den,
jsem z Nymburka pokud se chci projet přírodou na kole. Jedu k Lysé, Čelákovicím, do VP Milovice\Mladá, k Jizeře. Výlety do přírody si nepředstavuji po asfaltové dálnici, ale polní lesní cestou.
Byl bych velice nerad aby projet v přírodě znamenalo sbalit kolo do auta a jet na Šumavu, Moravu, Beskydy nebo někam do zahraničí.
Ten asfalt pro všechny mi připomíná název filmu Trhala fialky dynamitem. |
|
| Návrat nahoru |
|
| Michal Janda |
|
Přispěvatel/ka
|
Zaslal/a: po 13. srpen 2007, 22:25 Předmět: Pár fotek |
| |
Pár fotek z vlkavské cyklostezky za 8 500 000. Po pár měsících provozu začíná asfalt praskat. Těch popraskaných míst je tam víc, tohle je jenom ukázka.
Kromě prasklin bude bruslařům vadit i listí a jehličí na stezce.

Naposledy upravil/a Michal Janda dne út 13. listopad 2007, 20:20, celkově upraveno 2 krát |
|
| Návrat nahoru |
|
| Zuzana |
|
Stálý/á přispěvatel/ka
|
Zaslal/a: čt 16. srpen 2007, 16:51 Předmět: |
| |
| Praskliny nevadí - faktura byla zaplacena, ne? |
|
| Návrat nahoru |
|
| Mr. Seaman |
|
Stálý/á přispěvatel/ka

Založen: 16. 01. 2005 Příspěvky: 455 Bydliště: Lysa - sidliste
|
Zaslal/a: pá 17. srpen 2007, 6:27 Předmět: |
| |
Podle tehle obrazku se zjevne trha krajnice - to bude sranda az se to s nekym utrhne uplne... _________________ PaT
www.vzs-atms.info
BiteFight |
|
| Návrat nahoru |
|
| hanka hermová |
|
Stálý/á přispěvatel/ka

|
Zaslal/a: po 27. srpen 2007, 23:26 Předmět: |
| |
Pár týdnů nová cyklostezka: vážné úrazy a zmatky!
Nymburský deník, 17.8.2007
| citace: | Pár týdnů nová cyklostezka: vážné úrazy a zmatky!
17.8.2007 3:20, aktualizováno 17.8.2007 9:23
JIZBICE, PATŘÍN - Nová cyklostezka mezi Čachovicemi a Patřínem, která měří sedm kilometrů, má zásadní vady: mrzačí se na ní lidé a na rozcestí nevědí, kudy kam.
„Cyklisté se mají na co těšit. Cesta vede malebným lesem a díky kvalitnímu povrchu ji budou moci využívat i in–line bruslaři.“ Věty, které v červnu slibovali iniciátoři nově vybudované cyklostezky na severu Nymburska. Jenže trasa se stala pro řadu cyklistů noční můrou a doslova hororem.
„Otvírali ji 1. června. Za tu dobu už tu byl vrtulník záchranky a já mám vybrakované všechny lékárničky. Úrazy nejsou ničím výjimečným,“ smutně vypraví Jaroslav Zvířecí, který bydlí v bývalé hájovně mezi Jizbicemi a Patřínem. Právě u hájovny je zásadní kámen úrazu. Doslova a dopísmene.
„Tady cyklostezka vlastně končí. Z jedné strany sem vede sešup z kopce a na asfaltku navazuje v zatáčce štěrk. To nemá šanci nikdo ubrzdit,“ ukazuje Zvířecí nejčastější místo úrazu.
Problémem je podle něj značení. Informační značka stojí přesně dole na konci asfaltky, rozjetý člověk na ni nemá šanci reagovat. „Měla by být rozhodně výš,“ upozorňuje usedlík.
V další zatáčce na štěrku se stal před několika dny zatím nejvážnější úraz. Cyklistovi ujelo kolo a při pádu si vážně poranil hlavu. V bezvědomí jej transportoval vrtulník do pražské nemocnice. „Odřeniny jsou běžně. Zavazovat lokty a kolena je skoro můj koníček. Ale tohle bylo opravdu ošklivé,“ tvrdí důchodce z hájenky.
Jenže špatně označený konec cyklostezky není jediným problémem. Ono se totiž vlastně nejedná o konec cyklostezky! „Je avizovaná, že vede až na Patřín. Ale to je zatím obyčejná polňačka. A neoznačená,“ rozčiluje se Zvířecí.
Na rozcestí opravdu jakékoliv ukazatele chybí. „Lidé většinou zastaví, pokud neupadnou, chvíli koukají do mapy a pak se jdou zepat ke mně do hájovny. I deset lidí denně. Je to nepříjemné a otravuje to. Už jsem kvůli tomu serval z plotu zvonek,“ čílí se muž, který údajně kvůli zbytečným dotazům nemá žádné soukromí.
O nápravu se prý postará loučeňská radnice. „Počítáme s umístěním informačních tabulí a směrových ukazatelů. Instalované by měly být v řádu měsíce,“ slibuje loučeňský starosta Bohumil Vinš.
Miroslav S Jilemnický |
Tak to asi fakt funguje, turistický ruch se zvýšil minimálně v hájence!
Co na to naši obránci rychlých asfaltových povrchů? |
|
| Návrat nahoru |
|
| Zuzana |
|
Stálý/á přispěvatel/ka
|
Zaslal/a: út 28. srpen 2007, 9:22 Předmět: |
| |
Ten problém je dán povrchem a dalšími atributy cyklostezky nebo je to lidmi?
P.S: Znám cyklostezku, na které je po prudkém sjezdu cesta uzavřena závorou. Kupodivu jsem se na ní nezabila - na kole platí totéž, co v jiném dopravním prostředku-kam nevidím, tam se neřítím. Anebo počítám se zaslouženou odměnou. |
|
| Návrat nahoru |
|
| Jakub Tesař |
|
Správce/kyně

|
Zaslal/a: út 28. srpen 2007, 9:24 Předmět: |
| |
Hanko, jak jsem z článku pochopil problém není v asfaltu, ale v tom, že 1. ta asfaltová cyklostezka nečekaně končí štěrkem pod kopcem, 2. chybí značení.
Pokud by ta cyklostezka někam vedla (a to v případě dokončení celé "magistrály" kolem Labe určitě povede) a byla dobře značená, tak by takový článek asi nevznikl.
Ústa si člověk může rozbít i na hliněném sjezdu s ukončením ve štěrku a ještě k tomu za zatáčkou... Sjezd v šotolině je podle mého ještě nebezpečnější, protože kolo ustřeluje. Kromě toho kolem Labe zas takové kopce nejsou, aspoň jsem si nevšiml.
A lidé tam jezdí. Takže turistický ruch se zvýšil. Že kvůli blbému značení otravují v hájence, je jiná věc , kterou ale lze lehce odstranit zlepšením značení.
Nejsem nějaký dogmatický zastánce asfaltu, sám v tom nemám jasno, ale používat zrovna tenhle článek jako argument není příliš košer. |
|
| Návrat nahoru |
|
| hanka hermová |
|
Stálý/á přispěvatel/ka

|
Zaslal/a: út 28. srpen 2007, 10:55 Předmět: |
| |
Dokud v tomhle místě (před patřínskou hájovnou) byla obyčejná pěkná lesní cesta s písčitohlinitým povrchem, tak se tam nehody nestávaly rozhodně tak často a lidí tam jezdilo taky hodně. Jen prostě nemohli jet tak rychle, protože jim to povrch nedovolil.
Jasně, problém je se značením, ale jednak tam ty dopravní značky uprostřed lesa vypadají trochu absurdně (jeďte se tam podívat, divně působí hlavně cedule Konec cyklostezky a Začátek cyklostezky u každého křížení s lesní cestou) a čím víc "absurdních" značek, tím menší pozornost se jim věnuje. Rozhodně bych nesázela na to, že cedule každého odradí jet rychle a potenciálně pak ohrozí nejen sebe, ale i jiné. Hlavně je podle mě problém v tom, že na rychlém a jednoduchém povrchu člověk ani nedokáže odhadnout, jaká rychlost už může být nebezpečná - navíc když pak přijde nečekaný problém. Tím může být nejen vjezd do štěrku, ale i třeba že se mi do cesty vplete pes, zajíc, dítě, havarující bruslař...
Uznávám, že ta stezka u hájenky končí dost nešťastným způsobem, ale to jen dokresluje, jak odbyté a nedomyšlené to je. Kdyby se tím projektem někdo pořádně zabýval, tyhle chyby byly předvídatelné. Přece se nedá při projektování říct, že to je jen 1. etapa a že se bezpečnostní problémy vyřeší, až bude celá cyklostezka dokončena. To bychom se taky nemuseli dočkat.
Já neříkala, že bych chtěla stezku ze šotoliny nebo štěrku a zvlášť ne ve sjezdu. Dávám přednost hlinitoštěrkové zpevněné cestě s utaženým, tedy téměř hladkým povrchem, se správným spádováním, aby mohla odtékat voda a nedělaly se výmoly. Jako příklad se dá uvést turistická cesta z Loučně na Jívák (po červené). Jeden kousek tam teď poničili dřevorubci, ale jinak je ta cesta hlaďounká a rovná, bez sypkého materiálu. |
|
| Návrat nahoru |
|
| Jakub Tesař |
|
Správce/kyně

|
Zaslal/a: út 28. srpen 2007, 16:08 Předmět: |
| |
Myslím, že problém je hlavně ten štěrk po asfaltu, ne ten asfalt samotný. Existuje spousta cyklostezek a silnic, které jsou asfaltové a hodně z kopce (Jizerky atd.) a lidi se na nich nepřizabíjí. Když ale se jim dá možnost se rozjet a na konci se nasype štěrk(!), tak se divím, že tam těch úrazů není ještě víc. To je pěkná blbost. Je to špatně naplánovaný projekt, to ano.
Značení se může udělat i nějaké příjemnější a vhodnější...
To co píšeš k tomuto článku, pořád není argument proti asfaltu. Je to argument pro to, aby se to pořádně naplánovalo, kde a jak to bude začínat a kde končit a na co navazovat.
O výhodách a nevýhodách asfaltu je přece jiná písnička. Pro mě třeba právě ta náročnost údržby (postupné praskání a prorůstání kořeny) a čištění (listí, písek, kamínky), viz fotky výše, je dosti zásadní argument proti. Ale i ta hliněná cesta se musí udržovat, jinak na ní budou za chvíli díry (právě tekoucí voda atd.). I když ta údržba je asi levnější než údržba asfaltové cesty.
Podle mých zkušeností, když si lidé mají vybrat, jestli pojedou po asfaltu nebo po hliněné cestě plné výmolů a kaluží po každém dešti, tak si vyberou asfalt. Nemluvím o nadšených cyklistech-trekařích, ale o normálních běžných výletnících. Smyslem cyklostezky je, aby se jim jelo pohodlně. Pohodlně znamená rovná hladká cesta bez "výmolů, rygolů a bláta". Jestli se toho stavu dosáhne asfaltem nebo jinak, je jedno, ale musí to fungovat (a jak vidíte myslím jen na cyklisty a úplně jsem vyloučil bruslaře, protože to se tady už probíralo). A o to jde, ne?
Příklady:
1. Cesta z Byšiček k Labi je široká hliněná a jede se po ní blbě, protože to neuvěřitelne drnčí do rukou, jelikože tam jsou malé hrbolky.
2. Cesta k Václavovi, tam je všechno - nejdříve po asfaltové silnici (pohoda), pak po úzké stezičce (super, ale blbě se tam vyhýbá, jelikož je opravdu úzká), pak drnčící hliněná s kalužemi a dírami. Pokud bych si měl vybrat, bral bych tu lesní cestu všude, na druhém místě je asfaltka, na posledním ta široká hliněná. |
|
| Návrat nahoru |
|
| Michal Janda |
|
Přispěvatel/ka
|
Zaslal/a: út 28. srpen 2007, 22:12 Předmět: |
| |
| citace: | | Smyslem cyklostezky je, aby se jim jelo pohodlně. Pohodlně znamená rovná hladká cesta bez "výmolů, rygolů a bláta". |
Tohle ale asi platí pro styezku někde v obci, a ne v lese ne? Nechápu tu neustálou nutnost mít i v lese všechno pěkně nalajnované, hladké, pohodlné... Kdo se chce vyhnout blátu a nepohodlí ať si jezdí ve městě nebo v parku, ale ne v přírodě. Co přijde dál? Neměla by se ta stezka zastřešit? Lidi nemají rádi když na ně prší. Možná i vyhubit v okolí hmyz, aby nás náhodou nepoštípali komáři. Možná by stálo za to vybetonovat okolní rybníky, ať je tam míň bahna....
Pěkně to vystihl jeden lověk který napsal že do lesa si bere pohorky a do divadla lakýrky, když chce někdo cjhodit po lese v lakýrkách může, ale není důvod kvůli němu stavět v lese chodníky.
Problém je v tom že když je někde asfalt a bez varování končí je to špatně. Problém je když je stezka najdnou překřížená dřevěnými zábrananmi a značka je těsně před nimi.
Navíc se pořád zapomíná že těch 8,5 miliónu bylo z našich kapes, jsou tom peníze které nám stát vzal a zničil za ně kus lesa. |
|
| Návrat nahoru |
|
| Jakub Tesař |
|
Správce/kyně

|
Zaslal/a: st 29. srpen 2007, 10:48 Předmět: |
| |
| Michal Janda píše: | | Nechápu tu neustálou nutnost mít i v lese všechno pěkně nalajnované, hladké, pohodlné... Kdo se chce vyhnout blátu a nepohodlí ať si jezdí ve městě nebo v parku, ale ne v přírodě. |
Jasně, ale vysvětlujte to lidem Když si můžou vybrat mezi pohodlnou cestou a nepohodlnou, kterou si asi vyberou? Když zvažují, kam se pojedou o víkendu s celou rodinou projet, vyberou si tu blátivou nebo tu pohodlnou, hladkou? Nepředpokládám, že nadšenci na horských kolech budou trénovat kolem Labe. Ty jezdí někde v kopcích. Jizerské asfaltky jsou jich plné.
Opravdu myslíte, že alternativou cyklovýletu je jízda po parku (asi stále dokola, kromě toho projet zrovna zámecký park je dost drsná terénní projíždka - kopec a výmoly) nebo po městě (s auty, chodci a stále dokola)? Já tedy ne. |
|
| Návrat nahoru |
|
| Jiri |
|
Častý/á přispěvatel/ka
|
Zaslal/a: st 29. srpen 2007, 13:29 Předmět: |
| |
| Nejsem priznivce ani odpurce asfaltu, rekl bych ze nejlepsi je zlata stredni cesta - t.j. mit jak 'paterni' komunikace asfaltove, tak pak hustsi (a levnejsi) sit komunikaci hlinenych ci jinak vice prirodnich. Oboji ma sva kouzla, asfalt je dobry pro delsi a pohodlnejsi cestovani, hlinena cesta je zase vetsi zabava. Ale pak je to zas o tom planovani, kde je nutne davat asfalt a kde ne... |
|
| Návrat nahoru |
|
| hanka hermová |
|
Stálý/á přispěvatel/ka

|
Zaslal/a: st 29. srpen 2007, 14:05 Předmět: |
| |
| citace: | | Jasně, ale vysvětlujte to lidem Smile Když si můžou vybrat mezi pohodlnou cestou a nepohodlnou, kterou si asi vyberou? Když zvažují, kam se pojedou o víkendu s celou rodinou projet, vyberou si tu blátivou nebo tu pohodlnou, hladkou? Nepředpokládám, že nadšenci na horských kolech budou trénovat kolem Labe. Ty jezdí někde v kopcích. Jizerské asfaltky Smile jsou jich plné. |
Tak tohle zase nepřipadá košer mně. Je to škatulkování lidí a cest jen na základě subjektivního dojmu.
Přírodní cesta neznamená automaticky blátivá a rozbitá. Asfaltová cesta může být klidně taky blátivá i rozbitá.
A lidi mají k přírodě různý vztah. Uznávám, že někteří se "hlavně nechtějí v přírodě umazat", ale mnoho lidí se snaží brát přírodu takovou, jaká je. Jakube, to by ses divil, kolik jezdí kolem Labe bajkerů na hodně dobrých strojích a milují tu krajinu, třeba právě proto, že to nejsou vyasfaltované Jizerky.
A o přírodní cesty stojí hodně lidí, co by se (asi) za bajkery neoznačilo, i na tomhle fóru zastánci přírodních cest výrazně převažovali. I moje skoro 60letá máma, která si na kole moc jistá není a každou chvíli radši sleze, jednoznačně preferuje jet lesem po pěšince, "protože chce být v lese".
Taky bych nedělala z malých dětí hlupáky, co umí jet jen po hladkém asfaltu. Ještě mi paměť trochu slouží a tak si pamatuju, že jsme ve věku cca 6 let trávili celé dny na spurťákách "akrobatickými jízdami", projížděním dvou výmolů a jedné louže, přeskakováním větví, najížděním na kameny, obrubníky a podobně. Dneska bych si tedy podobné vylomeniny odpustila, i když mám teď stokrát lepší kolo. Ale jasně, i malé děti mají různé záliby a některé by třeba radši volily dálkovou turistiku. |
|
| Návrat nahoru |
|
| Jakub Tesař |
|
Správce/kyně

|
Zaslal/a: st 29. srpen 2007, 15:22 Předmět: |
| |
Já ale nemluvím jen o asfaltu, já mluvím o tom, že lidé preferují pohodlnější cestu. Pokud to bude jiná než asfaltová, tak proč ne. Podle Michala Jandy jsou nejlepší ty klasické rozbité neudržované polňačky bez zásahy člověka. Podle mě ne.
Ideální by byl pokus: dvě cesty vedle sebe. Jedna zarovnaná, hladká, bez výmolů (nemusí být asfaltová). Druhá klasická polňačka s dírama, kalužema, hrbolama, klackama atd. Náhodně vybraná skupina 100 lidí na kolech, kterým je dána možnost si vybrat. Kterou si vyberou? Podle mě minimálně 80 z nich si vybere tu pohodlnější a sjízdnější. Já bych to udělal. Co vy? Ale možná to vidím zkresleně a jsem městskej mastňák, ale vsadím se, že takových je nás většina. Počty lidí na takových cestách proti počtu lidí na necestách to potvrzují.
Jedna věc je teorie a druhá praxe. Každý chce přírodu, nikdo nenapíše, že je proti přírodě. Ale když si má vybrat mezi pohodlnou rovnou cestou a drsnou polňačkou, tak jede po té pohodlné. Kdo chce skákat na kole, má prostor na Šibáku. To ale nejsou lidi, co jezdí turisticky.
Hanko, obviňuješ mě ze subjektivního pohledu, ale vždyť i to Tvoje vidění je subjektivní! Uznej, že se pohybuješ v určité skupině lidí, která je zaměřená více do přírodna a její chování zdaleka neodpovídá chování většinové populace. Přece podle toho, že díky svému zaměření znáš pár nadšenejch bajkerů, co si užívají s horalem necest, nemůžeš soudit, co se líbí většině normálních svátečních cyklistů.
Souhlasím s názorem Jiřího, že je možné cesty rozdělit na páteřní a zábavné. Cesta kolem Labe je podle mého páteřní. Už jen kvůli tomu, že to je (skoro) nejkratší cesta do Čelákovic a nemusí se jet po úzké silnici s autama. Kolem v lesích je spousta zábavných cest. Ty tam zůstanou tak, jak jsou. Kromě toho, když se opravdu podaří dokončit "cyklistická magistrála" kolem Labe, tak to bude opravdu cesta hooodně dálková.
Ti Tvoji bajkeři i nadále budou moct jezdit po valné většině cest, protože s nima se nic nestane. Všechny ty polňačky a lesní cesty mezi Lysou a Čelákovicema zůstanou. Jen ta kolem Labe se udělá pohodlná (nemusí být asfaltová). Pochybuju, že dneska jezdí mezi Čelákovicema a Lysou kolem Labe. Ono to dneska totiž ani moc nejde.
Někdy se mi zdá, že lidé tady reagují, jako by chtěl někdo vyasfaltovat celé Císařské lesy. |
|
| Návrat nahoru |
|
| hanka hermová |
|
Stálý/á přispěvatel/ka

|
Zaslal/a: st 29. srpen 2007, 16:04 Předmět: |
| |
OK. Uznávám, že jsem naladěná na to, aby se neničila zbytečně příroda a krásná lidská díla (třeba některé cesty, stavby nebo sochy atp.). Uznávám, že mně osobně by prostě přišlo děsné, aby se kvůli mojí zábavě (nikoli primární potřebě) něco ničilo. Uznávám, že jiní lidé spatřují hodnoty v něčem jiném.
Nebyla bych u Labe tolik proti asfaltu, kdybych nevěděla, jak to dopadá. Tady je ukázka: případ Orlická cyklotrasa
Dálková magistrála. Fajn, ale slovy mého školitele: "Proč by mezinárodní cyklokoridory měly být cyklodálnicemi? tam pojedu spíš kvůli cykloturistice, nikoli kvůli cyklodopravě; cesta do práce je cyklodoprava, ale po mezinárodní cyklostezce nepojedu kvůli tomu, že mám konferenci v Bruselu."
Podotýkám, že on horské kolo nemá, jezdí na 50 let starém silničním kole bez přehazovačky.
Koukám, že to postupně edituješ, tak jen připisuju: Nikdo z nás, ani Michal tu nenapsal, že chce jezdit po rozbitých cestách, nepodsunuj mu to. Cyklostezku kolem Labe chcem všichni, ale chcem přírodní hladký povrch s vyřešeným odvodněním, žádnou blbou šotolinu. Nechcem 4 metry široký asfalt. Už jsem to tu napsala snad stokrát.
Je jasné, že kolem Labe je potřeba širší cesta, aby mohli jet 2 lidi pohodlně vedle sebe, třeba aby mohl jet vedle sebe dospělý a dítě a aby se mohli lidi v pohodě vyhnout.
Udělejme raději jiný experiment. Postavme stezku pro nenáročnou turistiku, která se bude zásadně lišit od stezky u Orlice. Bude respektovat krajinu a přírodu a zároveň bude vhodná pro nenáročnou (cyklo)turistiku.
Příkladem budiž Viničná cesta v Jizerkách
Pokud se cítíš dostatečně způsobilý na teoretizování o cyklostezkách, zkus si přečíst něco o polních a lesních cestách. Polní a lesní cesty jsou většinou rozbité kvůli nevhodnému trasování a přetížení technikou. Právě u cyklostezek, které se nově staví a tento provoz na nich není, je při správné metodice možné těmto problémům predejit i pri prirodnim povrchu.
Naposledy upravil/a hanka hermová dne st 29. srpen 2007, 16:37, celkově upraveno 2 krát |
|
| Návrat nahoru |
|
| matlas |
|
Správce/kyně
Založen: 06. 10. 2006 Příspěvky: 294 Bydliště: Lysá nad Labem
|
Zaslal/a: st 29. srpen 2007, 16:22 Předmět: |
| |
Když už se zase rozjela ta vášnivá debata o asfaltování....
tak mě napadá, co na to naši rybáři. Nedávno jsem jel podél Labe a nestačil jsem se divit co jich tam - a hlavně jejich aut,stanů a nepořádku - je. Myslíte že ona cyklostezka je donutí zanechat auto jinde (kde?) a na své oblíbené místečko dojít pěšky? Já jsem skeptik.
Ať bude trasa jakákoli, myslím že se na ní a okolo ní budeme s jejich "mazliky" potkávat. Takovou cestu pak neničí traktory, ani kořeny, ale paradoxně auta. Nevěřím totiž, že po stezce bude denně jezdit strážník na kole a hříšníkům nadělovat bodíky a pokutovat.
Když jsem byl kluk, jezdil jsem s tátou na ryby na kole. Měli jsme malou brašnu na vercajk, pruty a stoličku. Člověk až žasne, co všechno dnešní rybář ke svému koníčku potřebuje. _________________ To je jako bavit se s kanibalem o duši ve chvíli, kdy v ruce drží rozjedené stehno.
PGP key ID: A33F8622
Fingerprint: BCC4 34ED 7887 7DBF CFA3 DB5B 9235 9981 A33F 8622 |
|
| Návrat nahoru |
|
| H. Fajmon |
|
Anonymní
|
Zaslal/a: st 29. srpen 2007, 16:30 Předmět: cyklostezka |
| |
Zdravím,
tady to teda žije . To je dobré. Jen pár poznámek:
1. Kritikům cyklostezky v Loučeni bych chtěl říct, že pokud se jim to tam nelíbí a zdá nebezpečný, tak ať tam nejezdí.
2. To, že se na to vynaložily veřejné prostředky je pravda, ale tu možnost podat si žádost a připravit projekt měly všechny obce. Takže bych to těm úspěšným nezáviděl ani nevyčítal.
3. Cyklostezka u Loučeně se mohla postavit rychle jen díky tomu, že je vedena po trase bývalé řepařské drážky a dodnes byly její pozemky v mapách vedeny jako celistvé a v majetku obcí. Takže se to využilo. Kdo to znal předtím, tak ví, že tam se žádná příroda neničila, protože se pouze vyčistil neuvěřitelný bordel, který tam během komunismu narostl a který tam lidi navozili na skládky. Navíc musel být celý projekt schválen dle aktuálních velmi přísných zákonů.
4. Tomu pánovi z Nymburka co jezdí jezdit na kole kolem Labe k nám bych chtěl říct, že nejen já ale spousta dalších lysáků jezdí zase jezdit na cyklostezku do Nymburka a do Poděbrad.
5. Jo a jsem rád, že tady kvalitní cyklostezku kolem Labe jako páteřní cyklotrasu hájí už víc lidí.
Tak asi tolik.
Hynek Fajmon |
|
| Návrat nahoru |
|
| hanka hermová |
|
Stálý/á přispěvatel/ka

|
Zaslal/a: st 29. srpen 2007, 18:48 Předmět: |
| |
| citace: | | Kdo to znal předtím, tak ví, že tam se žádná příroda neničila, protože se pouze vyčistil neuvěřitelný bordel, který tam během komunismu narostl a který tam lidi navozili na skládky. |
Prosím o přesnou lokalizaci neuvěřitelného bordelu.
Pokud si vzpomínám, po hrázi vlkavského rybníka, přes mostek až k silnici I/38 bylo na bývalém tělese drážky špendlíkové a švestkové křoví a úzká pěšina. Dalo se tam projet i na treku, místy obtížněji. Bývalo by to chtělo pořádně prostříhat a srovnat povrch cesty.
Od silnice I/38 k lesu, podél lesa až k polní cestě od Vlkavy bylo podobné křoví, matně si vzpomínám na pěšinu, ale nevím, jestli vedla po celé délce.
Pak bylo velmi romantické místo, křížení se starou hrušňovou alejí a u něj louka, na níž rostly jahody trávnice. To je teď zničené, neboť z toho udělali při stavbě překladiště materiálu. (Zmizení trávnic mě mrzí, protože byly dobré a zatím jsem nenašla v okolí jiné místo, kde by rostly. Prosím kdyžtak o tipy.) Škoda, že to překladiště udělali zrovna tam, ale holt chápu, že požadavek zachovat louku kvůli jahodám a pěkným kytkám by byl brán jako irelevantní.
Pak pokračovalo až do lesa křoví a možná pěšina. Co bylo v lese kolem křížení se silnicí na Loučeň - přiznám, že už nevím. Tam byl ten nepořádek?
Od křížení s lesní cestou od Všejan na Jívák až k Patřínské hájence bylo těleso drážky mírně zarostlé křovím, místy žlutě kvetoucí janovce. Podél vedla a stále vede vcelku kvalitní lesní cesta. Těleso drážky bylo myslím někde poškozené a prokopané.
Tolik asi k ničení přírody.
Mockrát jsem si představovala, jak by bylo pěkné, kdyby po té bývalé drážce vedla cesta, ale že to dopadne takhle a že kouzlo té cesty a všechna ta pěkná místečka zmizí, to by mě teda nenapadlo. |
|
| Návrat nahoru |
|
| matlas |
|
Správce/kyně
|
Zaslal/a: st 29. srpen 2007, 19:41 Předmět: |
| |
komentář č. 1 je také docela dobrý. Až budeme mít tu dálnici kolem Labe, bude pan Fajmon argumentovat stejně?
Být peníze za které byla kritizovaná a jím komentovaná stezka postavena jeho, pak komentář beru. Ony ale nebyly.
Znělo mi to trošku jako "Co je vám do toho, můžete tak leda být zticha a rádi, že nějaká stezka vznikla!"
Ostatní komentáře jsou taky slabé. Nebo alibistické? _________________ To je jako bavit se s kanibalem o duši ve chvíli, kdy v ruce drží rozjedené stehno.
|
| Návrat nahoru |
|
| hanka hermová |
|
Stálý/á přispěvatel/ka

|
Zaslal/a: st 29. srpen 2007, 21:08 Předmět: |
| |
Ještě něco:
Zajímalo by mě, jestli pan Fajmon, když tolik propaguje ty cyklodálnice, pak až bude vybetonováno, taky strčí oblek do brašny a pojede z Lysé do Europarlamentu na kole? |
|
| Návrat nahoru |
|
| Tomcat |
|
Anonymní
|
Zaslal/a: st 29. srpen 2007, 21:37 Předmět: Re: cyklostezka |
| |
| H. Fajmon píše: |
4. Tomu pánovi z Nymburka co jezdí jezdit na kole kolem Labe k nám bych chtěl říct, že nejen já ale spousta dalších lysáků jezdí zase jezdit na cyklostezku do Nymburka a do Poděbrad.
5. Jo a jsem rád, že tady kvalitní cyklostezku kolem Labe jako páteřní cyklotrasu hájí už víc lidí.
Hynek Fajmon |
4) A proč jezdíte do Nymburka diť asfaltovou dálnici na "zevlení" mezi motajícími se bruslaři máte u Káraného u úpravny vody a širokou už dost. Je to rozhodně blíž než Nymburk.
Trasa Nymburk > Poděbrady je špatně udržovaná a úzká, kořeny podrůstají asfalt + nepořádek za stromů jako větve a listí , přesně to bude čekat i Čachovicko Loučeňskou stezku.
Ona legendární "cyklostezka" v celé nemá ani status cyklostezky. Neplést totiž pojem cyklotrasa a cyklostezka. V zimě to je jednoduché hodí se tam cedule "komunikace se neudržuje " a je vymalováno.
5) Hmm vzdušné zámky. Kolik lidí myslíte že že ji použije jako páteřní cyklotrasu?. Stejně to dopadne jako v Poděbradech a Nymburce. Přijede auto, vytáhnou se kola nebo brusle, projedou se sem tam, vyhověj odpadky a zase odjedou. Hmmmm to pomůžou turistickému ruchu. Neutratí v dané lokalitě ani korunu , zanechají odpadky, po dobu pobytu zaberou někde parkovací místo. Má to nějaké pozitivum? Tedy krom odškrtnutí volebního slibu udělali jsme blabla...? Protože na kvalitu se nikdo už pak neptá? |
|
| Návrat nahoru |
|
| H. Fajmon |
|
Anonymní
|
Zaslal/a: st 29. srpen 2007, 22:04 Předmět: reakce |
| |
Zdravím,
koukám že jste se tady na mě slítli jako vosy. . Ale opravdu platí dvě věci. Jednak, že komu se to nelíbí, tak ať tam fakt nejezdí. Já třeba nehraju golf a nejezdím tedy na golfová hřiště, ale vůbec by mě nenapadlo říkat, že je golf blbost, která se nemá podporovat. A potom platí, že i v politice rozhoduje poptávka. Pokud by voliči cyklostezky nechtěli, tak by žádné nebyly. To je myslím snad každému jasné.
Jo a pro pana Tomcata: Mně se mezi Nymburkem a Poděbradama jezdí dobře a jsem rád, že to tam obě radnice vybudovaly. Do Káraného jsem jezdil na kole, ale už dvě mi někdo ukradl, tak to teď nemůžu provozovat. Ani do EP bych nemohl vyrazit, protože fakt teď kolo nemám. A je to taky dost daleko.  |
|
| Návrat nahoru |
|
| matlas |
|
Správce/kyně
|
Zaslal/a: čt 30. srpen 2007, 8:10 Předmět: Re: reakce |
| |
Jednak, že komu se to nelíbí, tak ať tam fakt nejezdí. Já třeba nehraju golf a nejezdím tedy na golfová hřiště, ale vůbec by mě nenapadlo říkat, že je golf blbost, která se nemá podporovat.
|
To je pravda. Jen nesmíte míchat jablka s hruškami. Vyjádřeno Vašimi slovy nikdo tady neříká, že cyklistika je blbost a nemá se podporovat. Teda pokud mezi podpora cyklistiky a asfaltová dálnice nedáváte rovnítko. To už je ale spíš manipulace.
A potom platí, že i v politice rozhoduje poptávka. Pokud by voliči cyklostezky nechtěli, tak by žádné nebyly. To je myslím snad každému jasné.
|
Opět nikdo neříká, že po cyklostezce není poptávka. Opět je to pouze o jejím povrchu.
Není to spíš o politické poptávce dodavatele? Nezdá se mi, že by voliči sdíleli Váš asfaltový názor.
Zkuste s námi prosím hrát čistou hru, to co nám předvádíte začíná zapáchat.
Nebo nám tím chcete naznačit, že už dávno bylo rozhodnuto a názor voliče nikoho nezajímá? _________________ To je jako bavit se s kanibalem o duši ve chvíli, kdy v ruce drží rozjedené stehno.
|
| Návrat nahoru |
|
| Jakub Tesař |
|
Správce/kyně

|
Zaslal/a: čt 30. srpen 2007, 9:19 Předmět: |
| |
Hanko, píšeš že ani Michal tu nenapsal, že chce jezdit po rozbitých cestách. A co je tohle:
| Michal Janda píše: | | [Nechápu tu neustálou nutnost mít i v lese všechno pěkně nalajnované, hladké, pohodlné... Kdo se chce vyhnout blátu a nepohodlí ať si jezdí ve městě nebo v parku, ale ne v přírodě. |
Tohle napsal a já to pochopil tak, že prostě jakýkoliv zásah do přírody vedoucí ke zkvalitnění cesty je mu proti srsti. Jeho stanovisko mi přišlo jasné, nesnažil jsem se nic podsouvat. Vy jste tomu rozuměli jinak?
Jinak s Tebou, Hanko, vlastně souhlasím. S jedinou připomínkou. Dálková trasa nemusí sloužit k tomu, abych dojel do Hamburku do práce. Nebylo by ale krásné, pokud bych mohl jet kolem Labe několik dní, přespávat v kempech, zastavit se v hospůdce a na koupání nebo na pohlídku města? Když mluvím o cykloturistice, to není jen jednodenní výlet. Právě třeba tady kritizovaná poddunajská stezka je krásným příkladem, že to lidé takhle dělají. A líbí se jim to. Znám spoustu Čechů, kteří tu trasu jeli a líbilo se jim to. Takže "magistrála" má své výhody.
Co ale chci zdůraznit, je to, že nemusí být asfaltová. Ale i neasfaltová cesta se musí udržovat. Není taky jasné, co na neasfaltovou cestu povodí a za třetí, co s tím udělají ty auta, o kterých píše matlas...
Neasfaltová cesta by měla tu výhodu, že by asi byla levnější a na magistrále by byla oživením (a co se vymyká, obvykle přitahuje větší pozornost).
Pro Tomcata: Lidé jezdí POUZE mezi Poděbrady a Nymburkem právě proto, že dál žádná pohodlná asfaltová cyklostezka nevede. Pokud se udělá po celé délce Labe, pak věřím, že to nebude pouze "Nymburk-Poděbrady-Nymburk" jako dnes. Pradoxně, co píšete, mi přijde spíše jako argument pro navazující asfaltovou cyklostezku ala "Nymburk-Poděbrady". |
|
| Návrat nahoru |
|
| Michal Janda |
|
Přispěvatel/ka
|
Zaslal/a: čt 30. srpen 2007, 10:15 Předmět: |
| |
Jakube, jde o to že není pravda že cesta je buď asfaltová nebo rozbitá. Už se to tu objevilo dříve, ale pro osvěžení.
Neasfaltová cesta/stezka pro cyklisty může vypadat třeba takhle:
http://arrowheadtrails.com/
http://www.kolombo.cz/fotky/bike/index.htm
Mnohem víc to zapadne do přírody, údržba je jednodušší - stačí zaškolit pár místních nezaměstnaných a opraví to bez použití techniky. Na asfalt se musí objednat nějaká firma a rozhodně je údržba asfaltu dražší.
Poznámku o blátě jsem myslel tak že člověk který se chce pohybovat v přírodě musí překousnout určité nepohodlí, nemůže čekat že bude všechno bez louží, lavičky a opdpadkové koše v pravidelných rozestupech atd.
| citace: | | Ideální by byl pokus: dvě cesty vedle sebe. Jedna zarovnaná, hladká, bez výmolů (nemusí být asfaltová). Druhá klasická polňačka s dírama, kalužema, hrbolama, klackama atd. Náhodně vybraná skupina 100 lidí na kolech, kterým je dána možnost si vybrat. Kterou si vyberou? Podle mě minimálně 80 z nich si vybere tu pohodlnější a sjízdnější. Já bych to udělal. Co vy? Ale možná to vidím zkresleně a jsem městskej mastňák, ale vsadím se, že takových je nás většina. Počty lidí na takových cestách proti počtu lidí na necestách to potvrzují. |
kdybysme udělali podobný pokus např. s nějakýmy schody na hradě, nebo na nějaké turistické stezce ve skalách - vedle sebe kamenné schody a eskalátory, většina lidí si v případě že to tam bude vybere eskalátory. namená to že budeme v lesích stavět eskalátory?
Pro H. Fajmona:
| citace: | | 2. To, že se na to vynaložily veřejné prostředky je pravda, ale tu možnost podat si žádost a připravit projekt měly všechny obce. Takže bych to těm úspěšným nezáviděl ani nevyčítal. |
Vy nechápete co jsem chtěl říct. Ty veřejné propstředky nevznikly jenom tak, jsou to peníze vybrané od daňových poplatníků. Stát mně za rok vezme pěkných pár desítek tisíc tak mně prostě zajímá co se s nimi stane. A to že se postaví v lese asfaltka odnikud nikam prostě nepovažuju za správně vynaložené peníze.
Proč se nepoužili na pruhy pro cyklisty kolem stávajících silnic mezi vesnicemi? Tam jezdí místní lidé na nákup a do práce. Jak je to dlouho co někde kolem Vlkavy zabili autem člověka....
A argument že pozemek pod drážkou byl celistvý, mám to chápat tak že politici vybrali jednodušší řešení (pozemek je celistvý) před složitějším ale pro lidi prospěšnějším (pozemek kolem silnice by se musel složitě vykupovat)? |
|
| Návrat nahoru |
|
| Jakub Tesař |
|
Správce/kyně

|
Zaslal/a: čt 30. srpen 2007, 14:53 Předmět: |
| |
Jasně, je to o míře. To platí i opačně. Kdo chce pohodlí, nemusí vždycky chtít asfalt. A kdo chce přírodu, nemusí vždycky chtít výmoly. Tomu rozumím. V příměru, který používáte - pokud dám vedle sebe rozbité schody a schody rovné a opravené, po kterých půjdou? I když musím uznat, že i představa jezdících schodů ve skalách je lákavá
Jen mi vždycky vadí nevyváženost diskuze a neuznání toho, že každé řešení má něco do sebe. Pokud se o něčem rozhodujeme, je třeba na stůl položit pro a proti obou variant (v tomto případě asfalt x jiný povrch, já chápu od začátku, že otázka není asfalt nebo nic) a zvážit, co chceme. Je to jen o preferencích.
Pro mě velký argument jsou náklady výstavby a údržby vs. užitná kvalita. Když cestu vyasfaltujeme, bude to jen o maličko pohodlnější, než to udělat jinak. Ale bude to stát o mnoho peněz víc a navíc částečně ztratíme pocit pobytu v přírodě (alespoň než trochu zaroste okolí). Asi i použití těžké techniky na výstavbu udělá dost nepořádku. Použití asfaltu může rozšířit skupinu turistů i o bruslaře, ale o to náročnější by byla výstavba (kvalitní velmi hladký asfalt) a hlavně údržba, protože bruslaři jsou velmi nároční na kvalitu povrchu a není vyřešeno, jak budou soužívat s cyklisty. |
|
| Návrat nahoru |
|
| Martin |
|
Anonymní
|
Zaslal/a: čt 30. srpen 2007, 16:19 Předmět: Re: reakce |
| |
| H. Fajmon píše: | Zdravím,
koukám že jste se tady na mě slítli jako vosy. . Ale opravdu platí dvě věci. Jednak, že komu se to nelíbí, tak ať tam fakt nejezdí. Já třeba nehraju golf a nejezdím tedy na golfová hřiště, ale vůbec by mě nenapadlo říkat, že je golf blbost, která se nemá podporovat. A potom platí, že i v politice rozhoduje poptávka. Pokud by voliči cyklostezky nechtěli, tak by žádné nebyly. To je myslím snad každému jasné.
Jo a pro pana Tomcata: Mně se mezi Nymburkem a Poděbradama jezdí dobře a jsem rád, že to tam obě radnice vybudovaly. Do Káraného jsem jezdil na kole, ale už dvě mi někdo ukradl, tak to teď nemůžu provozovat. Ani do EP bych nemohl vyrazit, protože fakt teď kolo nemám. A je to taky dost daleko.  |
No a Vy se divíte?
z mého pohledu jste zvolil velice nešťastny tón argumentace. Váš krátký příspěvek je mixem bagatelizováni a úsečných argumentu jak když mluvíte s náctiletým publikem. Jak nahoře někdo uvedl ...chteli jste to tak to mate..
Rozhodne, nesouhlasím s tím, že cyklostezky sou práci politických stran tedy volebních programů. Plán rozvoje cyklostezek je centrální, ale to jestli a přesně kudy trasa povede, jestli bude zvolena zámková dlažba, asfalt nebo variace na tzv. singletrack je na koncovém statním učedníku a rozhodně ne na tom kdo vyhrál volby.
To jak se toho chopí, je bohužel na jeho zodpovědnosti, protože jsou mu dána pravidla a podmínky, ale konečný vzhled je na něm. Pokud někdo jak podle šablony cpe jednu verzi stezky úplně všude, bez ohledu na její zaměření a umístění, nelze to povazovat za dobré.
To když někdo má vytvořit vytvoří regionální sportovně turistickou verzi stezky, ale bohužel výsledkem že jsou používány jen části jako čistě sportovní nebo je zní tranzitní komunikace. Tedy neplní svůj význam, nepřinese cestovní ruch a jen poliká finance na opravy.
Zmínil jste golfové hřiste, není to dobry argument. Ty stezky jen opisuji již často existující pozemní komunikace. Bohužel s přístupen slona v porcelánu, to zkvalitnění zbytečné proinvestuje moc financi a znehodnotí přírodu (ať doslova nebo jen její ráz). Tedy Vaše srovnáni by mělo byt nahradili jsme Golfové hřiště s trávníkem, za asfaltem pokrytý minigolfový komplex. A pokud se Vám to nelíbí……
Onu páteřní cyklotrasu jde realizovat i na silnici nižší třídy. Je to lepši než asfaltovat polňačku. Polní lesní cesta bez ohledu na povrch je účelová komunikace, která asi neústí na návsi ani u hostince, ale měla pracovní význam. Naproti tomu silnice lidská sídla spojuje a často efektivněji. |
|
| Návrat nahoru |
|
| Martin |
|
Anonymní
|
Zaslal/a: čt 30. srpen 2007, 16:33 Předmět: jak budou soužívat s cyklisty -jako jinde porušovat předpisy |
| |
| Jakub Tesař píše: | | Použití asfaltu může rozšířit skupinu turistů i o bruslaře, ale o to náročnější by byla výstavba (kvalitní velmi hladký asfalt) a hlavně údržba, protože bruslaři jsou velmi nároční na kvalitu povrchu a není vyřešeno, jak budou soužívat s cyklisty. |
Jak jí používat s cyklisty je jasné, pokud to bude cyklostezka řeší to dopravní předpisy . Bruslař podle dopravních předpisů nemá na cyklostezce co dělat.
Stejnak jako cyklista nemá co dělat (jet) po chodníku.
Oba dva tábory mohou používat "stezku pro chodce a cyklisty", nebo silnici. Ale i tam sou povinni se řídit předpisy a ne se motat se po celé šíři vozovky.
A jaká je praxe, oba tábory porušují dopravní předpisy , omezují se a ohrožují se navzájem. S tím, že většina sportovních cyklistů se stezkám které zaberou bruslař vyhýbá a jezdí jinde kde to je pohodlnější a bezpečnější. Tady je to absurdum asfaltu kdy taková stezka neplní účel, není to bezpečné není to pohodlné, neslouží to účelu a jen to pohlcuje peníze. |
|
| Návrat nahoru |
|
| H. Fajmon |
|
Anonymní
|
Zaslal/a: čt 30. srpen 2007, 17:14 Předmět: cyklostezky |
| |
Zdravím,
koukám, že jsem tady za "veřejného škůdce". Nevím co bych k tomu dodal. Snad jen vysvětlení. Pan Janda se ptá proč se udělala cyklostezka v lese a ne pruhy kolem silnic. To je jednoduché. Protože starostové a zastupitelstva příslušných obcí se shodla, že chtějí tu Vámi kritizovanou cyklostezku.
A ty pruhy kolem silnic, pokud vím, žádné zastupitelstvo nechtělo a tím pádem se to neudělalo. To, že se využily celistvé pozemky bývalé drážky je pravda a že to je jednodušší a rychlejší než vyhledávat a získávat souhlas stovek různých majitelů, kteří třeba ani nežijí v ČR, je taky pravda.
Ve státním rozpočtu jsou peníze na cyklostezky a kdo přijde včas s projektem a stavebním povolením, tak ten je dostane. A rozhoduje vůle zastupitelstev obcí, která jsou volena místními občany.
Škoda, že tyto elementární základy fungování státu a demokracie mnoho lidí nechápe. Ano, máte kritický názor na který máte právo, ale proti tomu stojí občané obcí, kteří si ve volbách zvolili svá zastupitelstva, udělali projekt, sehnali stavební povolení a sehnali legálně veřejné prostředky. Takže neudělali nic zlého. Naopak.
A pokud si myslíte, že se mají radši stavět pruhy kolem silnic, tak s tím běžte kandidovat do dalších voleb ve své obci a třeba se Vám to taky podaří. A třeba zase přijde jiný občan a řekne, že to je nesmysl, a že se mu to nelíbí a že chce něco úplně jiného a že platí fakt velký daně.
Hynek Fajmon |
|
| Návrat nahoru |
|
| Pablo_Bee |
|
Návštěvník/ice

|
Zaslal/a: čt 30. srpen 2007, 19:04 Předmět: |
| |
Zdravím fórysty,
přiznávám, že jako obyvatel města Milovic a jako vyznavače MTB mně děsí představa, že se budu muset plahočit po stezkách, které jsou stavěny ve jménu obecného blaha, ale ve finále se ukáže tento na počátku dobrý záměr je realizován neůčelně, krátkozrace a bez dostupnosti znalosti potřeb majoritní i minoritní společnosti. Město Milovice nyní a před 10 lety je nesrovnatelný obrázek. Díky poloze města se dají v okolí nalézt úžasné traily a singltracky (rozuměj stezky), které člověku dají to proč každou volnou chvilku lapne říditka a valí do přírody. Nejsem zástáncem vytváření asfaltových stezek, protože každá taková stezka se stane rušnou tepnou, kterou budou proudit davy lidí a kde se původní záměr odpočinku, relaxu a vyčištění hlavy, změní v boj o své vlastní zdraví. |
|
| Návrat nahoru |
|
| Jakub Tesař |
|
Správce/kyně

|
Zaslal/a: čt 30. srpen 2007, 20:55 Předmět: Re: cyklostezky |
| |
| H. Fajmon píše: | | A rozhoduje vůle zastupitelstev obcí, která jsou volena místními občany. Škoda, že tyto elementární základy fungování státu a demokracie mnoho lidí nechápe. Ano, máte kritický názor na který máte právo, ale proti tomu stojí občané obcí, kteří si ve volbách zvolili svá zastupitelstva, udělali projekt, sehnali stavební povolení a sehnali legálně veřejné prostředky. Takže neudělali nic zlého. Hynek Fajmon |
To mě docela děsí, když se demokracie omezuje pouze na volby a mezitím, ať si zatupitelé dělají, co chtějí, a občan, co je zvolil, ať drží něco. S prominutím, to je odesácké myšlenkové schéma, které nejlépe reprezentuje velký VK. Západní liberální demokracie stojí i na občanských iniciativách, svobodném tisku atd. Jinak je to jen diktatura na čtyři roky, i když si pouze můžete zvolit diktátora. Zastupitelé jsou i po zvolení jenom lidi a repezentanti lidí a zvolením se nestávají vševědoucími, všemohoucími a nechybujícími jako Bůh, i když si to mnoho z nich myslí a je hrůza, že i na komunální úrovni. Ale nechci zabíhat do politických diskuzí. O cyklostezce, resp. o jejím povrchu nebylo ve volebním programu ani slov, kromě toho ve volebním programu je toho tolik, že nikdy člověk nevolí celý, ale jen část a to někdy jen podle jednoho tématu. Takže to není velmi fér, diskuzi místo argumentů a schopnosti obhájit rozhodnutí a přesvědčit lidi zakončit stylem "zvolili jste nás a tím je vše dáno".
Jinak Pablo, slova | citace: | | Nejsem zástáncem vytváření asfaltových stezek, protože každá taková stezka se stane rušnou tepnou, kterou budou proudit davy lidí | je přesně argument pro výstavbu asfaltové stezky, protože o povzbuzení turistického ruchu jde! Celou dobu tu odpůrci asfaltu argumentují, že aslfat naopak lidi odradí, protže dnes víc a víc preferují přírodní cesty (argument Rakouska)!!! Tak jak to, himlhergot, je? Odradí nebo přiláká? |
|
| Návrat nahoru |
|
| Martin |
|
Anonymní
|
Zaslal/a: čt 30. srpen 2007, 21:33 Předmět: Re: cyklostezky |
| |
| Jakub Tesař píše: | | Tak jak to, himlhergot, je? Odradí nebo přiláká? |
Není to černobílé
Mluvíme o tom, že se to mine účinkem a ještě si to zaplatíme. Tedy přiláká to pejskaře \ maminky s kočárky \ bruslaře \ běžce .... a je to ale snad cyklostezka ne? Takže odradí sportovce sportovně turistické založené cyklisty.
Přiláká to sváteční vyletniky tedy ti kteří to dělají z mody nebo jisté společenské nutnosti. Něco jako korzování po bulváru bylo společenskou události a nutností.
Otázka tedy by měla být ta jestli ti kteří to budou používat jsou ti pro které to bylo smyšleno a jestli to přinese co zřizovatel čekal a slibovali si ostatní. |
|
| Návrat nahoru |
|
| Pablo_Bee |
|
Návštěvník/ice

|
Zaslal/a: čt 30. srpen 2007, 21:40 Předmět: |
| |
| Jakub Tesař píše: | | o povzbuzení turistického ruchu jde! Celou dobu tu odpůrci asfaltu argumentují, že aslfat naopak lidi odradí, protže dnes víc a víc preferují přírodní cesty (argument Rakouska)!!! Tak jak to, himlhergot, je? Odradí nebo přiláká? |
Pane Tesaři, ano pravda je tam někde venku ....Ano souhlasím, že cestovní ruch je možné brát jako jeden z mnoha nástrojů, jak získat finanční prostředky. A příspívat tak k rozvoji a výstavbě stávajících stezek, ale řekněme si na rovinu, že toho lze dosáhnout jen a pouze tehdy, když se bude jednat o šikovný podnikatelský záměr. Pokud vytvořím stezku za 8,5mil. Kč a nic víc, pak nečekejme, že se pohrnou davy lidí užívat čerstvého (relativně čerstvého) vzduchu na asfaltové cestě, kde nemám možnost spočnout (lavičky např.) nebo ještě lépe, občerstvit se (hospůdka, restaurace apod.). Plánování takových stezek je smysluplné pokud je citelně začleněno do stávající sítě stezek. Není zde žádný zásadní důvod proč nahrazovat zpevněné a funkční stezky fungující desítky let bez lidského zásahu a zalít je betonem nebo asfaltem. Být majitelem stavební firmy, hodně bych se snažil urvat si něco z veřejných zakázek na výstavbu takových tratí. Vždyť to je jen byznys a o ten mi jde přeci především. Lobby, dámy a pánové, to je to oč tu běží. Pokud je tedy rozhodnutí závislé na úvaze a momentální náladě koncového úředníka městského nebo jiného zastupitelstva, bez znalosti problematiky a vůle (resp. přání) lidu, pak nás podobné úlety v podobě asfaltových cyklo-bruslařsko-turistických dálnic budou potkávat častěji. |
|
| Návrat nahoru |
|
| Občanka M |
|
Dlouhodobý/á přispěvatel/ka
Založen: 05. 04. 2005 Příspěvky: 52 Bydliště: Lysá nad Labem
|
Zaslal/a: čt 30. srpen 2007, 22:05 Předmět: Re: cyklostezky |
| |
| Jakub Tesař píše: | To mě docela děsí, když se demokracie omezuje pouze na volby a mezitím, ať si zatupitelé dělají, co chtějí, a občan, co je zvolil, ať drží něco.
Takže to není velmi fér, diskuzi místo argumentů a schopnosti obhájit rozhodnutí a přesvědčit lidi zakončit stylem "zvolili jste nás a tím je vše dáno". |
Pane Tesaři, Váš názor jsem dosud považovala za nejrozumnější. Ale myslím, že tady nejste zase fér vy.
1) znáte lepší politický systém, než je demokracie? Navíc politika je přece nejkonkurenčnější prostředí, které existuje. Kandidovat může vskutku každý. Třeba i vy a zkusit realizovat svůj vlastní program. Uvidíte, jak to bude ve skutečnosti snadné.
2) Hynek se snaží argumentovat a vysvětlovat své stanovisko od samého počátku. To, že se neschází s Vaším myšlením je věc jiná. Ale diskusi mu upřít přece nemůžete. |
|
| Návrat nahoru |
|
| H. Fajmon |
|
Anonymní
|
Zaslal/a: pá 31. srpen 2007, 0:24 Předmět: odpověď panu Tesařovi |
| |
Vážený pane Tesaři,
Váš poslední příspěvek mne velmi zklamal, protože je ukázkou naprosté manipulace s pojmy. Nikdy jsme neřekl, že "demokracie jsou pouze volby", jak tvrdíte. Nikdy jsem neřekl, že "občan má držet něco" a nikdy jsem nepopíral, že mají v demokracii své místo "občanské iniciativy a svobodný tisk". To všechno v České republice dávno funguje.
Dokladem fungování svobodného tisku je mimo jiné kritický článek pana Jilemnického z Nymburského deníku přetištěný v této sekci. Dokladem fungování občanských iniciativ je mnoho zde diskutovaných sdružení jako Lysin nebo Sdružení dobrovolných hasičů atd. A tato sdružení dostávají na svou činnost od radnic i od státu peníze.
Takže Vaše tvrzení o "diktatuře na 4 roky" je absolutní blábol, za který by se měl každý normální člověk stydět a zvláště potom člověk vzdělaný. Podle Ústavy ČR, kterou jste asi v životě ještě nečetl, jsou parlamentu, krajskému zastupitelstvu a obecnímu zastupitelstvu svěřeny pravomoci vykonávat určité kompetence na určité volební období týkající se mimo jiné i komunikací a cyklostezek.
Všechny tyto zastupitelské sbory jsou voleny lidmi ve svobodných volbách, kterých se může aktivně i pasivně účastnit každý občan této země. Označovat tento systém za "diktaturu" je čirá lež.
To, že ve volebních programech v Lysé cyklostezka byla u některých stran obsažena (například u ODS), ale i u dalších stran je doložitelný fakt. A já jako zastupitel tady vedu s každým diskusi na toto téma. Nechápu, jak toto můžete označovat za diktaturu.
Hynek Fajmon |
|
| Návrat nahoru |
|
| prof. Ing. Václav Klaus |
|
Anonymní
|
Zaslal/a: pá 31. srpen 2007, 0:54 Předmět: Falešné a zlé větičky |
| |
Toto jsou falešné a zlé větičky. Na svých zahraničních a vnitrostáních cestách, které podnikám mnohem častěji než většina z vás (s výjimkou milého učenlivého Mgr. Hynka Fajmona) žádné, ale opravdu žádné ničení přírody a krajiny asfaltovými cyklostezkami nepozoruji.
Takzvané přírodní cesty jsou typickým levicovým atributem podkopávajícím náš betonářský průmysl, tato problematika je uměle vyvolávána nebezpečnými levicově extrémistickými environmentálními skupinami.
Braňme se zelené diktatuře!
prof. Ing. Václav Klaus, prezident |
|
| Návrat nahoru |
|
| Jakub Tesař |
|
Správce/kyně

|
Zaslal/a: pá 31. srpen 2007, 9:27 Předmět: |
| |
Pokud se mýlím a zastupitelé berou ohled na to, co si lidé myslí a vítají konstruktivní kritiku od lidí, co se věci věnují (někdy dokonce i profesionálně), a dokonce jsou tu kritiku schopni zohlednit ve své činnosti i mimo dobu předvolební kampaně, pak budu jen rád. Nechtěl jsem se Vás osobně dotknout, ale z některých Vašich příspěvků mi přišlo, že diskuze ano, ale rozhodnuto je stejně už dávno. Pokud se pletu, tím lépe. Jinak neznám lepší systém než demokracie, jen by se neměla omezovat pouze na většinové hlasování a volby jednou za čtyři roky. To mají i v Kazachstánu, kde prezident teď ve "svobodných volbách" dostal 88 procent hlasů. Ale máte pravdu, rozhodovat mohou pouze zvolení. Ostatní mohou pouze lobbovat a spoléhat na zravý rozum zvolených.
Ale, pan prezident jistě promine, zpět ke stezce.
Martin píše: | citace: | | Mluvíme o tom, že se to mine účinkem a ještě si to zaplatíme. Tedy přiláká to pejskaře \ maminky s kočárky \ bruslaře \ běžce .... a je to ale snad cyklostezka ne? Takže odradí sportovce sportovně turistické založené cyklisty. |
Hmm, tak když se to nebude jmenovat cyklostezka, ale třeba rekreační trasa, tak to najednou půjde? Já na tom, že to příláká ty peskaře, maminky, bruslaře, běžce a kdovíkoho ještě, nevidím vůbec nic špatného, naopak!
Mimochodem u Labe zatím žádná cyklostezka, pokud vím, NENÍ. Ani taková, ani maková. Takže není co osvědčeného tam nechávat.
Naposledy upravil/a Jakub Tesař dne pá 31. srpen 2007, 14:20, celkově upraveno 3 krát |
|
| Návrat nahoru |
|
| hanka hermová |
|
Stálý/á přispěvatel/ka

|
Zaslal/a: pá 31. srpen 2007, 10:51 Předmět: |
| |
| citace: | | Hmm, tak když se to nebude jmenovat cyklostezka, ale třeba rekreační trasa, tak to najednou půjde? Já na tom, že to příláká ty peskaře, maminky, bruslaře, běžce a kdovíkoho ještě, nevidím vůbec nic špatného, naopak! |
Promenáda kolem Labe? V některých úsecích (rozumně dostupných od města) bych nebyla proti a zbytek (v přírodnější krajině) bych propojila třeba užší cestou. Ale trvám na tom přírodním povrchu. Pro pěší chůzi je přece asfalt a beton mnohem nepříjemnější než pro kolo. Pro běh to samé, tam je beton vysloveně nezdravý. I pejsek preferuje přírodní cestu. Rodiče s kočárkem nebo vozíčkář po upravené přírodní cestě taky projedou a budou se cítit blíž přírodě než na 4metrové dálnici, kde se budou obrovskou rychlostí prohánět bruslaři. A jsme zpátky u toho, že jediný, kdo tam neprojede, je bruslař. |
|
| Návrat nahoru |
|
| Martin |
|
Anonymní
|
Zaslal/a: pá 31. srpen 2007, 10:52 Předmět: |
| |
| Jakub Tesař píše: |
Hmm, tak když se to nebude jmenovat cyklostezka, ale třeba rekreační trasa, tak to najednou půjde? Já na tom, že to příláká ty peskaře, maminky, bruslaře, běžce a kdovíkoho ještě, nevidím vůbec nic špatného, naopak!
|
To co říkáte je váš úhel pohledu a mě to motivuje jen k pokládání si dalších otázek.
Je pravděpodobné, že to nepůjde, protože na to nedostanete dotace. Já to vidím jako blamáž veřejnosti, to je špatné. Tak zbaběle se schovávat za to, že to je pro rozvoj cyklostezek a cyklotras, proč neřeknete, chceme rekreační pěší zónu? Proč se rovnou nepřizná, že vlastně ani se nepočítá ani s cyklisty, jen okrajově? Hádám, protože EU by na to nepřispěla.
Jinak žijeme ve společnosti socialistické nebo kapitalistické? Pokud budeme socialisti, podporujme každou zájmovou skupiny, všechny stejně, všem stejně, každému podle jeho potřeb ne podle jeho zásluh, bez ohledu na její přínos společnosti?
Pokud budeme kapitalisti, podporujme nejdříve přínosné skupiny, sice podle jejich potřeb ale úměrně tomu jaký je její přínos pro stát, až potom ty ostatní?
Ty peskaři, maminky, bruslaře, běžci nejsou takovým přínosem pro rozvoj sportu ani turistiky, nemotivuje to ani k uprácení financí (daně státu) tak proč pro ně dělat cyklo\turistické stezky? Proč tedy jim někdo neudělá park s pěší zónou? Nebudou je cyklisti ohrožovat, bude to pohodlné.
Proč tyto skupiny zvýhodníme ve jménu něčeho jiného, když za to co jim „dáme“ navíc, nic od nich navíc zpět nedostaneme? Nebo jinak pokud uděláte „takovou pěší zónu“ a omezíte jinou skupinu, jak je bude repatriovat, aby to bylo spravedlivé? |
|
| Návrat nahoru |
|
| Jiri |
|
Častý/á přispěvatel/ka
|
Zaslal/a: pá 31. srpen 2007, 11:31 Předmět: |
| |
| citace: | | Ty peskaři, maminky, bruslaře, běžci nejsou takovým přínosem pro rozvoj sportu ani turistiky |
S tim mohu pouze velmi silne nesouhlasit. Proc by meli byt cykliste dulezitejsi nez bezci, v cem maji vetsi prinos? A maminky mozna nejsou prinosem pro sport, ale nejsou snad dost dulezite pro celkovy rozvoj statu? Proc by bylo spatne kdyz je nova stezka prilaka s kocarky? |
|
| Návrat nahoru |
|
| Choose Display Order |
|
| User Permissions |
Můžete odesílat nové téma do tohoto fóra Můžete odpovídat na témata v tomto fóru Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru Nemůžete hlasovat v tomto fóru
|
Skin created by Sigma12, modified and translated by Jakub Nedoma Powered by phpBB © 2001, 2002 phpBB Group
|
 |