Zeleň
Jdi na stránku Předchozí  1, 2

Odeslat nové téma   Odpovědět na téma    Obsah fóra Lysá nad Labem -> Životní prostředí

Anonymní Odpovědět s citátem

PříspěvekZaslal/a: so 20. leden 2007, 14:49    Předmět: Re: boj se stromy?

H. Fajmon píše:
Nikdy se v minulosti nevysazovalo tolik nových stromů jako v posledních letech. (...) Nechalo se to růst jak dříví v lese a stará stromořadí a skupiny stromů vysázené ještě za 1. republiky a potom po válce prostě dožily.

Ahoj Hynku,
uznávám, že sadařství a lesnictví rozumím asi jako soudruzi hospodářství, ale ty staré stromy pro mě prostě mají "vyšší uměleckou hodnotu". Taky bychom mohli bourat staré čtvrti s dožilými domy a nahrazovat je novými...

Saša Vrtěl Odpovědět s citátem
Stálý/á přispěvatel/ka

PříspěvekZaslal/a: ne 4. únor 2007, 21:35    Předmět:

To nahoře jsem psal já, technika mě nějak nepřihlásila... Crying or Very sad
Zobrazit informace o autorovi/ce Odeslat soukromou zprávu

H. Fajmon Odpovědět s citátem
Anonymní

PříspěvekZaslal/a: st 7. březen 2007, 19:28    Předmět: stromy a domy

Ahoj Sašo,

stromy i domy i lidé mají nějaký "life cycle" jak se tomu pěkně říká anglicky a z toho vyplývají nějaké důsledky. Lidé i stromy jsou smrtelní ikdyž se nám to nelíbí. A u domů je to nakonec taky tak. Stromy a domy nás lidi především nesmí ohrožovat. Dům a strom Tobě ani nikomu jinému nesmí spadnout na hlavu. Představ si ten řev, kdyby někomu ten topol u křížku spadnul na auto a zabil ho. Tak už slyším, jak by za to samozřejmě mohla radnice a úřednici. Když se to naopak pokácí, tak zase všichni nadávají, že to je barbarství. Lidem se zkrátka nelze zavděčit téměř nikdy a zvláště v ČR. Na topoly u křížku jsem se byl osobně podívat mockrát. Stojí za to si prohlídnout i ty pařezy. Vnitřek kmene byl zcela vyhnilý a po obvodu to držela jen taková skořápka pohromadě. Takže asi tak. Domy se likvidovat po čtvrtích dnes nemusí, ale v minulosti to byla oblíbená metoda, viz asanace židovského města v Praze. V 80. letech dokonce v Lysé existoval plán na úplnou likvidaci celého podzámčí. Proto se tam nedávaly žádné investice. Dnes se domky rekonstruují soukromou iniciativou a město udělalo sítě i silnice.

Tak tolik asi k tomu kácení.

Hynek Fajmon

Saša Vrtěl Odpovědět s citátem
Stálý/á přispěvatel/ka

PříspěvekZaslal/a: pá 9. březen 2007, 1:21    Předmět:

Ahoj,

stejně mi připadá, že město hodlá dostát svému názvu. Lysá...
Provedl jsem dneska manželku alejí k zámku: její komentář se tady nedá publikovat...
Kdy se bude kácet náměstí B. Hrozného? Tamější stromy už jsou taky na konci lifecyklu, ne?

Zuzana Odpovědět s citátem
Stálý/á přispěvatel/ka

PříspěvekZaslal/a: pá 9. březen 2007, 8:49    Předmět:

No, na druhé straně se občas nějaké stromy vysazují. Celkem nedávno se tak objevily mladé, krásné stromky na parkovišti mezi policií a Městským úřadem. Město tak obnovilo zeleň a poměrně netradičně přispělo k řešení problému s parkovacími místy v Lysé (o 3 místa míňSmile)

Anonymní

PříspěvekZaslal/a: pá 9. březen 2007, 18:25    Předmět: stromy

Zdravím,

alej v Zámecké ulici byla životu nebezpečná a po několika dendrologických průzkumech a asi 8 letech zvažování se musela vykácet. Neprotestovali proti tomu ani ekologové, protože tam prostě už ten konec lifecyclu nastal. Vypadá to nyní hrozně, to souhlasím. Taky se mi to nelíbí, ale vysází se tam nová alej a za pár let to zase bude vypadat jinak. Na náměstí B. Hrozného se stromy pokud vím zatím kácet nemají. Probíhá tam poměrně pravidlá údržba zeleně a nějaký čas to tam ještě určitě vydrží. Spíše se bude brzy muset něco udělat s topoly na Husově náměstí. Nové stromy se vysazují ve značných počtech po celém městě. Namátkou například u cihelny, směrem na Starou Lysou, okolo nového obchvatu, v Litoli u školky atd. U radnice na vnitřním parkovišti jsou taky tři nové stromy. A máme tím pádem méně parkovacích míst. Ano. Vždy je něco za něco.

Hynek Fajmon

Anonymní

PříspěvekZaslal/a: ne 19. srpen 2007, 21:24    Předmět: alej v Jedličkově ulici

Zdravím,

tak jsem koukal, že alej v Jedličkově ulici začíná pěkně prosychat. Jeden strom u sídliště dokonce úplně uschnul. A u ostatních je spousta suchých větví. Asi se s tím bude muset něco zásadního udělat. Jinak to někomu spadne na hlavu nebo na auto. Už mne na to upozorňovali i chodci. Tak jsem to předal na radnici. Snad se to vyřeší ke spokojenosti nás obyčejných chodců a motoristů i ekologů. Vyřezání suchých větví by snad nemuselo nikomu vadit Smile .

Hynek Fajmon

Anonymní

PříspěvekZaslal/a: pá 24. srpen 2007, 11:21    Předmět: zeleň v Jedličkově ulici

Zdravím,

tak v Jedličkově ulici se podařilo během několika posledních dnů prořezat stromořadí a odstranit všechny suché větvě a stromy. Najednou to vypadá mnohem lépe. Mám radost, že radnice zapracovala rychle, takže nebezpečí, že by někomu spadla větev na hlavu, nyní nehrozí.

Hynek Fajmon

matlas Odpovědět s citátem
Správce/kyně

PříspěvekZaslal/a: st 24. říjen 2007, 13:19    Předmět:

Tak v neděli se prý bude sázet nová alej lip k zámku.
to Honza Kořista: ani si se nepochlubil, že také budeš mít vlastní strom. Smile
http://nymbursky.denik.cz/zpravy_region/lipy20071023.html

PGP key ID: A33F8622
Fingerprint: BCC4 34ED 7887 7DBF CFA3 DB5B 9235 9981 A33F 8622
Zobrazit informace o autorovi/ce Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail Zobrazit autorovy/činy WWW stránky Jabber Skype

Anonymní

PříspěvekZaslal/a: po 29. říjen 2007, 15:33    Předmět: nová lipová alej

Dobrý den,

tak mám od včerejška ve městě opět novou alej. Byla vysazena od kostela směrem k zámku v místě bývalé kaštanové aleje. Nyní zde bylo vysazeno 28 lip. Akce se zúčastnilo kolem 250 lidí. První lípu vysadil pan Dohalský. Tak hlavně aby se lipám dobře dařilo a rychle jim vyrostly pěkné koruny.

Hynek Fajmon

Jakub Tesař Odpovědět s citátem
Správce/kyně

PříspěvekZaslal/a: út 30. říjen 2007, 18:26    Předmět:

Jo, pěkná akce, pěkné počasí. Jen pan starosta toho mohl říct víc. Třeba k významu aleje pro město. Ty stromy nás možná všechny přežijou. Není to fascinující?

Anonymní

PříspěvekZaslal/a: st 26. prosinec 2007, 15:42    Předmět: litolsky lesik

Dobry den,

v Litoli se vedle fotbaloveho hriste zacala probirka mistniho lesika. Uz to bylo vice nez potreba. Je to ted takove pekne prosvetlene. A v pristim roce se provede odbahneni rybnika u restaurace dallas a cele te strouhy. Jo a jinak preji pekny rok 2008.

Hynek Fajmon

Anonymní

PříspěvekZaslal/a: po 31. březen 2008, 18:49    Předmět: zeleň

Dobrý večer,

po městě došlo v posledních dnech a týdnech k nebývalé aktivitě při prořezávání nebo přímo kácení veřejné zeleně. Dnes jsem například viděl omlazení topolů v Dobrovského sadech v Litoli a taky se hodně náletů zlikvidovalo v zámeckém parku.

Jsem rád, že se tak děje, protože městská zeleň tyto zásahy potřebuje. Taky na té části Masarykově ulice, která se bude letos rekonstruovat již byly vykáceny staré javory. A na náměstí Bedřicha Hrozného je pokácený velký smrk a několik menších stromů. U hasičárny byla pokácena proschlá bříza.

Zkrátka jen tak dále. Nejde o to likvidovat zeleň, ale odstranit dožilou a vysadit novou. Pravidelná údržba je nutnost. Je dobře, že v době letošního vegetačního klidu, který dnes končí, se udělalo dost práce.

Hynek Fajmon

Mr. Seaman Odpovědět s citátem
Stálý/á přispěvatel/ka

PříspěvekZaslal/a: út 8. duben 2008, 19:48    Předmět:

No zelen procistili i v ulici Lucni, lec, hromada odrezku z keru je nyni tak sikovne umistena na rohu u vyjezdu, ze absolutne neni bezpecne videt do krizovatky potazmo na smer od Milovic....:-/

Obyvatel Odpovědět s citátem
Stálý/á přispěvatel/ka

PříspěvekZaslal/a: čt 17. duben 2008, 11:27    Předmět:

Je jen s podivem, že odvezou jen část. Místo keřů bych ocenil rozšíření parkovacích míst.
Zobrazit informace o autorovi/ce Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail

Stálý/á přispěvatel/ka

PříspěvekZaslal/a: čt 17. duben 2008, 15:51    Předmět:

Obyvatel píše:
Je jen s podivem, že odvezou jen část. Místo keřů bych ocenil rozšíření parkovacích míst.

Zajimava pripominka - jen by mne zajimalo, jak?

Stálý/á přispěvatel/ka

PříspěvekZaslal/a: pá 18. duben 2008, 10:24    Předmět:

Jak, nebo kde?

Stálý/á přispěvatel/ka

PříspěvekZaslal/a: pá 18. duben 2008, 21:23    Předmět:

ano, spise kde - ten pruh zelene je docela uzky....

Stálý/á přispěvatel/ka

PříspěvekZaslal/a: so 19. duben 2008, 13:09    Předmět:

Jedno místo by se našlo. Nevyužité zákoutí za domem 1651, je tam akorát klepadlo. Pak samozřejmě, kdyby dodržovali všichni parkovací kázeň, pár míst by přibylo.

Stálý/á přispěvatel/ka

PříspěvekZaslal/a: so 19. duben 2008, 21:16    Předmět:

to neni klepadlo, ale susak na pradlo (v lete vyuzivane) - klepadlo je mezi domy vedle houpacek....

Stálý/á přispěvatel/ka

PříspěvekZaslal/a: ne 20. duben 2008, 16:56    Předmět:

V létě využívané? Frekvence využití je častá? Snažím se jen hledat vhodné stání.

Stálý/á přispěvatel/ka

PříspěvekZaslal/a: st 23. duben 2008, 16:14    Předmět:

A co nechat detem placek s travou na hrani?

Naposledy upravil/a Mr. Seaman dne pá 25. duben 2008, 16:01, celkově upraveno 1 krát

Stálý/á přispěvatel/ka

PříspěvekZaslal/a: čt 24. duben 2008, 18:36    Předmět:

Hřiště z druhé strany zrušili Question

Anonymní

PříspěvekZaslal/a: st 12. listopad 2008, 11:00    Předmět: park u křížku

Dobrý den,

na Kačíně u železničního přejezdu došlo nedávno ke kompletní rekonstrukci parku. Týkalo se to jak centrální plochy parku, tak taky přilehlé plochy přes ulici. Po nedávném pokácení dvou suchých topolů tak park znovu ožije a zkrášlí tuto část města.

Hynek Fajmon

Anonymní

PříspěvekZaslal/a: pá 28. listopad 2008, 20:47    Předmět: likvidace staré zeleně

Dobrý den,

tak krajský úřad se nám konečně postaral o vyřezání starých a suchých stromů okolo krajské silnice mezi Lysou a Starou Lysou v úseku od Kačína ke křižovatce na Dvorce. Bylo to tam na obou stranách silnice jak v pralese. Doufejme, že se dočkáme i výsadby nějakého nového stromořadí.

Hynek Fajmon

Anonymní

PříspěvekZaslal/a: st 28. leden 2009, 21:59    Předmět: zeleň nebo bezpečnost

Dobrý večer,

ve Zlíně před několika dny spadl městský strom na dva malé chlapce. Jeden to nepřežil a druhý je těžce zraněn. Policie nyní řeší, zda někdo nespáchal trestný čin. Je to tragédie, která by měla přivést k rozumu naše fundamentalistické "ochránce zeleně", kteří brání jakékoliv racionální údržbě.

Jako zastupitel se děsím toho, že by se něco takového stalo u nás v Lysé. A mám vážnou obavu, že to není vyloučené. Po městě je spousta starých stromů, které mají suché větve a jak ukázal případ ve Zlíně, strom ani nemusí být suchý a prostě spadne. Každopádně budu usilovat o to, aby se v našem městě současný vegetační klid využil k řádné údržbě zeleně a pokácení suchých stromů. Ostatně některé práce se již provádějí.

Hynek Fajmon

Anonymní

PříspěvekZaslal/a: so 25. červenec 2009, 20:04    Předmět: bouřka a zeleň ve městě

Dobrý večer,

tak je po několika bouřkách a zeleň ve městě dostala pořádně zabrat. Nebyl jsem zatím podívat v zámeckém parku, ale v Litoli u benzínky jsou minimálně dva velké topoly na zemi. Jednoho není třeba litovat, protože byl již zcela suchý, ale ten druhý byl zelený. Taky u silnice na Starou lysou padl zdravý topol. Tři suché tam dále trčí. V Pivovarské ulici vítr polámal lipovou alej a spadla tam celá bříza. Taky na náměstí Bedřícha Hrozného jsou lípy a kaštany dost zubožené. Co jste zaznamenali Vy?

Hynek Fajmon

blame Odpovědět s citátem
Anonymní

PříspěvekZaslal/a: ne 26. červenec 2009, 16:23    Předmět:

Něco ze sídliště: na bývalém židovském hřbitově na zemi 2 stromy, zbytek velmi polámán (odneslo to i pár garáží), v zahradě školky Mašinka(?) spadla borovice směrem do ulice na zaparkované auto (snad ji z větší části zachytil plot), dále padla jedna vzrostlá bříza a snad ještě nějaký strom u sedmipatráků. A dosti zle je na tom asi hřbitov...

Vichrovak Odpovědět s citátem
Častý/á přispěvatel/ka

PříspěvekZaslal/a: po 11. leden 2010, 10:13    Předmět: Soukro

Myslíte, že je možné aby na soukromém pozemku město vysázelo své stromy.
V Lysé toto možné je a ještě dělají mrtvé brouky Confused

Anonymní

PříspěvekZaslal/a: po 11. leden 2010, 11:32    Předmět: reakce

Dobrý den,

toto mne zajímá. Kde se to stalo? Toto není možné tolerovat.

Hynek Fajmon

Častý/á přispěvatel/ka

PříspěvekZaslal/a: pá 29. leden 2010, 8:48    Předmět:

Číslo parcely je 819/35 a je to ulice Vichrova.
Asi tento pozemek měl být města, ale nedopatřením byl převeden na majitele - SVJ. Dle katastru jsou majitelem parcely občané z čísla 1907 ul. Vichrova a to od ledna 2009.
Stromy tam pak na podzim 2009 vysázela firma PMS Poděbrady na popud odb. životního prostředí a to v době , když už majitelem pozemku bylo - SVJ.
Jak je toto možné ? Co by se mělo nyní dělat ?

Anonymní

PříspěvekZaslal/a: ne 31. leden 2010, 19:49    Předmět: reakce

Dobrý den,

z toho, co píšete, se mi zdá, že to je výsadba nařízená jako součást stavebního povolení pro to nové sídliště.

Hynek Fajmon

Častý/á přispěvatel/ka

PříspěvekZaslal/a: po 1. únor 2010, 13:50    Předmět:

To je možné, ale proč by měli mít na svém pozemku stromy města. Kdo pak zaplatí třeba při větru,když spadne větev na parkující auta nebo kořeny nadzvednou zámkovku ? Samozřejmě, že tohle zaplatí SVJ, je to tak ?
Neměl by ten pozemek být města ? Proč se vysazovali stromy až půl roku po kolaudacích a to už na pozemku SVJ ?
Nebylo by jednodušší, když už se stala chyba aby si tuto malou parcelu odkoupilo město do svého jako je to jinde.

Častý/á přispěvatel/ka

PříspěvekZaslal/a: po 15. únor 2010, 9:37    Předmět:

Tak koukám p. Fajmon, že jsem Vás asi trošku zaskočil ohledně náhrady škody, když spadne větev nebo se nadzvedne ta zámkovka, údržbu stromů atd.
Prostě se stala chyba a ani město, které začalo dělat mrtvého brouka a nyní ani vy už asi na tento problém neodpovíte Cool

Anonymní

PříspěvekZaslal/a: út 16. únor 2010, 11:50    Předmět: reakce

Dobrý den,

jsou v zásadě dvě možnosti jak ta situace vznikla. Buď to vysázelo město na své náklady a zůstává to jeho majetkem a musí se o to starat včetně náhrad případné škody. To ale nepředpokládám a považoval bych to za chybu.

Nebo to město nevysázelo a není to jeho majetkem a o škody se starat nemusí. V druhém případě, a o ten podle mého soudu jde, byla tato výstavba nařízena investorovi akce jako součást řešení celého areálu. V takovém případě to zaplatil investor a zeleň po prodeji areálu přechází na SVJ respektive majitele pozemku včetně péče a náhrady škody.

Hynek Fajmon

Častý/á přispěvatel/ka

PříspěvekZaslal/a: po 22. únor 2010, 14:15    Předmět:

Hmm, děkuji za odpověď, ale nezlobte se, tohle mě přijde jako dost nefér a to je slušně řečeno.
Město si něco vymyslí, ale následky přechází na někoho jiného ?
To je jako v roce 1939 - "O nás, bez nás". A to při prodeji nebyli vlastníci bytů ani o tomto pozemku informováni, na toto se přišlo náhodou.
Myslím si, že tohle město nezvládlo, všechny ostatní pozemky kde je zeleň jsou jeho a jen tento ne.
Stále si myslím, že by tento kus pozemku, mělo město odkoupit a bylo by po problému.

A ještě k jednomu tématu - hřiště.
Pane Fajmon a ostaní kdo sem chodíte na net, přijděte se podívat před dům 1907 ve Vichrově ulici. To co zde uvidíte je opravdu rarita,kterou asi nikde jinde neuvidíte. Před tímto domem je vytvořené dětské hřiště (to uvidí a tak to pochopí každý normální člověk), ale město to představuje jako park. Jedná se o to, že směrem ke kolejím (tyto se nachází od hřiště cca 3 metry) byl odstraněn plot a nový již nebyl vytvořen a po dotazu na městě proč tam není zhotoven, se člověk dozví, že je to park a ten plot nemá. Tohle je už opravdu silná káva. Zajímalo by mě, kdo tam své dítě pustí si hrát ???!!!

Anonymní

PříspěvekZaslal/a: po 22. únor 2010, 15:18    Předmět: reakce

Dobrý den,

pokud to bylo tak, jak jsem napsal ( a já to zatím ještě na 100% nevím, teprve si to zjišťuji ), tak s tím nemá město ( jako samospráva - t.j. zastupitelstvo, rada a starosta ) nic společného. V mnou popsaném případě by to bylo nařízeno v rámci výkonu státní správy ( odbor stavební a životního prostředí ), který je na samosprávě zcela nezávislý. Samosprávu a státní správu spojuje pouze to, že úředníci obou struktur sedí na stejné radnici. Každý ale dělá něco zcela jiného. Týká se to velmi pravděpodobně i problému hřiště.

Hynek Fajmon

Jan Kořista Odpovědět s citátem
Správce/kyně

PříspěvekZaslal/a: ne 28. březen 2010, 2:41    Předmět:

S překvapením jsem (asi už po dlouhé době) zjistil, že v rámci kácení vzrostlých mohutných (nebezpečných, nemocných, nevhodných Evil or Very Mad ) stromů ve městě zmizela velká lípa na parkovišti před nádražím. Pročpak? Jaký "stromeček" se tam zasadí a za kolik desítek let ji plně nahradí? Confused

Správce/kyně

PříspěvekZaslal/a: ne 25. červenec 2010, 17:54    Předmět:

A komu můžu poděkovat za to, že v tom krásně "obnoveném" parčíku U Křížku uschnul jeden z těch dvou hlavních kmínků (nelze říci "stromů")? Možná jsem ho měl chodit zalévat já Evil or Very Mad

Správce/kyně

PříspěvekZaslal/a: po 2. srpen 2010, 21:37    Předmět:

Tak špatná zpráva, kdyby to někoho zajímalo: ten strom uschnul, protože ho někdo nasekl strunou při sekání trávy – kdo asi jiný než firma sekající parčík Confused

Stálý/á přispěvatel/ka

PříspěvekZaslal/a: po 2. srpen 2010, 22:54    Předmět:

Bohužel, zprávu nad zelení vykonává ne zrovna k tomu způsobilá firma. Po městě se potuluje každý den parta z východu se srpama v ruce (chybí kladiva) a jak jsem vypozoroval, podle nějakého uvážení kosí a kosí. Shocked
Odeslat nové téma   Odpovědět na téma    Obsah fóra Lysá nad Labem -> Životní prostředí
Jdi na stránku Předchozí  1, 2
Strana 2 z 2

Choose Display Order
Zobrazit příspěvky z předchozích:   
User Permissions
Můžete odesílat nové téma do tohoto fóra
Můžete odpovídat na témata v tomto fóru