| |
| Jan Kořista |
|
Správce/kyně

|
Zaslal/a: pá 28. listopad 2003, 20:30 Předmět: Cyklostezky/cesty v okolí pro 21.století |
| |
Diskuse nad vedenim a stavem cest, stezek a silnic v okoli - predevsim s ohledem na jejich vyuzitelnost pro pesi, cyklisty apod.
Jejich upravy, budovani cyklostezek a odpovidajici infrastruktury nejen pro rozvoj turistiky.
Tema bude doplneno dosavadnimi pasazemi z jinych temat.
| citace: | | H.Hermová (26.10.2003): (...) Největším problémem je v současné době dostupnost studánky. Jedinou přístupovou komunikací ze všech stran je totiž silnice II. třídy z Lysé do Dvorců (směrem na Starou Boleslav), což je pro pěší a cyklisty nevhodné a nebezpečné. Auto zase nemá u studánky kde zaparkovat. Je to jeden z výrazných příkladů nedostatku polních cest v řešeném území. Studánka s křížem se nacházejí asi dva metry pod úrovní náspu silnice, takže zůstávají nepovšimnuty a zapomenuty. (...) | | citace: | H.Hermová (10.11.2003)
Významné dochované cesty v krajině
Cesty byly vždy (hned po přírodních podmínkách) zásadní predispozicí organizace sídel a krajiny. Staré dochované cesty udržují v povědomí lidí historicitu krajiny a sepětí s minulými generacemi. Znalost průběhu starých cest je nesmírně důležitá pro celkovou revitalizaci krajiny a sídel.
V řešeném území byly identifikovány tyto staré cesty:
§ Zemská stezka je dodnes užívané pojmenování pro cestu od původního labského brodu (nebo mostu) u Byšiček, která směřuje kolem dvora Karlov na východ ke Kostomlatům, přičemž prochází mezi Lysou a Litolí. Je to pravděpodobně jedna z variantních tras prastaré obchodní cesty, Polské stezky, která vedla z Prahy do Kladska (známější trasa Polské stezky vedla přes Přerov nad Labem a Sadskou). Později, za formanských časů, se do Lysé od Prahy jezdilo přes most u Toušeně, kolem sv. Václava ke Karlovu a dále opět po Zemské stezce.
§ Cesta ze zámku do Staré Lysé byla dříve také dost významnou cestou. Je to také vedle Zemské stezky druhá možná cesta do Prahy (přes Starou Lysou, Sojovice, Starou Boleslav a Brandýs). Ve Staré Lysé byla odbočka na Předměřice a Mělník. Tuto cestu musel velmi často užívat hrabě F.A.Špork. Vede totiž od zadního vchodu do zámeckého parku dolů po úbočí Zámeckého vrchu a v téměř přímé linii pokračuje přes Starou Lysou až k Čihadlům, kde se nachází Šporkův zámeček Bon Repos.
§ Poštovní cesta (Poststrasse) od Prahy vede podél nynější pražské železniční trati.
S výstavbou nových zpevněných silnic tyto staré cesty ztratily význam a slouží dnes převážně už jen jako polní cesty. Je zajímavé, že zůstaly zachovány vlastně pouze cesty regionálního až nadregionálního významu. Původní lokální cesty, spojnice mezi sídly, zmizely. Nahradily je zpevněné silnice, které mají podstatně jinou trasu než původní cesty. Je velká škoda, že se tyto staré cesty nedochovaly, mohly se znovu stát významným komunikačním prvkem - pro dopravu pěší a cyklistickou, neboť jejich trasa byla zkušenostmi putujících lidí volena tak, aby byla co nejpohodlnější. [...] |
| Pan Brych (5. a 6.11.2003) píše: | /Znalost starých cest může pomoci v návrhu budoucích, tedy přesněji obnovených, tras pro turisty a cykloturisty ale i v hledání zapomenutých nebo hůře viditelných drobných krajiných prvků. [...] Protože Váš úkol je navrhnout zcela nově pojatý územní plán, zvažoval bych nejprve současnou a budoucí potřebu stezek, a pak hledal, zda by je šlo vést po nějaké staré věky ověřené cestě.
Zdá se mi,že - v pořadí priorit -jsou důlěžité následující trasy
1. Labe - centrum
od Labské cyklostezky č.24 do centra s cílem přivést turisty do města, ( takhle si většina z nich bude jen na panelu u Labe o Lysé pouze číst)
2. Lysá - Ostrá
je to v letních měsících velmi frekventovaná trasa, jezdí tam mnoho cyklistů včetně dětí, děti jezdí skoro celoročně i do školy a auta tam sou vždy nepříjemná, často i nebezpečná
3. Lysá - Milovice
trasa by zpřístupnila cyklistům lesy u Milovic a umožnila jízdy za prací bez nutnosti jet po silnici
Trasa Labe - centrum by mohla vést přímo k podchodu
Trasa Lysá - Ostrá vyjít ulicí Na Zemské stezce, za borkem a pak po staré cestě na mokřinami, cesta končí v Ostré u křížku cesta je vyznačna např.na mapě Okolí Prahy Nymbursko Shocart č.111 (1:75000) Přístupu k ni od Lysé brání pole, od Ostr0 je sjízdná až k mokřině,nad ní je zarostlá křovím, ale v zimě se dá celá po zmrzlém poli dobře projet.
Trase Lysá - Milovice ....nevím... hledám
Týdeník Nymbursko uvedl nedávno záměr města hledat prostředky na vedení vyasfaltované cyklostezky v šíři 2-3 m podél Labe na Řehačku Pro vedení Polabské cyklostezky skutečně podél Labe to význam má, ale vzhledem k tomu, že chataři a rekreanti jezdí trasu Lysá - Řehačka podél závodiště nebo za lesem vlevo od trati ( ve směru do Prahy) je asfalt a šíře přepych. Celá trasa by stačila v celé současné šíři zbavit roští a terém srovnat. Na trase Nymburk- Lysá nikde asfaltový povrch není a nevadí to. A šiře 3 metry by byl také docela přepych. Asfaltové stezky 24 a 19 Nymburk - Cidlina a Nymburk -Poděbrady slouží na cesty za prací i lázenským hostům. Ušetřené peníze by šlo použít na vybudování tras Labe - centrum a Lysá - Ostrá v levné úpravě,tedy bez asfaltového povrchu. (...)
V knize Ostrá Šnepov je i zminovaná tzv.Prostřední cesta mezi Lysou a Ostrou. Možná, že to je právě ta nad mokřinami. Vzhledem k tomu, že podle této knížky bylo Labe jeden čas až u Ostré mohla být ta Prostřední cesta Zemskou stezkou. Současná silnice Lysá - Ostrá to podle této knihy není. Fr.Otruba v Pamětech Lysé zminuje Novou Hospodu v Litoli jako oddychové místo na Poštovní cestě. Je pravděpodobné, že Zemská stezka vedla také přes toto místo, od křížku u Nové Hospody, dál ke křížku na rohu ulic Družstevní a Na Zemské stezce,dále ulicí Na Zemské stezce, pak nad mokřiny a do Ostré. Je možné, že místní názvy odpovídají historické skutečnosti. Ale tato trasa Zemské stezky je jen moje nijak neověřená domněnka.
Bylo to tak? A i když ne, tak tato trasa by stála stejně za obnovu. V neasfaltovém provedení by to nebylo finančně náročné.
/(...) Cyklostezky
podél Labe je vedena Polabská cyklostezka č.24 chybí ji spojnice od Labe do centra města, mohla by být veden a polní cestou přímo k podchodu a osázena stromy, (a od podchodu ji dovést cyklopruhem do centra, ale to by bylo na jiné téma)
cyklostezka by měla sledovat řeku nyní odbočuje už u přečerpávačky do polí a jde paralelně s Labem polem až do Byšiček
pro cyklisty a turisty by mohlo být zpestřením, možnost přejít přes jez u Třech chaloupek, nebo pod plynovodem, ale nevím zda je technicky v jednom z těch míst lávku vybudovat a jaké náklady by vyžadovalo
na levém břehu je cyklostezka č.19, Přerov na Labem - Kostelec nad Labem, |
Naposledy upravil/a Jan Kořista dne čt 18. leden 2007, 19:29, celkově upraveno 1 krát |
|
| Návrat nahoru |
|
| Jan Kořista |
|
Správce/kyně

|
Zaslal/a: čt 18. březen 2004, 18:25 Předmět: |
| |
Inspirace, jak může vypadat silnice s cyklostezkou a navíc alejí, můžete vidět na fotkách "Aleje měsíce února"
Podobně vybudovaná stezka vedle silnice se nachází ze Zelenče směrem k Horním Počernicům. (Vlastně jen k místnímu vysílači.)
Jak už jsem poznamenával dříve, u nově budovaných staveb je zcela samozřejmé, že u nich existuje stezka pro cyklisty. Už i na vybudovaném úseku na obou stranách mostu přes Labe ale vidíme, že to zde není respektováno. (Cyklisté a pěší se ovšem samozřejmě také potřebují dostat na této trase - jedině tudy.) |
|
| Návrat nahoru |
|
| Jakub Tesař |
|
Správce/kyně

|
Zaslal/a: pá 19. leden 2007, 12:50 Předmět: |
| |
Hynek Fajmon napsal:
| citace: | Jinak k samotné myšlence cyklostezky okolo obchvatu sděluji, že já ji osobně nepodporuji, protože všechny relevantní studie o cyklostezkách říkají, že mají být odděleny od silniční dopravy tohoto typu a vedeny po jiných trasách s nižší intenzitou dopravy. Proto chceme udělat například cyklostezku okolo Labe.
Konečně třetí poznámka se týká toho zda dáváme cyklostezky do územních a zastavovacích plánů. Ano. Dáváme. Naposledy jsme tak učinili v zastupitelstvu města při jednání o zastavovacím plánu lokality Vysoká mez-Družstevní, kde byl prostor pro cyklostezku vyčleněn na základě mého návrhu. |
Jan Kořista napsal:
| citace: | Výborně! Že jste zařídil cyklostezku na Vysoké mezi. Jen víc a houšť!
Snad to bude pořádná cyklostezka a ne ten paskvil v Poděbradově ulici Evil or Very Mad
Jasně oddělené cyklostezky, no je akorát potřeba umožnit cyklistickou dopravu, tam kam je potřeba. Ta kolem Labe je spíš turistická stezka. Taková stezka z Milovic nebo Vrutice do městečka by stála za to! A taky tam je intenzita dopravy. Říkám si, když to jde jinde, proč by to nešlo tady. Viz třeba: obchvat Hürthu (SRN - NRW).
No tak to je jasný, že dneska nikdo nemá peníze. Nebyla řeč o penězích. Tak někdo to zaplatit musí a oni mají asi dost starostí s údržbou silnic. No a zase jsme u toho: co takhle nějaký fondy EU? Možná že by to šlo tudy. Teď v následujícím období 07-13 tady bude obrovský množství peněz a naposledy. Námět pro město nebo třeba Spolek pro rozvoj města Wink |
Hanka Hermová napsala:
| citace: | Co cyklostezka z Milovic do Lysé??????
Tam jet po silnici je hrozný. Kolikrát jsem si radši odpustila jet na kole z Vanovic do Lysé, jen abych nemusela tamtudy nemusela jet (to radši jedu na vlak do Kostomlat, i když přes Lysou bych samozřejmě jela radši Smile).
Přitom poptávka by byla. Spousta lidí z Milovic by v pěkném počasí jela radši na kole než vláčkem. No myslím ale že snad ani Lysáci by takovou stezkou nepohrdli Smile
A možnosti, kudy vést trasu, by samozřejmě byly. Když jsem dělala diplomku, tak jsem o tom dost přemýšlela, daly by se využít některé polní cesty. Tenkrát jsem párkrát zkoušela na kole projet mezi Lysou a Milovicemi bez použití silnice: jo, povedlo se. Ale jednou jsem přenášela kolo přes potok po improvizovaném můstku ze dvou trubek a prosekávala se křovím. Podruhé to bylo s výletem přes Šibák a v obou případech stejně zbytek trasy po silnici. Obojí pro každodenní dopravu nic moc Smile ale dobrodružství skvělé Smile |
Hynek Fajmon napsal:
| citace: | Zdravím všechny cyklisty,
nevím zda to víte, ale vzniká seriozní plán na vybudování cyklostezky na trase Benátky nad Jizerou-Milovice-Loučeň-Poděbrady. Již v letošní roce má být vybudováno několik km trasy v okolí obce Všejany směrem k Loučeni. Je to moc zajímavý projekt.
Dále také postupuje kupředu projekt Labské cyklostezky v úseku mezi Nymburkem a Starou Boleslaví. Postaveno je již spojení Nymburk-Sadská a staví se úseky okolo Čelákovic a také v Toušeni. Letos se snad postaví také kousek u Lysé nad Labem.
Pro budoucnost města by bylo dobré, abychom měli přímé napojení na oba úseky. Takže cyklostezka Lysá-Milovice určitě ano, ale kudy? To bude strašně složitá otázka. Do Milovic jsem jel na kole po silnici mnohokrát a je to utrpení. Ten hrozný táhlý kopec. Pak chvilku jedete z velkého kopce do prudké zatáčky a zase kopec. No prostě hrůza. A po polních cestách je to ještě horší. Takže snad by bylo nejlepší to udělat přes Vrutici. Ale uvítám Vaše postřehy. |
Hanka Hermová napsala:
| citace: | Ano, o cyklostezce Všejany - Loučeň vím, nejspíš ze všejanských obecních novin, které nám pravidelně přistávají na dvoře. Ale neměla jsem čas to studovat, jen tak zhruba, kudy to povede. (Kovářova kobyla chodí bosa a já nemám čas zabývat se místy, kde jsem nejvíc.) Confused
Díky za připomenutí Exclamation
Viděla jsem jen kousek cyklostezky u Čachovic po staré cukrovarské vlečce, co vedla z Vlkavy do Hrubého Jeseníku. Typicky se s tím nepárali a vyasfaltovali to, což mě naštvalo. Asfalt není vhodný druh povrchu pro rekreační dálkové cyklostezky.
Ovšem Milovice-Lysá, pokud by to mělo být pro každodenní dopravu, tam by to bylo potřeba vyasfaltovat. O té trase budu přemýšlet. |
Pedro napsal:
| citace: | Zdravím, absolutní souhlas s Hankou. Ono s těmi cyklostezkami u nás je to v řadě případů poněkud kontraproduktivní.
Z voňavé klikaté zpevněné pěšiny lemované nízkým porostem a dýchající oním jedinečným aromatem zvoucím právě k pohybu do přírody se zpravidla pod praporem "trendy" budovatelů cyklostezek stává asfaltem vylitá narovnaná minidálnice.
Nicméně z aktuálních článků odbornějších cyklistických periodik typu VELO je vidět jistý posun v obecné představě budování cyklostezek a v konečné fázi prosazování požadavků právě cyklistické obce ... Např. v oblasti Českého ráje již od asfaltu upouští a budují se šotolinové chodníčky s malebnými mostíky ...
Zkrátka položit asfaltový koberec napříč krajinou je obecně akceptovatelné v rámci automobilové dopravy, tvořit totéž pro pohyb na bicyklu mi přijede tak nějak mimo mísu ... a hlavně mimo cyklistu samého. |
Jakub Tesař napsal:
| citace: | Té kritiky cyklostezek, že to jsou malé vyasfaltované dálnice, je v poslední době víc, pokud jsem viděl.
Takže otázkou spíše je, co je vlastně cyklostezka - např. v Praze to řeší pouze značením Smile.
Osobně si také myslím, že v přírodě stačí pouze nějaký zpevněný povrch, případně jenom to značení po lesních a polních cestách. Krásná je např. cesta kolem trati do Čelákovic a ta je plně přírodní.
Dneska ty cyklostezky ovšem slouží často i lidem na in-linových bruslích a ti potřebují asfalt... To jen do diskuze.
Jde tedy i o to, co tam chceme mít. Kolem Labe by asi byl dobrý asfalt navazující na populární bruslařskou dráhu z Poděbrad do Nymburka (ale i tam trhají asfalt kořeny stromů). Mezi Lysou a Milovicemi by asfalt nebo aslespoň šotolina (tam bruslaři asi nepojedou kvůli kopcům nebo ne?) taky pomohl, aby to lidé vůbec využívali.
Něco jiného je město...
K Honzově příspěvku - k mostu v Litoli se dá dojet i jinak než obchvatem - mnohem příjemněji po staré cestě... Obchvat by opravdu neměl být pro cyklisty.
A nakonec co nejvíce trápí mě - napojení labské cyklostezky na Lysou. Lysá je sice nad Labem, ale vlastně je od Labe dost daleko, takže lidé, kteří jedou kolem Labe z Lysé uvidí v nejlepším tak siluetu zámku a kostela, protože do města se nedá nijak pohodlně, jednoduše (a lákavě) od mostu nebo někde jinde od Labe dojet. Takže podle mého je třeba vymyslet, jak lidi z té cyslostezky dostat do Lysé. |
Hanka Hermová napsala:
| citace: | Ano, kriticky o asfaltových cyklostezkách psal nedávno třeba Respekt kvůli té "cyklodálnici" na Šumavě v národním parku.
Jakube, máš pravdu s těmi bruslaři, mělo by se to zvažovat případ od případu. Z hlediska přírody a krajiny, ale i údržby cest je lepší zpevněná kamenitá cesta, rozhodně líp se po tom chodí (dá se i s kočárkem) a i pro MTB a trek je to (prý) zábavnější.
Samozřejmě mluvíme tady o cyklostezkách napříč krajinou, určených k rekreačnímu využívání.
Pro každodenní dopravu (do práce a do školy) je možná lepší asfalt. Do města určitě. A na bruslaře nezapomenout. Mimochodem, taky jezdíte bruslit na tu pěknou širokou proslavenou asfaltku u vsakovacích nádrží u Káranýho? Wink Tam pomalu nebude k hnutí Smile
A taky si myslím, že po obchvatu Lysé by cyklostezka vést neměla, jsou lepší možnosti, kudy ji vést. |
Naposledy upravil/a Jakub Tesař dne po 22. leden 2007, 12:01, celkově upraveno 1 krát |
|
| Návrat nahoru |
|
| Vašek Šubrta |
|
Častý/á přispěvatel/ka

Založen: 14. 01. 2007 Příspěvky: 20 Bydliště: Lysá nad Labem
|
Zaslal/a: so 20. leden 2007, 12:30 Předmět: |
| |
| Ještě otázka: zvažuje se možnost vybudovat v souvislosti s cyklostezkami také nějakou cestu pro bruslaře? Případně je už někde nějaká taková cesta, kde nejezdí auta a dá se tam dobře jezdit na bruslích? |
|
| Návrat nahoru |
|
| Občanka M |
|
Dlouhodobý/á přispěvatel/ka
Založen: 05. 04. 2005 Příspěvky: 52 Bydliště: Lysá nad Labem
|
Zaslal/a: so 20. leden 2007, 15:52 Předmět: |
| |
V Lysé doporučuji zcela novou komunikaci v průmyslové zóně. Byla sice stavěná pro auta, ale v zásadě vede do polí a auta po ní tudíž nejezdí. Uprostřed trasy luxusní dvojité závory a krásný nový chodník po obou stranách, po němž nikdo nechodí. Město myslelo na své bruslaře.  |
|
| Návrat nahoru |
|
| Jakub Tesař |
|
Správce/kyně

|
|
| Návrat nahoru |
|
| Jakub Nedoma |
|
Správce/kyně

|
Zaslal/a: pá 30. březen 2007, 16:04 Předmět: |
| |
Zajímavý, ale ta uvedená cena za singletrack cestu mi přijde nízká. Docela bych chtěl vidět, jestli by to u nás někdo za takový peníze udělal . |
|
| Návrat nahoru |
|
| hanka hermová |
|
Stálý/á přispěvatel/ka

Založen: 17. 11. 2003 Příspěvky: 302 Bydliště: Praha / Vanovice
|
Zaslal/a: pá 30. březen 2007, 16:49 Předmět: |
| |
Nojo, bystrému oku neuniklo, jak jsem se infiltrovala do médií Ale těší mě to
Co se týče těch singletracků: nejsou tam dobře zvolené fotky, na to jsem bohužel neměla vliv a myslím, že to hodně lidí spíš vyděsilo. Vybrali takové efektní úseky spíš obtížnější trasy po kamenech. Běžně singletrack vypadá spíš jako normální pěšinka v lese. Kameny jsou pouze tam, kde se vyskytují přirozeně, a i proto je to levné. Kvalifikovaný odhad profesora z lesnické fakulty ČZU byl průměrně 200 tisíc Kč/km singletracku, ale opravdu to velmi závisí na terénních podmínkách. Ale netřeba stavět singletracky, stačí normální polní nebo lesní cesta s přírodním povrchem a vedená přirozeně v terénu. Bohužel takové se dnes často "v zájmu cyklistů" asfaltují. |
|
| Návrat nahoru |
|
| H. Fajmon |
|
Anonymní
|
Zaslal/a: po 30. duben 2007, 20:10 Předmět: nová cyklostezka |
| |
Zdravím všechny cyklisty a inlinisty,
mám dobrou zprávu. Nedaleko od našeho městečka vznikla pěkná nová cyklostezka. Vede od obce Vlkava směrem k Loučeni. Hotový je zatím asfaltový úsek o délce odhadem cca 5 kilometrů. Objevil jsem jí minulou neděli a hned jsem ji taky vyzkoušel na bruslích. Trasa je velmi příjemná. Vede lesem a je mírně zvlněná.
Pokud chcete navštívit, tak doporučuji jet autem směrem k loveckému hotelu Jívák a v esíčku při vjezdu do lesa asi 1 km před Jívákem zaparkovat auto u hájovny. Cyklostezka v těchto místech křižuje silnici. Cílem budovatelů cyklostezky je propojit Poděbrady-Loučeň a Milovice. Takže by to mohlo být pro místní velmi zajímavé.
Hynek Fajmon |
|
| Návrat nahoru |
|
| hanka hermová |
|
Stálý/á přispěvatel/ka

|
Zaslal/a: po 30. duben 2007, 21:09 Předmět: |
| |
Já jsem se na té cyklostezce byla podívat včera (na kole). Vyasfaltovaná ještě není celá, jen od Patřína ke staré cestě od Vlkavy. Zbytek zatím štěrk až k Vlkavskému rybníku.
Asfaltový povrch je zatím luxusní. Otázkou je, jak dlouho to vydrží, nepopraská, nebude nutné opravovat (záplatovat).
Trasování je příjemné, dobře kopíruje tvar krajiny, ale to je asi jen proto, že to je stará cukrovarská vlečka z doby, kdy ještě na takových věcech záleželo (tím myslím snahu minimalizovat spotřebu energie na dopravu).
Druhá věc je ovšem, že to tam asi bude brzo masakr, protože je tam čím dál víc lidí na kole i na bruslích a jelikož ta cesta umožňuje jet dost rychle, bude to občas i nebezpečné.
Mám k tomu rozporuplný postoj. Na jednu stranu se mi líbí myšlenka najít nové využití pro starou trať, vybudovat cyklostezku, oživit region. Na druhou stranu si uvědomuju nevýhody toho asfaltu, drahou údržbu (pokud tam budem chtít i po několika letech jezdit na bruslích) a paradoxně i možná nižší bezpečnost oproti klasické polní/lesní cestě. Mimochodem potkala jsem tam i pána s pejskem, štrádovali si to pěkně na procházku, vodítko natažené přes celou stezku. |
|
| Návrat nahoru |
|
| hanka hermová |
|
Stálý/á přispěvatel/ka

|
|
| Návrat nahoru |
|
| H. Fajmon |
|
Anonymní
|
Zaslal/a: pá 1. červen 2007, 18:03 Předmět: nová cyklostezka |
| |
Zdravím všechny,
tak dnes byla slavnostně uvedena do provozu cyklostezka u Jíváku, kterou jsem tady již avizoval. Bližší pohled na mapu plánované trasy ukazuje, že by se měla napojit na pojizerskou cyklostezku až v Dražicích nad Jizerou. Milovice a Lysá nad Labem tedy zatím zůstávají mimo tuto trasu, což je určitě velká škoda. Je tam sice naplánovaná odbočka do Milovic, ale jen tak, aby se neřeklo. Myslím si, že by se starostové s Lysé a z Milovic měli v této věci začít více angažovat, protože jinak oběma městům tak říkajíc ujede vlak a to by si místní občané nezasloužili.
Tak tolik
Hynek Fajmon |
|
| Návrat nahoru |
|
| Občanka M |
|
|
Zaslal/a: ne 3. červen 2007, 11:32 Předmět: |
| |
| citace: | Asfaltový povrch je zatím luxusní. Otázkou je, jak dlouho to vydrží, nepopraská, nebude nutné opravovat (záplatovat).
Trasování je příjemné, dobře kopíruje tvar krajiny, ale to je asi jen proto, že to je stará cukrovarská vlečka z doby, kdy ještě na takových věcech záleželo (tím myslím snahu minimalizovat spotřebu energie na dopravu).
Druhá věc je ovšem, že to tam asi bude brzo masakr, protože je tam čím dál víc lidí na kole i na bruslích a jelikož ta cesta umožňuje jet dost rychle, bude to občas i nebezpečné.
Mám k tomu rozporuplný postoj. Na jednu stranu se mi líbí myšlenka najít nové využití pro starou trať, vybudovat cyklostezku, oživit region. Na druhou stranu si uvědomuju nevýhody toho asfaltu, drahou údržbu (pokud tam budem chtít i po několika letech jezdit na bruslích) a paradoxně i možná nižší bezpečnost oproti klasické polní/lesní cestě. |
Vidím, že v Čechách neumí být nikdo s ničím spokojený. Vyplývá mi z toho jediné: nedělat nic.
Připomíná mi to situaci kolem jedné z asfaltových silnic, která před lety vznikla v jedné z ulic v Lysé nad Labem. Byla jsem tam tehdy na procházce a užasla jsem, neboť na čerstvém asfaltu stála skupina sousedů z okolí a měřila povrch vodováhou. Nejmenovanému starostovi, který se šel rovněž na silnici podívat, ta skupinka nespokojených občanů nadávala a stěžovala si, že až v zimě naprší, vznikne tam louže (což se později v zimě nepotvrdilo). Podotýkám, že v té části města byla padesát let bahnitá rozježděná cesta, kudy se nedalo čistou a suchou nohou projít. Občané, kteří si kolem postavili luxusní domečky, byli s ní pravděpodobně spokojeni... |
|
| Návrat nahoru |
|
| Saša Vrtěl |
|
Stálý/á přispěvatel/ka

|
Zaslal/a: ne 3. červen 2007, 13:20 Předmět: |
| |
| Občanka M píše: |
Vidím, že v Čechách neumí být nikdo s ničím spokojený. Vyplývá mi z toho jediné: nedělat nic. |
Mně tedy ne. Mně z toho vyplývá, že když někdo něco dělá, tak to má dělat pořádně a ne proto, aby si odfajfkoval splnění. |
|
| Návrat nahoru |
|
| Občanka M |
|
|
Zaslal/a: ne 3. červen 2007, 14:25 Předmět: |
| |
| Saša Vrtěl píše: | | Občanka M píše: |
Vidím, že v Čechách neumí být nikdo s ničím spokojený. Vyplývá mi z toho jediné: nedělat nic. |
Mně tedy ne. Mně z toho vyplývá, že když někdo něco dělá, tak to má dělat pořádně a ne proto, aby si odfajfkoval splnění. |
Milý Sašo, s tím samozřejmě souhlasím taky. Jen mě štve, že kritizovat umí skutečně každý. A každý ví všechno lépe, hlavně než ten, co něco aspoň dělá. Ale to bychom se točili v začarovaném kruhu. Důležité je, že zde nejde o lhostejnost. |
|
| Návrat nahoru |
|
| Jakub Nedoma |
|
Správce/kyně

|
Zaslal/a: ne 3. červen 2007, 14:50 Předmět: |
| |
Občanko, hlavní je, jestli ta silnice měla dostatečně protiskluzový povrch. Když totiž v zimě nasněží a kdejaký matlas si nabije ústa, to je teprve průšvih . _________________ rozumovat umí každej blb...  |
|
| Návrat nahoru |
|
| hanka hermová |
|
Stálý/á přispěvatel/ka

|
Zaslal/a: ne 3. červen 2007, 22:43 Předmět: |
| |
Občanka M píše:
| citace: |
Paní Občanko M, patrně jsem to nenapsala dostatečně srozumitelně. Dovolila jsem se jen zamyslet nad tím, jak účelně byla ta cyklostezka postavena a jestli někdo vůbec při jejím navrhování domýšlel některé její vedlejší efekty. Možná to tak nevypadá, ale na cyklostezce může jít o zdraví, ne-li o život (a na této dotčené hned v několika místech). Trochu o tom něco vím, jelikož o cyklostezkách už pár let píšu disertačku.
Problémy vyplývají právě z neinformovanosti zastupitelů, kteří - hurá - postaví cyklostezku, aniž by si to pořádně promysleli. Ale učíme se nejlépe ze špatných zkušeností (někdy i zprostředkovaných).
Například pro mě byla zrovna tato trasa poučením, že cyklostezka v lese nebude úplně bezpečně sjízdná pro bruslaře začátečníky, jelikož je plná napadaných šišek a větviček. Co teď s tím? Měl by to zřizovatel nechat pravidelně zametat?
Navíc v Evropě se už dávno staví rekreační cesty pro cyklistiku a sdílené užívání s přírodním povrchem a vydělávají na tom těžký prachy. U nás jsme zas pár let pozadu a zaléváme si krajinu asfaltem a akorát se do toho peníze cpou a spousta dalších padne na nákladnou údržbu po několika letech. Neříkám, že jsem apriori proti asfaltu na cyklostezkách, ale tohle rozhodně není cesta pro každodenní dopravu, kde by záleželo na tom nezablátit si šaty. Na cyklostezku s přírodním povrchem můžou všichni kromě bruslařů. Ti ale stejně ze stezky plné větví a šišek nebudou mít nic, což jsem otestovala na vlastní pěst (a zadek).
Tož tak. Jinak speciálními přírodními stezkami pro cyklisty se u nás zabývá sdružení ČeMBA a tam se o tom dá dočíst docela dost, kdyby to někoho zajímalo.
www.cemba.cz |
|
| Návrat nahoru |
|
| Zuzana |
|
Stálý/á přispěvatel/ka
|
Zaslal/a: po 4. červen 2007, 8:33 Předmět: |
| |
Já nevím, občas by to chtělo asi o kapičku víc zdravého rozumu. V Německu jsem viděla dost cyklostezek hezky asfaltových. Řekla bych, že to není proto, že Němci nevědí, co s asfaltem, nebo že chtějí mít cestičky rovné, čisté a vůbec v pořádku. Spíš je to proto, že kromě cykloturistů se na nich pohybují i lidé, kteří používají kolo 2x denně jako dopravní prostředek.
Že se na jedné cestě potkají cyklisti, bruslaři i chodci třeba s pejsky, je asi dost přirozené. Problém nastává jen tehdy, když si kterákoliv skupina začne myslet, že cesta je zrovna pro ně a že mají absolutní přednost.
Taky radši jezdím na přírodním povrchu a bez obav, že někomu přejedu dítě nebo psíka, takže trasu plánuju s rozmyslem, abych nejela celou cestu po cyklo/pěšo/bruslodálnici, ale tyhle dálnice nezatracuju. Jsou a mají smysl - když jich není moc:-)
Na druhou stranu - v Jizerkách se po silničkách a cyklostezkách valí davy, které vynikají neomaleností a bezohledností. Pro člověka, který je zvyklý na to, že se cyklisti občas pozdraví a uhnou si, je to docela šok. Žeby to bylo tím asfaltem? Nebo lidmi? |
|
| Návrat nahoru |
|
| Občanka M |
|
|
Zaslal/a: po 4. červen 2007, 9:54 Předmět: |
| |
[quote=" | citace: | | hanka hermová Navíc v Evropě se už dávno staví rekreační cesty pro cyklistiku a sdílené užívání s přírodním povrchem a vydělávají na tom těžký prachy. U nás jsme zas pár let pozadu a zaléváme si krajinu asfaltem a akorát se do toho peníze cpou a spousta dalších padne na nákladnou údržbu po několika letech. | [/quote]
Nejsem sice odborník, to uznávám, ale na druhé straně si myslím, že nelze tuto věc dogmatizovat. Navíc se domnívám, že radnice zase nejsou tak hloupé, aby všechno řešily "hurá akcí" bez odborné konzultace. Myslím, že odborníci se podíleli i na realizaci stezky na Loučeni a docela se těším, až ji uvidím.
Co se týká Evropy, pracuju už nějaký čas ve Francii (asi se tím odhalím, ale je mi to v zásadě jedno) a mám na starosti mj. právě spolupráci měst a obcí. Téma cyklostezek, jejich budování a údržba, se v diskusích českých a fr. měst objevuje docela často.
Navíc nedaleko Paříže před rokem udělali cyklostezku o délce 48 km podél jezer a občas prochází i lesem. Šišky zde padají také. Cyklostezka má ale kupodivu krásný, hladký a asfaltový povrch. |
|
| Návrat nahoru |
|
| hanka hermová |
|
Stálý/á přispěvatel/ka

|
Zaslal/a: po 4. červen 2007, 10:24 Předmět: |
| |
Právě že se na to moc u nás nemyslí. Teď v květnu jsem byla na národní konferenci o výstavbě cyklostezek a už i tam padlo dost výtek na nedostatečně promyšlené plánování.
Dost vystihující článek je v dnešním Nymbursku:
Malebné cyklostezky podél Labe hyzdí kořeny a přerostlé větve
| citace: | ...
S příchodem teplého počasí začali brát cyklisté, bruslaři i pěší cyklostezky podél Labe útokem. Projížďku či procházku jim však kazí větve zasahující do trasy i boule na povrchu. „Z Nymburka do Kovanic je cyklostezka hrozně zarostlá. Je sice široká 1,5 metru, ale není to nic platné, když skoro do poloviny zasahují větve a keře. Potřebovalo by to radikální řez,“ řekl Nymburák Jakub Marvan. „Je hezké, že tu vznikají nové cyklostezky, ale bylo by potřeba, kdyby se o ty stávající někdo staral,“ dodal.
A to je právě mnohdy kamenem úrazu. Ne vždy je totiž jasné, ke které obci stezka patří, a kdo se má starat o její údržbu. „Je v tom zmatek. Není to majetkově vyřešené,“ řekl šéf nymburských technických služeb Jaroslav Radoň s tím, že nymburské technické služby udržují cyklostezku od Drahelic k Sánské strouze pravidelně jednou za měsíc. „Pokud však někdo zavolá, že je problém i o kousek dál, zařídím to,“ řekl Radoň s tím, že oprava povrchu je závislá na penězích z městského rozpočtu.
... |
A máte pravdu, že to hodně souvisí taky s tím, jak se lidé k sobě chovají. V Německu není problém, aby cyklisti jezdili po chodníku nebo v parku mezi chodci, všichni se tam nějak srovnají a berou to s úsměvem. U nás se to nesmí, protože by to asi skončilo hromadným masakrem. |
|
| Návrat nahoru |
|
| matlas |
|
Správce/kyně
Založen: 06. 10. 2006 Příspěvky: 299 Bydliště: Lysá nad Labem
|
Zaslal/a: po 4. červen 2007, 21:07 Předmět: |
| |
| hanka hermová píše: | P
A máte pravdu, že to hodně souvisí taky s tím, jak se lidé k sobě chovají. V Německu není problém, aby cyklisti jezdili po chodníku nebo v parku mezi chodci, všichni se tam nějak srovnají a berou to s úsměvem. U nás se to nesmí, protože by to asi skončilo hromadným masakrem. |
... a nebo srážkou s lodí, jak se píše v článku v Nym. Deníku. Člověk by žasnul, na čem všem se dá jezdit po cyklostezce.
Osobně se také divím, že někomu vadí stezka se šiškama, nebo kořenama . To asi nebyl cyklista. Já takové cesty a nejlépe bez asfaltu miluju.
Bruslaře ale chápu. Jen nechápu, že se po jakékoli cyklostezce roztáhnou a nelze je rozumě předjet. Když je člověk upozorní, ještě jsou dotčeni, co tam vlastně ten moula na kole dělá.
Jednou, poměrně nedávno se mi dokonce stalo, že když jsem na bruslistu, který jel přede mnou "slalom" od levého kraje k pravému zavolal "pozor kolo zleva", odpověděl mi " Zase další de***. Co se tu motáš, tady je to pro brusle. " A to jsme byli na cyklostezce.
Ale to bude asi tím, že nejsme v tom německu.  _________________ To je jako bavit se s kanibalem o duši ve chvíli, kdy v ruce drží rozjedené stehno.
PGP key ID: A33F8622
Fingerprint: BCC4 34ED 7887 7DBF CFA3 DB5B 9235 9981 A33F 8622 |
|
| Návrat nahoru |
|
| Luukky |
|

|
Zaslal/a: út 5. červen 2007, 22:14 Předmět: Proti asfaltu |
| |
Zdravím všechny,
zajímalo by mě, kdy se chystá výstavba cyklostezky z Lysé směrem k Řehačce. Pročítal jsem zde vaše příspěvky a musím konstatovat, že jsem zásadně proti asfaltu. Podle mě úplně stačí zbavit se roští a zarovnat terén. Podobně jako se to udělalo již před několika lety. (Tedy až na tu zavážku jakési stavební suti mezi lyskými zdymadly a Řehačkou.)
Z hrůzou jsem zjistil v květnovém vydání zpravodaje Haló Káraný, že se Čelákovice chystají v roce 2009 od Řehačky k Čelákovicům vybudovat 3m širokou asfaltovou cestu. No to asi nebude moc romantické a estetické u Hrbáčkových tůní.  |
|
| Návrat nahoru |
|
| H. Fajmon |
|
Anonymní
|
Zaslal/a: st 6. červen 2007, 10:17 Předmět: polabská cyklostezka |
| |
Zdravím pana Luukyho,
výstavba cyklostezky podél Labe se chystá po celé trase od pramene až do Hamburku. Jednotlivé úseky se staví dle možností rozpočtů obcí a města a dostupnosti dotací. Letos se například postaví úsek z Nymburka do Sadské. To, že Čelákovice staví svou část stezky vítám. V Lysé směřujeme k tomu, abychom svůj úsek postavili pokud možno již příští rok. Myslím si, že se nemáte čeho obávat ani na Řehačce. Lysá bude stavět svůj úsek od litolského mostu až na Řehačku. To je cca 5 km. Tak uvidíme, zda se to povede.
Hynek Fajmon |
|
| Návrat nahoru |
|
| Luukky |
|

|
Zaslal/a: st 6. červen 2007, 10:50 Předmět: polabská cyklostezka |
| |
Děkuji za odpověď p.Fajmone,
ale ještě by mě zajímalo, zda-li bude cyklostezka také 3m široká a asfaltová stejně jako se to chystají udělat Čelákovice
Jo a jestli se zvažuje přemostit deltu Mlynářice či se to bude objíždět k tůni jako doposud. Kdysi se snad nad tím uvažovalo, nebo ne?
A poslední dotaz mám k lyským zdymadlům. Jak tam se ta cyklostezka vyřeší?
Díky za info. |
|
| Návrat nahoru |
|
| H. Fajmon |
|
Anonymní
|
Zaslal/a: st 6. červen 2007, 12:14 Předmět: odpověď Luukymu |
| |
Zdravím,
stezka má být na lyském katastru asfaltová a s šířkou 3 metry. Mám za to, že to jsou stejné parametry jako v Nymburce nebo Poděbradech a asi i v Čelákovicích, protože se jedná o stejnou trasu. Okolo zdymadel má jít stezka po současné trase tedy překročit vodoteč před zdymadlem po stávajícím mostku. Jak to bude pokračovat dále nevím jistě. Viděl jsem mapu, která trasovala cyklostezku potom polema až na Řehačku a teprve za ní potom zpátky k Labi. Mně se toto řešení nelíbí. Prosazuji, aby to šlo co nejvíce kolem řeky. Ale podrobnější informace by nám asi mohl napsat pan starosta. Ten nyní připravuje projektovou dokumentaci. Tak se třeba ozve. Co se týká přemostění u Řehačky, tak já jsem pro dřevěný mostek hned u Labe, ale zda to tak bude se teprve uvidí.
Hynek Fajmon |
|
| Návrat nahoru |
|
| Pedro |
|
Stálý/á přispěvatel/ka
|
Zaslal/a: st 6. červen 2007, 12:40 Předmět: Asfalt, asfalt - kam se podíváš ... |
| |
Další "asfaltová dálnice" budovatelů cyklostezek. Marnost nad marnost.
Že vyasfaltované chodníky krajinou jsou znásilněním do té doby malebných pěšinek se píše více a více, také se již naštěstí od nich začíná upouštět a nahrazují se technologiemi ne tak násilnými (šotolinové zpevněné chodníky atp.).
Ale radnice příslušné obce si "udělá čárku" za splněný úkol a budeme díky asfaltové minidálnici zase o něco "světovější", což? ´
Přitom onu jedinečnou síť turistických stezek, vedoucí nenásilně celým územím ČR, nám celý svět závidí pro právě dokonale nenásilný a přitom plně navigačně funkční turistický systém.
Právě před asfaltem a betonem utíká se vzrůstající řada lidí k poklidu přírody, lajnovat jim procházky/projížďky asfaltovými spojnicemi z bodu A do B mi skutečně přijde groteskní. Název "cyklo-stezka" v tomto naprosto nepřípadný. |
|
| Návrat nahoru |
|
| hanka hermová |
|
Stálý/á přispěvatel/ka

|
Zaslal/a: st 6. červen 2007, 14:07 Předmět: |
| |
Podle průzkumů se u nás v současné době prodávají v naprosté většině terénní kola.
Konkrétní čísla - od Asociace výrobců a dovozců jízdních kol a velomateriálu
kvalifikovaný odhad prodejů za rok 2006:
asi 380 000 kol celkem, z toho asi 50 - 60 000 dětských, 120 - 140 000 horských, 160 - 180 000 trekových kol a 2 - 3 000 silničních
Terénní kola by si lidi přece nekupovali proto, aby jezdili po asfaltu. (Po asfaltu je přece lepší jezdit na galuskáči.) Chtějí jezdit po pěšinkách a přírodních cestách. Když si vyjedou někam do přírody, chtějí vidět přírodu, a ne silnici.
Bohužel to tak vypadá, že z cyklostezek se u nás stal dost výnosný byznys. Běžně asfaltová cyklostezka stojí mezi 3-4 miliony korun na kilometr, to je skoro jako silnice - tak není divu, že to je pro budovatele zajímavá zakázka. Nejdražší cyklostezka, co jsem slyšela, byla za 25 milionů korun na kilometr (v Ústí nad Labem). |
|
| Návrat nahoru |
|
| H. Fajmon |
|
Anonymní
|
Zaslal/a: st 6. červen 2007, 17:34 Předmět: reakce |
| |
Zdravím pana Pedra i Hanku Hermovou,
tak vidím, že tady není žádné nadšení nad polabskou cyklostezkou. To se docela divím. V Nymburce to funguje, v Poděbradech taky, okolo Dunaje v Rakousku taky, ale u nás to fungovat nebude???
Radnice si nic odfajfkovávat nebude. Jak jste na něco takového přišel. A že lidé kupují terénní kola nebo spíše trekingová vůbec není argument proti asfaltovým cyklostezkám. Naopak. V některých úsecích se staví cyklostezky šotolinové. Například u již diskutované cyklostezky z Loučeně do Vlkavy je takový úsek asi v délce 2 km. Já proti tomu nic nemám. Šotolina je podle starosty Loučeně asi 5krát levnější, takže se dá udělat 5krát delší trasa za stejné peníze. Nejdražší cyklostezka zmiňovaná Hankou Hermovou je skutečně u Ústí nad Labem. Mluvil jsem o ní s primátorem Gandalovičem a taky s projektantem. Náklady byly vysoké z toho důvodu, že mezi Labem, silnicí a tratí nebylo na stezku téměř žádné místo. Muselo se to udělat velmi složitou konstrukcí, která stavbu prodražila. Nicméně dnes cyklostezka funguje a je součástí té zmiňovaní polabské cyklotrasy.
Okolo Labe je to ale podle mne špatné řešení, protože se jedná o páteřní cyklostezku s budoucím velkým provozem. Ale v případě nedostatku peněz se tak může začít. Cyklostezka bude mít pro naše město velký přínos. O tom jsem skutečně přesvědčen. Navíc její propojení k Nymburku a do Čelákovic zatraktivní celý region. Projeví se to ve větší návštěvnosti turistů, ve větších tržbách v restauracích a v ubytovacích zařízeních a taky ve vzniku nových pracovních příležitostí. Takže celkový efekt vidím jako přínosný. Uznávám ale, že ekologičtí aktivisté to mohou vidět úplně jinak.
Hynek Fajmon |
|
| Návrat nahoru |
|
| hanka hermová |
|
Stálý/á přispěvatel/ka

|
Zaslal/a: st 6. červen 2007, 23:20 Předmět: |
| |
Zdravím pana Fajmona,
nikdo tu nic nemá proti polabské cyklostezce jako takové, NAOPAK. Výhrady máme pouze proti konstrukčnímu zpracování.
Nemám osobně ani nic proti asfaltovým cyklostezkám, které mají sloužit každodenní dopravě do školy nebo do práce. Ovšem je podle mě velká chyba, když se tentýž mustr používá i na rekreační cyklostezky.
Nezpochybňuji finanční přínos ani pracovní příležitosti ani nic jiného, to stejné by se dalo očekávat u cyklostezky s přírodním povrchem, které jsou navíc mnohem levnější na výstavbu i na údržbu a časem přirozeně srůstají s krajinou. Oproti tomu asfalt stárne a musí se pořád nákladně opravovat.
A nemusím být přece ekologický aktivista na to, abych hájila krásné přírodní cesty, po kterých se navíc líp jezdí. |
|
| Návrat nahoru |
|
| Luukky |
|

|
Zaslal/a: čt 7. červen 2007, 9:15 Předmět: |
| |
Zdravím.
Přesně jak řekla Hanka, taktéž nemám nic proti cyklostezce, ba právě naopak, bo jsem cyklista. Jen se bojím, jak ten asfalt bude vypadat v té romantické krajině u Labe, kde odjakživa jsou malebné cestičky. A až se teda případný asfalt bude pokládat, měl by někdo dohlídnout na to, aby se pod něj nenasypalo všelijaké harampádí.
Byl jsem v úžasu, když jsem viděl dělníky, kteří stavěli stožár vysokého napětí u železniční tratě v Hrbáčkových tůních. Na cestu dali betonové panely a pod ně nějakou stavební suť. Ty panely nevadí, neb se dají zase naložit a odvést, ale ta suť je příšerná. |
|
| Návrat nahoru |
|
| Laky |
|
Anonymní
|
Zaslal/a: čt 7. červen 2007, 9:56 Předmět: Asfalt = humus |
| |
Ahoj všichni,
proboha jenom to ne !!! Hlavně né asfalt !!! ... Jsem z Čelákovic a často jezdím někam na bajky přes Lysou nad Labem... Jestli tam podle Labe udělají asfalt, tak si raději najdu jinou stezku... Takhle ničit krajinu ? Jdu blejt ... A neříkejte mi, že to neohrozí i Labe samotné, již tak náchylné na znečištění... Podle mě budou určitě proti i všichni rybáři. Vím to, protože jsem sám rybář a když jsem to řekl ostatním tak jenom valili oči ... Prosím jenom to ne !!! |
|
| Návrat nahoru |
|
| Pedro |
|
Stálý/á přispěvatel/ka
|
Zaslal/a: čt 7. červen 2007, 12:10 Předmět: |
| |
Nejen z těch několika příspěvků výše je evidentní, že cyklisté asfalt nevyhledávají, opak je pravdou. Trend ochrany přírody ve smyslu eliminování asfaltových spojnic napříč volnou krajinou je evidentní také.
Citlivý přístup k přírodě a snaha eliminovat urbanistické vlivy betonu a sfaltu není věcí ekologickýxh aktivistů - jak tvrdí pan Fajmon - nýbrž věcí dotýkající se široké veřejnosti. Pokud mi někdo jako aktivnímu cyklistovi servíruje asfaltové koberce podél Labe namísto malebné pěšinky, ozývám se jako cyklista, nikoliv ekologický aktivista.
V odborných periodicích typu VELO atp. se již o stávající "cyklostezecké asfaltománii" napsalo dost a dost, odborné kruhy již doporučují citlivější přístup a budování k prostředí šetrnějším šotolinou upraveným chodníčkům. Právě v p.Fajmonem jmenovaných lokalitách dokonce řadu turisticky exponovaných tras designovaných pro cykloturistiku upravených asfaltem pro nepříliš velký zájem samotných cykloturistů upravují zpět na šotolinu (oblasti právě vedoucí podél řek Enns, Inn, Rýn, Bodamských jezer atd.). Nové stezky se budují v drtivé většině na přírodně zpevněných površích. Asfalt se použivá na méně bezpečných či nadměrnou erozí exponovaných místech. Několika těmito lokalitami jsem za poslední léta projel, jak Němci tak Rakušané nám právě nenásilnou formu turistických stezek závidí a s nimi celý svět.
Pokud ti, kterým je "asfaltová cyklo-dálnice" určena, snášejí logické a rozumné argumenty proti, argumentace našlapanou hodpodou nepříliš obstojí. Naopak, cyklisté se přesunou z asfaltových dálnic na malebné šotolinky či chodníčky, a dají vydělat restauračním zařízením právě jinde ...
| citace: | Takže celkový efekt vidím jako přínosný. Uznávám ale, že ekologičtí aktivisté to mohou vidět úplně jinak.
|
Takže my jako cyklisté vidíme celkový efekt jako zbytečně prodražený, k přírodě nešetrný, trendům neodpovídající, a s cyklistikou jako takovou nepříliš slučitelný. Také uznáváme, že do cyklistiky nepříliš zasvěcený poslanec či městký zastupitel může věc vidět jinak. |
|
| Návrat nahoru |
|
| H. Fajmon |
|
Anonymní
|
Zaslal/a: čt 7. červen 2007, 13:10 Předmět: cyklostezka |
| |
Zdravím všechny diskutující,
1. vzkaz pro pana Lakyho - jestli jste z Čelákovic, tak si budování asfaltové cyklostezky řešte se svým zastupitelstvem a ne s lyským.
2. vzkaz pro pana Pedra - myslím si, že po přečtení asi 300 stran odborných textů o cyklostezkách a absolvování asi 3 odborných konferencí a setkáních se starosty, kteří něco konkrétního vybudovali o tom něco vím. Určitě dostatečně na to, abych o tom jako zvolený zastupitel mohl rozhodovat.
3. Vzkaz pro paní Hanku Hermovou - možná to nakonec tak dopadne, že bude cyklostezka pouze šotolinová, protože nebude dostatek peněz.
4. vzkaz pro všechny - současná trasa je podél Labe je v podstatě
nesjízdná a taky tam z toho důvodu nikdo nejezdí. Divím se, že chcete bránit tomu, aby se to změnilo.
5. úpravu od Řehačky ke zdymadlu, kterou tady někdo chválil, jsem nechal provést já v době, kdy jsem byl starosta.
6. nikdo nezpochybňuje, že z páteřní polabské cyklotrasy budou postaveny odbočky do okolních zajímavých míst.
Takže asi tolik.
Hynek Fajmon |
|
| Návrat nahoru |
|
| Luukky |
|

|
Zaslal/a: čt 7. červen 2007, 13:20 Předmět: |
| |
Nejspíš sem idealista, ale cožpak tu naši cyklostezku udělat třeba z kamenné dlažby jako tomu bylo při regulaci Labe. Znám z vyprávění, jak to kdysi u Labe vypadalo. I když je drtivá většina původní kamenné dlažby dávno zarostlá nebo zničená, přesto na některých místech vykukuje na povrch. Oj, to by byla nádhera, kdyby se to tak udělalo a spokojeni bychom byli všichni.
A co říkají o asfalltu cyklisté na bike fóru.....
http://www.bike-forum.cz/forum/273636/432273/forum.html
..... a na NaKole.cz:
http://www.nakole.cz/diskuze/tema.php3?id=1107&disc=disc
Naposledy upravil/a Luukky dne čt 7. červen 2007, 14:16, celkově upraveno 2 krát |
|
| Návrat nahoru |
|
| hanka hermová |
|
Stálý/á přispěvatel/ka

|
Zaslal/a: čt 7. červen 2007, 13:32 Předmět: |
| |
| citace: | 4. vzkaz pro všechny - současná trasa je podél Labe je v podstatě
nesjízdná a taky tam z toho důvodu nikdo nejezdí. Divím se, že chcete bránit tomu, aby se to změnilo. |
Ale my přece chceme, aby ta cyklostezka byla sjízdná! Snad si nemyslíte, že pro kolo je sjízdný jen asfalt!!!!!!!!!
To co tu píšeme, neznamená, že chceme zachovat současný stav, prodírat se křovím a tak. Ale záleží nám na tom, aby vznikla funkční, oblíbená a krásná cesta z přírodních materiálů. |
|
| Návrat nahoru |
|
| H. Fajmon |
|
Anonymní
|
Zaslal/a: čt 7. červen 2007, 15:10 Předmět: cyklostezka |
| |
Zdravím,
no vida jak se najednou diskutuje . Podívejme se, co je tady najednou nápadů. S tou kamennou dlažbou je to zajímavý nápad, ale obávám se, že inlinisti z toho nadšení rozhodně nebudou. Navíc dělat kamennou stezku by stálo asi tak 5 více než asfaltovou. Budeme rádi, když budeme mít tu šotolinu. Na té se dá "kolmo" jet dobře, ale na bruslích vůbec ne.
Myslím si, že tady všichni podceňují síťový efekt té cyklostezky. Pokud se to napojí až do Nymburka a do Čelákovic a pokud se to udělá na obou stranách Labe, tak vznikne rekreační areál, který pospojuje Polabské muzeum v Přerově, Kersko a několik chatových osad a zanedbaných pískoven do zajímavého celku za kterým budou lidé ochotni přijet.
V Nymburce už to tak funguje. Já mám obě trasy projeté po obou stranách Labe a vím přesně, jak to tam vypadá. Nyní je to prostě nesjízdné nebo jen s velkým utrpením. A na to není dnešní turista kolař vůbec zvědavý. A budou to využívat i místní lidé. Znám osobně dost lidí z Lysé, kteří jezdí na cyklostezku do Rakouska k Dunaji. Přitom to můžeme mít tady u nás a ješte budou turisti jezdit k nám.
Hynek Fajmon |
|
| Návrat nahoru |
|
| Pedro |
|
Stálý/á přispěvatel/ka
|
Zaslal/a: čt 7. červen 2007, 15:28 Předmět: |
| |
Pro p.Fajmona
Pokud si přečtete příspěvky alespoň průměrně pozorně, nenajdete jediný, který by byl proti zbudování cyklostezky.
Drtivá většina jen argumentuje proti 3m široké asfaltové dálnici.
Nikdo ničemu nebrání - příspěvky výše tímto dezinterpretujete.
To že se staví jinde, je nějaký argument? V Americe například staví k vyhlídkovým trasám FAST-FOOD bistra - budete je proto stavět taky tady?
Nikoliv. Asi by se pro tento záměr hromadná podpora nenašla. Proč nás tedy nutíte do asfaltu, který má celorepublikově i lokálně více odpůrců, než příznivců??
Nebo vám k realizaci projektu stačí vykonferované know-how bez ohledu na stávající stav věcí a názoru odborné veřejnosti i nás - uživatelů?
Jako zastupitel by jste měl umět naslouchat, rozhodovat až poté ...
Chceme toho po vás příliš  |
|
| Návrat nahoru |
|
| H. Fajmon |
|
Anonymní
|
Zaslal/a: čt 7. červen 2007, 15:45 Předmět: odpověď panu Pedrovi |
| |
Zdravím pane Pedro,
snažím se číst pozorně, ale z toho co píšete fakt nevím, co si tedy přejete? Můžete to napsat?
Hynek Fajmon |
|
| Návrat nahoru |
|
| matlas |
|
Správce/kyně
|
Zaslal/a: čt 7. červen 2007, 15:46 Předmět: Re: cyklostezka |
| |
| H. Fajmon píše: | Zdravím,
no vida jak se najednou diskutuje . Podívejme se, co je tady najednou nápadů. S tou kamennou dlažbou je to zajímavý nápad, ale obávám se, že inlinisti z toho nadšení rozhodně nebudou. Navíc dělat kamennou stezku by stálo asi tak 5 více než asfaltovou. Budeme rádi, když budeme mít tu šotolinu. Na té se dá "kolmo" jet dobře, ale na bruslích vůbec ne.
Hynek Fajmon |
Domníval jsem se, že stavíme cyklostezku. Že inline bruslaři nebudou nadšeni je mi celkem jedno. Já taky nejsem nadšen, že většinu roku nemůžu bruslit na rybníku, protože tam není led. Chápu ale, že když chci v létě bruslit, musím si najít stadion, kde led mají.
Proč by stejně neměli fungovat i inlinisti?
Co tomu také kupříkladu řeknou maminky s kočárky, nebo dědečci a babičky s normální, či francouzskou holí?
Co tomu řeknou naši vozíčkáři?
atd...
Asi tomu úplně nerozumím, ale cyklostezka se snad staví hlavně pro cyklisty, ne? _________________ To je jako bavit se s kanibalem o duši ve chvíli, kdy v ruce drží rozjedené stehno.
|
| Návrat nahoru |
|
| matlas |
|
Správce/kyně
|
Zaslal/a: čt 7. červen 2007, 15:47 Předmět: Re: odpověď panu Pedrovi |
| |
| H. Fajmon píše: | Zdravím pane Pedro,
snažím se číst pozorně, ale z toho co píšete fakt nevím, co si tedy přejete? Můžete to napsat?
Hynek Fajmon |
Jestli můžu, já myslím, že Pedro nechce asfalt.
Ani já ho nechci. _________________ To je jako bavit se s kanibalem o duši ve chvíli, kdy v ruce drží rozjedené stehno.
|
| Návrat nahoru |
|
| H. Fajmon |
|
Anonymní
|
Zaslal/a: čt 7. červen 2007, 15:58 Předmět: odpověď |
| |
Zdravím,
chtěl bych všechny uklidnit, že ještě nic rozhodnuté není. Bude o tom teprve velká bitva zda se to vůbec dostane do rozpočtu na rok 2008. Zatím je to tak, že všechny strany i nezávislé strany cyklostezku slovně podporují, ale nikdy se do rozpočtu nedostane. Tak uvidíme. To, že nechcete asfalt jsem pochopil. Ale co tedy chcete jiného? Můžete to popsat pozitivně?
Hynek Fajmon |
|
| Návrat nahoru |
|
| Pedro |
|
Stálý/á přispěvatel/ka
|
Zaslal/a: čt 7. červen 2007, 15:59 Předmět: |
| |
| Děkuji pane Matlasi. Ačkoliv jsem utrpěl didaktické vzdělání a snažím se formulovat jasně, od pana Fajmona se argumenty proti asfaltu odráží jak od zdi ... |
|
| Návrat nahoru |
|
| Pedro |
|
Stálý/á přispěvatel/ka
|
|
| Návrat nahoru |
|
| Michal Janda |
|
Anonymní
|
Zaslal/a: čt 7. červen 2007, 16:18 Předmět: Re: odpověď panu Pedrovi |
| |
| H. Fajmon píše: |
Hynek Fajmon |
Dobrý den pane Fajmone,
já z té diskuse chápu o co jde. Nikdo nezpochybňuje cyklostezky, ale jejich provedení a účel. Já jsem sice nebyl na třech konferencích, ale na jedné , ale snad to zase vyváži to že na kole jezdím často.
Každá cyklostezka by měla mít svůj účel, některé slouží turistům, jiné jsou vyloženě dpravní. Jiné požadavky má člověk který který jede na kole do práce a jiný který je na nedělním výletě.
ten první se chce dostat ke svému cíli co nejratší a nejpohodlnější cestou, cyklostezka pro něj by měla být co nejkratší a na okolí až tak nezáleží. Naopak člověk na výletě cche aby okolí bylo pěkné, nevyhledává nejkratší trasu, naopak chce aby ho trasa provedla po okolí, aby něco viděl atd. Nevím jak vy, ale já když jedu na výlet a můžu si vybrat mezi asfaltkou a přírodním povrchem tak si rozhodně nevyneru asfalt. Přírodní povrch neznamená že jde o těžký terén, je to prostě normální zpevněná cesta která navíc zapadá do krajiny mnohem lépe než asfaltová silnice. Že má další výhody, jako je snažší a levnější údržba je bonus navíc.
Jediný kdo takovou stezku nepřivítá jsou bruslaři, ale naprosto nechápu proč se poslední dobou stala móda spojovat bruslaře a cyklisty, někde i chodce na jednu stezku. Až někdy budete na kole míjet bruslaře tak pochopíte. Pokud chcete stavět dráhy pro bruslaře tak si je klidně stavte, ale nepoužívejte na ně peníze určené na cyklistiku a neříkejte jim cyklostezky. A nebo opravdu podporujte cyklistiku, stavte více přírodních cest a za ušetřené peníze více cyklostezek ve městech kde je skoro o život jezdit na kole.
Mimochodem argument že lidé jezdí na asfaltové stezky do Rakouska je srandovní, to si vážně myslíte že tam jezdí kvůli tomu že tam je hladký asfalt? A že když tam cesty budou ne asfaltové ale třeba šotolinové tak tam nepojedou a radši si půjdou zajezdit na asfaltovou silnici kolem Labe? Já bych řekl že am spíš ezdí proto aby s epodívali do Rakouska, že není cílem jet po asfaltce ale něco vidět.
Michal Janda |
|
| Návrat nahoru |
|
| Pedro |
|
Stálý/á přispěvatel/ka
|
Zaslal/a: čt 7. červen 2007, 16:21 Předmět: |
| |
iVELO: "ČeMBA úspěšně bojuje za bikery!"
Jen pro informaci, že snášené argumenty proti asfaltu v případě turisticky atraktivní trasy lemující tok Labe nejsou nějakou lokální úchylkou (i přesto že v Nymburce apod. asfaltovky parádně fungují ...), nýbrž skutečně globálním trendem.
Naposledy upravil/a Pedro dne čt 7. červen 2007, 16:28, celkově upraveno 4 krát |
|
| Návrat nahoru |
|
| Michal Janda |
|
Anonymní
|
Zaslal/a: čt 7. červen 2007, 16:22 Předmět: Re: odpověď |
| |
| H. Fajmon píše: | Zdravím,
chtěl bych všechny uklidnit, že ještě nic rozhodnuté není. Bude o tom teprve velká bitva zda se to vůbec dostane do rozpočtu na rok 2008. Zatím je to tak, že všechny strany i nezávislé strany cyklostezku slovně podporují, ale nikdy se do rozpočtu nedostane. Tak uvidíme. To, že nechcete asfalt jsem pochopil. Ale co tedy chcete jiného? Můžete to popsat pozitivně?
Hynek Fajmon |
To je celkem jednoduché:
1. rozlišovat mezi dopravní a rekreakční funkcí cyklistiky
2. pro rekreační cyklistiku stavět více cest s přírodním povrchem a za ušetřené peníze buď postavit stezek více nebo je dát do dopravní cyklistiky (lepší stezky ve městech, přímé rychlé spojeníé po cyklostezkách mezi městy, ale tam kde to nepoškodí turisticky využívané cesty)
3. přestat používat jako argument bruslaře když jde o cyklostezky |
|
| Návrat nahoru |
|
| Zuzana |
|
Stálý/á přispěvatel/ka
|
Zaslal/a: čt 7. červen 2007, 16:36 Předmět: |
| |
Všem diskutujícím přeju hlavně dostatek zdravého rozumu  |
|
| Návrat nahoru |
|
| matlas |
|
Správce/kyně
|
Zaslal/a: čt 7. červen 2007, 16:37 Předmět: |
| |
| Zuzana píše: | Všem diskutujícím přeju hlavně dostatek zdravého rozumu  |
a také všem co budou rozhodovat o výsledné podobě a realizaci stezky. _________________ To je jako bavit se s kanibalem o duši ve chvíli, kdy v ruce drží rozjedené stehno.
|
| Návrat nahoru |
|
| H. Fajmon |
|
Anonymní
|
Zaslal/a: čt 7. červen 2007, 16:42 Předmět: odpověď panu Jandovi |
| |
Zdravím pane Jando,
možná se Vám to zdá srandovní, že lidi jezdí na dunajskou cyklostezku kvůli asfaltu, ale je to pravda. Tam se totiž dá jet z Vídně až do Lince po kvalitní cyklostezce a stovky a tisíce lidí tam jezdí a to i z Lysé nad Labem. Cyklostezka je hezká, protože vede okolo hradů, zámků, klášterů atd a je tam spousta ubytovacích penzionů a restaurací a asfalt tam vůbec nikomu nevadí.
Já jezdím taky na kole a docela dost ikdyž za poslední 4 roky mi byly dvě kola ukradena ze sklepa, takže letos zatím nic bo nemám ještě nové. Ale jezdím taky na bruslích, takže znám obě varianty. Ve Štrasburku jsou desítky kilometrů asfaltových cyklostezek okolo Rýna a kanálů a taky to nikomu nevadí. Naopak.
Že soužití bruslařů, cyklistů, chodců a dalších vyžaduje ohleduplnost a dodržování určitých pravidel je jasné. Nedá se ale zabránit tomu, aby na polabskou cyklostezku tito lidé také nevyrazili. Ti tam prostě budou. Jedině se tomu dá zabránit tím, že se tam udělá ta kamenná dlažba na kterou ale potom nebudou jezdit ani cyklisti. Nebo se tam udělá ta šotolina a tu zase po pár letech zničí traktoristi. Doufám, že tam nechcete dělat tu kamennou kančí stezku, co je vyfocená v tom odkazu. To už by tam nejel vůbec nikdo.
Hynek Fajmon |
|
| Návrat nahoru |
|
| Michal Janda |
|
Přispěvatel/ka
|
Zaslal/a: čt 7. červen 2007, 17:15 Předmět: Odpověď panu Fajmonovi na odpověď panu Jandovi |
| |
Zdravím pane Fajmone,
| H. Fajmon píše: | Tam se totiž dá jet z Vídně až do Lince po kvalitní cyklostezce a stovky a tisíce lidí tam jezdí a to i z Lysé nad Labem. Cyklostezka je hezká, protože vede okolo hradů, zámků, klášterů atd a je tam spousta ubytovacích penzionů a restaurací a asfalt tam vůbec nikomu nevadí.
|
Ale vy pořád podsouváte že asfalt je kvalitní a ostatní je nekvalitní, kvalitní stezka nemusí být asfaltová. Já si stejně pořád myslím že lidi tam jezdí spíš kvůli té krajině, hradům ostatních věcech o kerých píšete a ne kvůli asfaltu, že kdyby tam nebyl asfalt ale jenom zpevněná cesta tak tam pojedou také, navíc i ti co po asfaltu jezdit nechtějí protože si ho užijí dost ve městě.
Ve Štrasburku jsou desítky kilometrů asfaltových cyklostezek okolo Rýna a kanálů a taky to nikomu nevadí. Naopak.
|
nevím jak to tam vypadalo předtím, ale je podle mně rozdíl postavit asfaltovou cestu tam kde mnbylo nic a tam kde byla pěkná polní/lesní cesta nebo pěšina. To mně přijdo jako kdyby si v jižních Čechách na místě rybníka Svět postavili betonové koupaliště s vyhřívanou vodou a pochvalovali si jak je to super.
Že soužití bruslařů, cyklistů, chodců a dalších vyžaduje ohleduplnost a dodržování určitých pravidel je jasné. Nedá se ale zabránit tomu, aby na polabskou cyklostezku tito lidé také nevyrazili. Ti tam prostě budou.
|
O to nejde, mně osobně jde o to že se někde plánuje cyklostezka, ale argumentuje se bruslaři. neměli by být odnikud vyháněni, ale zároveň by neměli být bráni jako jeden z hlavních argumetů proč tam dát asfalt.
Nebo se tam udělá ta šotolina a tu zase po pár letech zničí traktoristi.
|
Proč by měli jezdit traktoristi po cyklostezce?
Doufám, že tam nechcete dělat tu kamennou kančí stezku, co je vyfocená v tom odkazu. To už by tam nejel vůbec nikdo.
|
Ty fotky k článku jsou nešťastně vybrané a skoro vůbec nekorespondují s tím o čem se tam píše. Nabídnul bych spíše tenhle odkaz - http://www.kolombo.cz/fotky/bike/index.htm
Michal Janda |
|
| Návrat nahoru |
|
| Choose Display Order |
|
| User Permissions |
Můžete odesílat nové téma do tohoto fóra Můžete odpovídat na témata v tomto fóru Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru Nemůžete hlasovat v tomto fóru
|
Skin created by Sigma12, modified and translated by Jakub Nedoma Powered by phpBB © 2001, 2002 phpBB Group
|
 |