Cyklostezky/cesty v okolí pro 21.století
Jdi na stránku Předchozí  1, 2, 3, 4

hanka hermová Odpovědět s citátem
Stálý/á přispěvatel/ka

PříspěvekZaslal/a: pá 31. srpen 2007, 11:52    Předmět:

citace:
citace:
Ty peskaři, maminky, bruslaře, běžci nejsou takovým přínosem pro rozvoj sportu ani turistiky

S tim mohu pouze velmi silne nesouhlasit. Proc by meli byt cykliste dulezitejsi nez bezci, v cem maji vetsi prinos? A maminky mozna nejsou prinosem pro sport, ale nejsou snad dost dulezite pro celkovy rozvoj statu? Proc by bylo spatne kdyz je nova stezka prilaka s kocarky?

Nechci mluvit za pana Martina, ale myslím, že to je jen nešťastně vyjádřeno. Domnívám se, že se pan Martin snažil dobrat k samotné podstatě problému, a to, že pod ušlechtilou záminkou "postavit cyklostezku" se dnes schovává potřeba získat finance na výstavbu komunikací pro mnoho jiných uživatelů, například "cestu pro těžkou techniku správce povodí", "cestu pro lesní mechanizaci", "dráhu pro bruslaře", "promenádu pro pěší".
Mnoho cyklistů ale pak taková "cyklostezka" ani trochu neláká a jsou rozhořčeni, že jejich jménem a za peníze "jakoby pro ně" se postavilo něco, co vůbec nechtěli.
Zobrazit informace o autorovi/ce Odeslat soukromou zprávu

Martin Odpovědět s citátem
Anonymní

PříspěvekZaslal/a: pá 31. srpen 2007, 12:47    Předmět:

Jiri píše:
citace:
Ty peskaři, maminky, bruslaře, běžci nejsou takovým přínosem pro rozvoj sportu ani turistiky

S tim mohu pouze velmi silne nesouhlasit. Proc by meli byt cykliste dulezitejsi nez bezci, v cem maji vetsi prinos? A maminky mozna nejsou prinosem pro sport, ale nejsou snad dost dulezite pro celkovy rozvoj statu? Proc by bylo spatne kdyz je nova stezka prilaka s kocarky?

Z turisté a aktivní sportovci do státní pokladny vracejí peníze investované do takové stezky. Jednak se pojedou podívat na nějakou památku > vlezné > peníze státu. Budou mít žízeň někde koupí pití. Budou mít hlad někde se staví na jídlo, pokud bude dotyčná trasa dobrá přijedou tam třeba s kolem i vlakem, vše vrací peníze státu a dokazuje, že taková stezka plní to předem daný účel.

Jestli, znáte snad něco jako „turistický běh“, „ sportovní ježdění kočárkem“, maratónský běh za psem (chudák pes)“, je velice nepravděpodobné, že někdo ze zmíněných skupin kromě cyklistů bude dotyčnou magistrálu využívat v celé délce. Dotyčné menšiny nejsou přínosem turistice ani sportu. Tedy otázka myslíte že, je adekvátní pro potřebnou menšinu, omezit ostatní do té míry, že vlastně na ně ostatní (i příroda) bude doplácet?

Tedy, proč není špatné, že něco neplní původní účel? Nebo je to tedy blamáž a už ve skrytu od počátku se vědělo, že oficiální účel a skutečnost bude jiná? A nebude to plnit oficiální propagovaný účel?

Samozřejmě, že nová populace je pro stát přínosná, je příkladem pozitivní diskriminace. Ale myslíte, že ta stezka bude mít vliv na porodnost nebo migraci obyvatelstva?
Tedy ať tam jezdí\ chodí \ běhají přínosné to pro ně je, budou mít radost z pohybu, budou se sice pohybovat „znásilněné“ přírodě. Ale jak zaručíte, že tyto menšiny, nebudou omezovat jiné uživatele této komunikace a že to až nepovedou k odlivu turitické a sportovní skupiny uživatelů.

Tedy opět, stojí ty peníze \ poničení přírody \ vytvoření prostoru pro konflikty jednotlivých skupin za to?

Jiri Odpovědět s citátem
Častý/á přispěvatel/ka

PříspěvekZaslal/a: pá 31. srpen 2007, 17:18    Předmět:

Urcite souhlasim s tim, aby se veci nazyvaly pravym jmenem, t.j. pokud to ma byt cyklostezka, maji primarne pri rozhodovani a jeji poloze, povrchu a dalsich vecech rozhodovat potreby cyklistu, nebo mozna presneji cykloturistiky. Pokud ovsem poslouzi za techto podminek i sirsi verejnosti, tim podle me jen lepe.

Ty dalsi argumenty uz jsou ale trochu problematicke, rad sice veci hodnotim z ekonomickeho hlediska, ale nevim jestli to je uplne stastne u cyklostezky, o te se asi neda rict, ze bude 'ziskova'. I kdyz nektere z popsanych efektu urcite mit muze...

vette Odpovědět s citátem
Anonymní

PříspěvekZaslal/a: pá 31. srpen 2007, 18:07    Předmět:

zdravim všechny
stálo mě dost úsilí přečíst přečíst ty 3 a něco stran týhle diskuze. stálo mě ještě víc úsilí nevložit se zbrkle do výměny názoru než sem dočet až na konec. bude mě asi stá dost úsilí vyvyrovat se silných slov ale reagovat musím i když už si určitě nevybavim všechno, na co sem chtěl reagovat.
1. cyklostezka na loučeni? je výsměch nazývat to cyklostezkou, minimálně těch cca 1700m, kdy jde v souběhu s nááádhernou lesní cestou. vyhozený peníze nás všech zcela účelově pro bruslaře! kvalita cesty je patrná z některých fotek výše v příspěvku z 13.8.
2. proč dělat celou trasu labský stezky asfaltovou (když už teda musíte asfalt nutně mít)? nestačila by jen určitá omezená část, řekněme x metrů od zaústění "příjezdové komunikace" z centra? vždyt z centa lysé je to k labi tak daleko, že se tam nevydají davy maminek s kočárky na procházku. každej metr nevyužitýho asfaltu sou vyhozený peníze. podle mě je to už ten první metr a všechny další ale ne každy si to myslí.
3. jak začít? natrasovat, vyčistit od keřů a náletových stromůtak aby byl zachován určitý minimální průjezdný profil, tím bych začal. myslím, že by břeh labe hned ožil dalšími cyklisty a neproháněli by se tam je cvoci mého ražení. trasa by se utvářela částečně sama jako si voda najde cestu v krajině. v místech , kde by byl povrch naprosto "nevyhovující" by se dala cesta zpevnit zaválcováním písku a kačírku. byl by to zlomek nákladů proti plánovaný asfaltový hrůze.
4. asfalt na obou březích? k tomu nápadu nemám slušných slov. jestli si pan hf jezdí užívat cykloztezku nbk-pdy neznamená, že se takovou hrůzou musí zničit i zbytek břehů labe. cyklisty lebedící si na asfaltových cyklotrasách kolem dunaje a jinde v rakousku vidíte a argumentujete s nima ale nemáte asi vůbec ponětí kolik "úchylů" jako sem já a mně podobných se prohání po stezkách mimo vámi propagované runwaye. nečekejte, že na vás někdy z nějakých novin vypadne leták, lákající do těchto končin. to je o něčem jiném než ste zvyklý.
jistě sem ted zapomněl na spostu věci, který mě během čtení nadzvedly ale třeba na ně ještě dojde. sem sice nymburák a tohle je diskuze lysáků ale věřte mi, že mi není jedno co se děje 20km od mýho bydliště. není mi jedno ani to, co za hrůzy se děje kolem orlice.jen nevím jestli mám brečet, řvát, složit ruce do klína nebo vybízet další nespokojené spoluobčany k defenestraci...

H. Fajmon Odpovědět s citátem
Anonymní

PříspěvekZaslal/a: pá 31. srpen 2007, 21:19    Předmět: cyklostezka

Zdravím,

doporučuji všem účastníkům této diskuse přečíst si dnešní MFD, kde se v příloze Středočeské listy nachází velký článek s názvem "V Brandýse plánují cyklostezku s promenádou". Jen krátká citace: "Město Brandýs nad Labem-Stará Boleslav představilo občanům projekt Labské cyklostezky, která spojí Lázně Toušeň, Brandýs a Kostelec nad Labem a napojí se tak na frekventovanou cyklostezku Poděbrady-Nymburk-Čelákovice. Součástí desetikilometrové cyklostezky bude asi čtyřkilometrové korzo Labská promenáda, které povede historickým jádrem města, konkrétně zámeckou zahradou přes lesopark Ostrůvek až ke studánce U Světice... Budování Labské cyklostezky a promenády by mělo začít v příštím roce a do dvou let by si ji měli užívat první cyklisti i chodci... Pěší, cyklisté, vozíčkáři i vyznavači inlinů tu u řeky najdou rekreační zónu"

Hynek Fajmon

P.S. Jsem moc zvědav jaký povrch v této lokalitě asi zvolí. To bude zajímavé sledovat. Doporučuji, aby to místní diskutéři začali pozorně sledovat.

Anonymní

PříspěvekZaslal/a: pá 31. srpen 2007, 21:47    Předmět:

no, další kus krásnej zelenejch pěšin kolem labe v pr...i Crying or Very sad nakonec to dopadne tak, že si koupíme bačkory, houpací křesla na řeky, lemovaný přírodou se budeme dívat v bedně Confused

Zuzana Odpovědět s citátem
Stálý/á přispěvatel/ka

PříspěvekZaslal/a: pá 31. srpen 2007, 22:04    Předmět:

Jestli mě paměť neklame, tahle diskuse začala povrchem cyklostezky. Město z nějakého důvodu prosazuje asfalt a zatím nikdo nevysvětlil, proč tam ten asfalt musí být. Argument, že si to naporučilo Povodí Labe, se nakonec ukázal být poněkud pochybný, neboťPovodí netvá přímo na asfaltovém, al ena sjízdném povrchu. Narážky na to, že možná jde o "malou domů" taky nikdo nevyvrátil.
Zatím se tady lidi dohadují o tom, jestli je dobře, že po cyklostezce budou chodit pěšky lidi s kočárkama a bez kočárků, bruslaři a já nevím, kdo ještě a šíleně důležitě se řeší, která skupina je hodnotnější a má větší morální nárok na používání neexistující cyklostezky.
Já osobně si myslím, že na jakoukoliv cestu se vedle sebe vejdou cyklisti i chodci i psi i třeba veverky, budou-li lidi používat hlavu a vzpomenou si na slušné vychování. Co se povrchu týče, nejsem nadšená z dalšího asfaltování přírody, ale pokud mi někdo jasně a logicky vysvětlí, že to je nejlepší(dlouhodobě nejlevnější, nejtrvanlivější atd...) řešení, tak proč ne. Zatím nejsilnější argument byl, že jinde to mají taky.

Michal Janda Odpovědět s citátem
Přispěvatel/ka

PříspěvekZaslal/a: pá 31. srpen 2007, 22:35    Předmět:

citace:
atím se tady lidi dohadují o tom, jestli je dobře, že po cyklostezce budou chodit pěšky lidi s kočárkama a bez kočárků, bruslaři a já nevím, kdo ještě a šíleně důležitě se řeší, která skupina je hodnotnější a má větší morální nárok na používání neexistující cyklostezky.
Já osobně si myslím, že na jakoukoliv cestu se vedle sebe vejdou cyklisti i chodci i psi i třeba veverky, budou-li lidi používat hlavu a vzpomenou si na slušné vychování.

Takhle vytržené to zní fakt divně, ale šlo o to že někdo (obec, starosta) získá peníze na projekt cyklostezky, protože je to nejjednodušší, snadno se na to získávají peníze, a vybuduje se za to něco co vlastně cyklisté nepotřebují a špatně se jim to používá (protože tam chodí maminky s kočárky, bruslaři apod). Že se prostě cyklisti proti jejich vůli stávají zástěrkou pro něco jiného a výsledkem je defakto jejich omezení.
Zobrazit informace o autorovi/ce Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail Zobrazit autorovy/činy WWW stránky

Martin Odpovědět s citátem
Anonymní

PříspěvekZaslal/a: so 1. září 2007, 17:08    Předmět:

Zuzana píše:
Je..... proč tam ten asfalt musí být......

Ne asfalt tam být nemusí. V pravidlech pro projektování cyklostezek je požadavek pro neprašný povrch. Nikoliv pevný povrch (asfalt ,beton ,dlažba).

Zuzana píše:
….má větší morální nárok na používání neexistující cyklostezky.….

Stezka pro cyklisty = Cyklostezka je podle dopravní vyhlášky účelová komunikace jen pro cyklisty. Pokud se po ní bude pohybovat chodec (z vyhlášky bruslař je také chodec) dopouští se dopravního přestupku. Pokud pojedou cyklisté vedle sebe, nebo při levém okraji dopouští se dopravního přestupku atd....
Stezka pro cyklisty a pěší = stezka určená pro pěší a cyklisty, s tím že každý má povinnosti pro její užíváníz vyhlášky o pozemních komunikacích. Tedy pokud pojedou cyklisté vedle sebe bez ohledu na šířku komunikace = dopravní přestupek. Pokud pojede bruslař\chodec vpravo, nebo prostředkem dopouští se dopravního přestupku. Atd....
Takže žádný morální nárok, všichni uživatelé reálný nárok a povinnost se tam nějak chovat. Pokud ale bude korzo\ pěší zona \ obslužná komunikace, je to ale ta zmíňená blamáž protože pak to není to budování cyklostezky. Ikdyž cyklisté a cyklostezka byla v počátku zneužita z získání financí

Zuzana píše:
….na jakoukoliv cestu se vedle sebe vejdou cyklisti i chodci..... ….budou-li lidi používat hlavu a vzpomenou si na slušné vychování....

Kolik lidí se kvůli tomu bude ještě muset ještě na takových stezkách pohádat nebo zranit aby někomu došlo, že bez účinné regulace to nejde? Příkladem budiž ony západní země ze kterých se přebírá jen to asfaltování. Víte, že tam se musí dodržovat i maximální rychlost na bruslích (kontroly radarem a slušné pokuty) což bohužel díky právnímu systému nejde (dle zákona je chodec a pro něj maximální rychlost neplatí) a spousta dalších povinností na které nejsme v ČR zvyklí a proto to tu funguje tak špatně. Bez změny zákonů a vyhlášek a aktivního dohledu nad jejich dodržováním zatím jediná regulace, nejednoduší a možná nejlevnější, že se vytvoří trasa která bude přitahovat konkrétní skupinu. Ve městě a při městu ať to je asfaltové \ dlážděné korzo \stezka pro cyklisty a pěší daleko za městem ať to je polní lesní cesta která vůbec nemusí být cyklostezkou ale stačí umě vedená cyklostrasa.
Rozumní cyklisté se stezkám kde jsou na denním pořádku takové konflikty řeší tak že takovým stezkám vyhýbají, protože pohyb po nich je nebezpečnější než po silnici kde jezdí auta. Nebo takové oblasti opustí.

Zuzana píše:
….někdo jasně a logicky vysvětlí, že to je nejlepší(dlouhodobě nejlevnější, nejtrvanlivější atd...) řešení, tak proč ne..... ..

Už to tu padlo, že nejlevnější asfalt není tam se mluví o milionech za kilometr kdežto u přírodních cest to je kylometr pod 500tisíc
Údržba je taky něco, protože pokud asfalt \ beton překryje kořeny nebudou mít vláhu a přirozeně budou podrůstat a rozrušovat povrch. Povrch bude velice nepříjemně sjízdný a bude se muset nákladně opravit, pokud by se to ale nemělo opakovat musí se kořenový systém inkriminovaných stromů odstranit(= ty stromy zlikvidovat), nebo povrch nahradit dlažbou která aspoň propouští bodu. To je aktuální problém trasy Poděbrady <> Nymburk a i jiných.
Nemluvím o tom odstraňování listí \větví \jehličí \sněhu atd....

Znáte cyklotrasu Poděbrady <> Nymburk? Záměrně říkám cyklotrasu protože některé úseky nejsou cyklostezkou ikdyž si to spousta lidí myslí. Jednak je tam problém s údržbou a opravou a právě s tím, že strany které ji využívají se nemohou dohodnout (již několik let) Tedy stálé konflikty. Samo že to nikdo nechce řešit on to ten problém vlastně není. Protože právě tam je uplatňována pozitivní diskriminace, nebo alibizmus …..protože oni se nějak dohodnou...

Tedy vytváření asfaltových stezek přírodou je jednak drahé znásilňování přírody a zbytečné ale zároveň tím se vytváří něco o co se bude potřeba starat (a dost draze) , nebo řešit, co ikdyž bohulibé tak kontra produktivní se vrátí za cca 5-10 deset let. Budiž tato stezka odstrašujícím příkladem čeho se vyvarovat a co takové stezky čeká.

Jakub Tesař Odpovědět s citátem
Správce/kyně

PříspěvekZaslal/a: ne 2. září 2007, 9:37    Předmět:

Martin velice komplexně a přesvědčivě shrnul velkou část diskuze.

Jinak k tématu i aktuální noticka v Nymbursku Pokračování levobřežní cyklostezky vyjde na 6 milionů. Zdá se, že pokud "naše" cyklostezka nebude asfaltová, budeme se lišit o všech měst v okolí. Ale to neznamená, že by to bylo špatně. Možná budeme ti nejrozumnější, kteří nepodléhají hysterické aktuální módě a vyhneme se tak problémům, které ostatní zákonitě čekají.

Jen aby to nedopadlo, jako kdysi s železnicí, kdy města, která ji odmítla, omezila svůj rozvoj (příklad kdysi významné město Kroměříž). Cyklosteza naštěští není tak velký projekt jako železnice.

matlas Odpovědět s citátem
Správce/kyně

PříspěvekZaslal/a: ne 23. září 2007, 19:41    Předmět:

O víkendu jsem navštívil brdské Hřebeny a nestačil se divit.
Když jsem tudy projížděl na jaře na kole, zaujalo mě, proč je od parkoviště u silnice Řevnice - Mníšek směrem na Skalku a dál na Červený kříž nasypán štěrk. Vede tu červená turistická značka cyklotrasa. Říkal jsem si, tady se musí blbě jít i pěšky.

V sobotu jsem zjistil, proč tomu tak bylo. Další krásné místo je zalité asfaltovým kobercem. Možná dobré pro brusle, jen bruslař se tam nemá jak dostat. Cesta začíná jako lesní, asfalt je jen pár asi 400 metrových úseků.
Než jsem došel z kříže na Skalku (asi 2.5 km), párkrát jsem musel uskočit řítícím se kolům, kterým to po tomhle povrchu jede náramě.
Cestou jsem vyslechl také nářky a debatu celé řady cyklistů, kteří asfalt považovali za vyhozené peníze. Zjevně na Brdy za asfaltkou nepřijeli. A nebyli to jen "šílenci na bajcích". Byly mezi nimi i maminky a tatínci se svými ratolestmi.

Suma sumárum zmizelo další hezké místo, proměnilo se v nevzhlednou černou řeku.
Bylo mi z toho celkem smutno. Jak může někdo zničit kus lesní cesty takovým způsobem. Špatně se po tom jde, nohy bolí. Cyklistům se to taky nelíbí. Pro koho to tedy je?
Přitom cesta která jde od parkoviště směrem na Hvíždinec a Černolické skály je nádherná zpevněná cesta. (Taková bývala i ta na Skalku.)

Opravdu nechápu, proč i my bysme něco takového měli mít kolem Labe.

PGP key ID: A33F8622
Fingerprint: BCC4 34ED 7887 7DBF CFA3 DB5B 9235 9981 A33F 8622
Zobrazit informace o autorovi/ce Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail Zobrazit autorovy/činy WWW stránky Jabber Skype

Anonymní Odpovědět s citátem

PříspěvekZaslal/a: st 26. září 2007, 21:10    Předmět:

A má cenu cyklostezky vůbec budovat, když máme kolem Labe krásnou nezpevněnou ryze přírodní trasu?

Správce/kyně

PříspěvekZaslal/a: st 26. září 2007, 21:13    Předmět:

jistě že má. za co by pak naši vládnoucí schovali peníze pro asfaltové kámoše? ne?
zatím jsem totiž neviděl argument, který by mě přesvědčil o tom, že je to celé jinak. Sad

Zobrazit informace o autorovi/ce Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail Zobrazit autorovy/činy WWW stránky Jabber Skype

Anonymní Odpovědět s citátem

PříspěvekZaslal/a: čt 27. září 2007, 10:56    Předmět:

argumentů je jistě spousta, já si například nedovedu představit, že podél Labe povedou trasy pěší, cyklo, inline, koňská vedle sebe pěší nezpevněná, cyklo bezprašná, inline asfaltová, koňská ryze přírodní. Myslím, že koridor podél Labe není na toto dimenzován, proto by tato cesta měla spojit co nejvíce funkcí. Jinde mají bezprašné cyklostezky jistě smysl a význam. U Labe si myslím, že se asfaltu nevyhneme. Povodí Labe skutečně nepožaduje nutně asfaltový povrch, nicméně požaduje únosnost cyklostezky tuším minimálně 30 t., takže se stejně bude muset udělat podloží jako pro asfaltovou komunikaci a stavebním firmám je vcelku jedno jaký finální povrch vytvoří, ale možná, že jsou tady přispěvatelé, kteří mají přátele v jiné než asfaltové lobby Laughing. Labskou cestu dle mého názoru nelze posuzovat z čistě turistické cyklistiky ale i z hlediska dopravního (alternativní cesta do práce,obchodu za zábavou apod.). Jen malá poznámka na konec tato trasa se dle mého názoru musí nazvat cyklostezkou (i když byměla plnit více funkcí) a to zejména s ohledem na nastavení dotačních fondů.

Michal Janda Odpovědět s citátem
Přispěvatel/ka

PříspěvekZaslal/a: čt 27. září 2007, 12:03    Předmět:

citace:
trasa se dle mého názoru musí nazvat cyklostezkou (i když byměla plnit více funkcí) a to zejména s ohledem na nastavení dotačních fondů.

To ale bude podvod ne?
Zobrazit informace o autorovi/ce Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail Zobrazit autorovy/činy WWW stránky

Anonymní

PříspěvekZaslal/a: čt 27. září 2007, 12:07    Předmět:

když zůstaneme u trasy lysá-čelákovice tak mi prosím řekněte pro kolik lidí bude toto alzernativní cesta do práce a kam a do kterého obchodu Shocked
zneužít peníze z fondů, určené pro podporu cyklistiky, mi připadá jako sprosťárna. pokud bude tato komunikace označená dopravní značkou "stezka pro cyklisty" nemá tam co dělat ani pěšák(a už vůbec ne se špagátem od psa přes celou šířku) ani bruslař. pokud to bude "stezka pro chodce a cyklisty" tak by se k sobě měli chovat navzájem ohleduplně, tedy cyklista nebude míjet pěší nepřiměřeně vysokou rychlostí a pěší se zase nebudou motat po celé šířce a dávat najevo cyklistum jak je obtěžují. bruslař se tu může vyskytovat ale rychlost jeho pohybu by měla být srovnatelná s rychlostí chůze (jako na chodníku). a tak se znova ptám:
1. proč tedy ten asfal?
2. proč kufr jako pod silnici s vysokou zátěží když tam doted nic takovýho není a cesty sou udržitelný ve vyhovujícím stavu?

Stálý/á přispěvatel/ka

PříspěvekZaslal/a: st 3. říjen 2007, 12:59    Předmět:

Další cyklostezka? Spojit by mohla Benátky, Lysou a Brandýs

Stálý/á přispěvatel/ka

PříspěvekZaslal/a: so 24. listopad 2007, 15:17    Předmět:

Minulou sobotu 17.11. jsme (s předchozím souhlasem Povodí Labe a odboru ŽP) prosekali křoví na pěšině u lyských zdymadel, takže už se tam dá zase příjemně projít a projet na kole.
Jakožto cyklisté z Lysé a okolí jsme tím chtěli dát najevo, že máme rádi romantickou pěšinu kolem Labe takovou, jaká je, a srdce nás bolí při představě, že zmizí pod nánosem betonu, až se bude za drahé peníze budovat avizovaná několik metrů široká "cyklostezka".
Současná pěšina přitom vůbec není nijak "terénní" záležitost, zvládne ji projet každý, kdo umí jezdit na jakémkoli kole, včetně malých dětí. Zároveň je příjemná i pro pěší procházku a umožňuje zůstat v úzkém kontaktu s přírodou.

Další informace a fotky naleznete zde!

Česká mountainbiková asociace ČeMBA, www.cemba.cz

Jiri Odpovědět s citátem
Častý/á přispěvatel/ka

PříspěvekZaslal/a: ne 25. listopad 2007, 12:24    Předmět:

Bezpochyby prospesna akce, diky!

Mimochodem, fotografie jsou nekdy lepsi nez tisice slov, kdyz jsem tady o 'cyklostezce' drive cetl, tak jsem to ani prilis nevnimal, ale kdyz ted koukam na to, kde by se ten asfalt mel objevit, tak si to tak nejak nedokazu predstavit...

Luukky Odpovědět s citátem
Dlouhodobý/á přispěvatel/ka

PříspěvekZaslal/a: ne 25. listopad 2007, 21:44    Předmět:

Tak to já taky ne Rolling Eyes

Jinak super akce lidičky!
Třeba se někdo probere z bezvědomí a zamezí asfaltu dokud se ještě dá.

Správce/kyně

PříspěvekZaslal/a: po 26. listopad 2007, 10:51    Předmět:

No, s ohledem na předchozí průběh diskuze bych spíše řekl Alea iacta est. Ale možná jsem příliš velký skeptik. Sad

Správce/kyně

PříspěvekZaslal/a: út 27. listopad 2007, 11:35    Předmět:

Matlasi, asi máte pravdu. Podívejte na tuhle aktuální zprávu Nymburského deníku!

A mimochodem v Nymburce
nový úsek cyklostezky podél Labe už slouží

Marble Odpovědět s citátem
Anonymní

PříspěvekZaslal/a: čt 29. listopad 2007, 13:06    Předmět:

Martin píše:

Stezka pro cyklisty = Cyklostezka je podle dopravní vyhlášky účelová komunikace jen pro cyklisty. Pokud se po ní bude pohybovat chodec (z vyhlášky bruslař je také chodec) dopouští se dopravního přestupku. Pokud pojedou cyklisté vedle sebe, nebo při levém okraji dopouští se dopravního přestupku atd....
Stezka pro cyklisty a pěší = stezka určená pro pěší a cyklisty, s tím že každý má povinnosti pro její užíváníz vyhlášky o pozemních komunikacích. Tedy pokud pojedou cyklisté vedle sebe bez ohledu na šířku komunikace = dopravní přestupek. Pokud pojede bruslař\chodec vpravo, nebo prostředkem dopouští se dopravního přestupku. Atd....

Bez ohledu na ostatní diskuzi bych jen rád trochu opravil některá tvrzení (skutečně bych se nerad dočkal situací "on tu nemá co dělat, tak mu provedu něco ošklivého"):
    Žádné tvrzení ve smyslu, že stezka pro cyklisty je účelová komunikace jen pro cyklisty, jsem nikde v zákoně nenašel. Ale to je spíš na okraj, možná jsem jen hledal na špatném místě (zákon=pravidla provozu na pozemních komunikacích).

Podle zákon (par. 57) platí: (7) Jízdní pruh pro cyklisty nebo stezku pro cyklisty může užít i osoba pohybující se na lyžích
    nebo kolečkových bruslích nebo obdobném sportovním vybavení. Přitom je tato osoba povinna řídit se pravidly podle odstavců 3, 5 a 6 a světelnými signály podle § 73.
    (Uvedené odstavce dokonce mimo jiné určují, že uvedení účastníci mají na stezce s oddělenými pruhy použít ten cyklistický a ne pro pěší).

Že by chodec, bruslař, či někdo podobný měl přikázáno chodit po stezce vlevo jsem nikde v pravidlech nenašel, ale doporučoval bych použít raději zdravý rozum. Člověk na bruslích se klidně může pohybovat rychlostí kolem 30 km/h, některý cyklista ještě rychleji. Představa, že se na cyklostezce bude proti mně pohybovat kdokoliv relativní rychlostí přes 60 km/h je poněkud děsivá. (Navíc není vůbec jasné, jak se pak vyhýbat -- mám jako cyklista objet bruslaře přejetím na levou stranu stezky, anebo mám naopak zůstat u pravého kraje a nechat bruslaře, ať mě objede? Po kolika setkáních by něco takového skončilo čelným nárazem?) Pro pešky jdoucího člověka má chůze po levé straně jisté výhody (lepší přehled o situaci) a jeho rychlost je natolik nízká že je použití levé strany skutečně rozumné. Ale v případě lidí pohybujících se přibližně stejnou rychlostí, je jediné rozumné řešení použít stejnou (tj. pravou) stranu stezky.

Správce/kyně

PříspěvekZaslal/a: po 31. prosinec 2007, 14:12    Předmět:

Článek o cyklostezkách na Nymbursku, zmíněná je i Lysá: http://nymbursky.denik.cz/zpravy_region/cyklo20071227.html

Pedro Odpovědět s citátem
Stálý/á přispěvatel/ka

PříspěvekZaslal/a: čt 3. leden 2008, 13:20    Předmět:

Komentář k odkazovanému článku výše se objevil též na stránkách organizace ČEMBA. Snad se časy již mění, přibývající zkušenosti z vyasfaltovaných cyklostezek budou více a více popírat tento stávající vnucovaný trend nepřípadného ideálu podoby tras pro cyklisty.

Promlouvat do dění již začaly i obchodní subjekty zabývající se cyklistikou - nadnárodní koncern MERIDA se stal letošním partnerem organizace ČEMBA, která se stávajícím nepříliš utěšeným stavem intenzívně zabývá --> poptávka veřejnosti spolu s poměrem objemů prodaných silničních kol zaměřených na pohyb po asfaltu či trekových a horských kol určených pro pohyb po zpevněných površích v přírodě hovoří více než jasně.

Bohužel ti, kteří mají moc spolurozhodovat, vidí problematiku přes všechny vysílané signály stále dosti svérázně, argumentům a současným trendům sluchu příliš nepopřávají. Čerpají dotace na výstavbu cyklostezek z EU a staví víceúčelové komunikace, kterým se cyklisté sami poté spíše vyhýbají pro nepoužitelnost, v mnoha případech i nebezpečnost.

V článku se zmiňuje nedomyšlený, již i v diskuzi zmiňovaný loučeňský asfaltodrom ...
H. Fajmon píše:

Kritikům cyklostezky v Loučeni bych chtěl říct, že pokud se jim to tam nelíbí a zdá nebezpečný, tak ať tam nejezdí.
29.9.2007

Tudíž všem nám, kteří jsme s nechutí tlačeni k vychutnávání si pobytu v přírodě z asfaltového podnosu servírovaného radnicemi, nezbývá než v argumentacích proti neustávat. Zvolení zastupitelé sluchu svých voličů jistě popřejí, že ...? Nebo mají "nastudováno" dost a rad "zvenčí" netřeba"???
H. Fajmon píše:

Myslím si, že po přečtení asi 300 stran odborných textů o cyklostezkách a absolvování asi 3 odborných konferencí a setkáních se starosty, kteří něco konkrétního vybudovali o tom něco vím. Určitě dostatečně na to, abych o tom jako zvolený zastupitel mohl rozhodovat.
Zobrazit informace o autorovi/ce Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail

Pedro Odpovědět s citátem
Stálý/á přispěvatel/ka

PříspěvekZaslal/a: pá 4. leden 2008, 11:12    Předmět:

SVITAVY - Přestože je terénní cyklistika - tedy jízda na kole po cestách a stezkách v přírodě - velmi populární formou trávení volného času, v České republice se pro ni téměř nic nedělá. Peníze určené na podporu rekreační cyklistiky jdou totiž výhradně na stavbu drahých a k přírodě necitlivých asfaltových cyklostezek.

V článku zmiňovaný připravovaný seminář k výhodám budování k přírodě blízkých rekreačních stezek by mohl stát za návštěvu dotyčných úředníků, kteří budou spolurozhodovat o plánovaném vyasfaltování břehu Labe u Lysé ...

Jan Kořista Odpovědět s citátem
Správce/kyně

PříspěvekZaslal/a: pá 4. leden 2008, 13:45    Předmět:

(mírně off topic) Dneska se mi dokonce o cyklostezkách zdálo: začínaly někde na konci Kačína a bylo jich hned několik druhů, některý nedostavěný, lidi se nemohli dočkat, chtěli dotazníky na zpětnou vazbu, mobiliář... Rolling Eyes (/off)

Správce/kyně

PříspěvekZaslal/a: čt 14. únor 2008, 19:48    Předmět:

Tak opravdu, docela jsem změnil názor - okolí Labe je kouzelné tou přirozeností, stačilo mi vidět vše jinýma očima... Asfalt? Raději ne, díky... Ale poděkování patří Hance a spol. za jejich nezištnou práci!

Anonymní

PříspěvekZaslal/a: čt 21. únor 2008, 13:14    Předmět:

seš světlá výjimka. podíval ses tam, zamyslel se a přehodnotil názor. jen se bojím, že rozhodovat se bude od stolu Sad když vidíš jak sou některý lidi natěšený až tam (s prominutím) vyblejou asfalt a poplácaj se vzájemně po zádech jaký sou pašáci a jak pěkně prostavěli peníze z fondů tak je mi do breku. stejně tak je tomu kolem jizery. furt ty samý lidi. nikdo z nich si totiž neuvědomuje že to sou peníze nás všech! nějaký námitky, že to sou peníze z fondů EU neberu protože se do těch fondů museli nějak dostat. jak asi???

Stálý/á přispěvatel/ka

PříspěvekZaslal/a: čt 21. únor 2008, 15:00    Předmět:

Honzo, dík za uznání.

Bajku zdar!

Správce/kyně

PříspěvekZaslal/a: čt 6. březen 2008, 19:55    Předmět:

Neví někdo jak se vyvíjí kauza cyklostezky?
Před časem tu byla poměrně vášnivá debata o povrchu.
Jak se věci aktuálně mají?

Četl jsem v Listech, že kraj přisypal 57 tis Kč dotace na dokumentaci, kterou zpracuje za 72tis Kč ing. Ondrák z Kutné Hory.

Jaké je tedy poslední zadání?

Správce/kyně

PříspěvekZaslal/a: čt 27. březen 2008, 16:15    Předmět:

Článek na iHNED o Labské stezce

Zmiňuje se tam i stezka ze Špindlu do Mělníka. Nikde tam ale není psáno, že je nebo by měla být asfaltová.

Po všech argumentech, které zde zazněly, se už také přikláním k názoru, že UPRAVENÁ, hezká přírodní stezka je lepší než asfaltová dálnice. Myslím, že cyklistům by to nevadilo.

Takže stezka ano, asfalt ne.

Správce/kyně

PříspěvekZaslal/a: st 23. září 2009, 22:35    Předmět:

Tak doufám, že asfaltová dálnice kolem Labe je snad "pohřbená".

Ovšem jak to tedy vypadá s opravdovými cyklostezkami? Vím, že byla nějaká expertní skupina, měl se vytvářet generel, jak to dopadá, vychází z toho něco, je něco na cestě, můžeme něco udělat?

Vždycky se ptám sám sebe Rolling Eyes na tu cestu vycházející z Benátecké Vrutice směrem k Lysé (napravo od silnice, kolem křížků). To vypadá jako nějaká historická cesta, nevíte někdo, kam vedla? Zdá se mi divné, že by tak náhle končila hned kousek za vesnicí na začátku pole...

Správce/kyně

PříspěvekZaslal/a: ne 13. prosinec 2009, 19:38    Předmět: Cyklostezky

Ja píše:
No, nevim jestli si nenadělám hodně nepřátel. Jako člověka který má fakt rád kolo je mi strašně líto, že Lysá se k výstavbě cyklostezek chová více než macešsky. Cesta po břehu Labe mezi Nymburkem a Poděbrady, cyklostezka Čachovice - Loučeň .... a tak dále. Pro člověka z Lysé to znamená nejméně 10 km po běžné silnici s auty a smradem z nich a pak konečně dorazí na kýžený pruh a může jet. Trapárna v Masarykově se nedá nazvat pruhem pro cyklisty ani ve stavu značné opilosti. Šel jsem tudy od vlaku a doporučuji každému si tu cestu projít osobně a udělat si vlastní názor...... Pěkný den j.buk

Přesunutý příspěvek

Markéta Odpovědět s citátem
Stálý/á přispěvatel/ka

PříspěvekZaslal/a: ne 13. prosinec 2009, 20:47    Předmět:

Pane Kořisto, Vy se tak hezky staráte o toto fórum. Díky.

Obyvatel Odpovědět s citátem
Stálý/á přispěvatel/ka

PříspěvekZaslal/a: po 21. prosinec 2009, 18:38    Předmět:

Cyklosteska by měla být položena vedla trati do z Lysé nad Labem do Milovic. Stavební stroje tam stejně vyjezdily cestu. Stačí už jen souhlas majitelů pozemků. Rozhodně bych jí uvítal, dala by se využít i jako bruslařská dráha, jest-li bude asfaltová.
Jen doufám, že tam nemá pozemek p. Marcaníková Exclamation

ja Odpovědět s citátem
Anonymní

PříspěvekZaslal/a: so 2. leden 2010, 22:30    Předmět: argument

Tak nevim. Dost jsem nad tím přemýšlel. Jestli "přírodní" nebo asfaltový pruh. Povrch bez asfaltu je použitelný tak 3 (ať nežeru 5 měsíců ) v roce pro cyklisty ale jak zaprší je to abslolutně o ničem. Pro bruslaře je to zcela mimo po 12 měsíců v roce. Snažím se hodit na misky vah přírodní extrémisty a co nejširší veřejnost. Já nevím jak vám ale mě vychází 100 cm široký pruh asfaltu jako OK řešení jako celoroční dráhu pro kola a cyklisty a aspoň půl roku pro inline bruslaře. Házejte prosím věcné argumenty ne ideologická stanoviska. Díky j.buk

ja Odpovědět s citátem
Anonymní

PříspěvekZaslal/a: so 2. leden 2010, 22:39    Předmět: Omluva

Všem´účastníkům fora se omlouvám za dvojitý příspevek. Nemám však ani náhodou pocit viny. To naprosto debilní systém fóra, který na anonymním föru otravuje každého přispívajícího kreténským postupem kdy člověk napíše příspěvek ale přednastaveno od provozovatele je neodeslání (ano všichni píšeme příspěvky jen proto abychom je neodeslali, že idiote správče????) a dále zcela nečitelné "tajné heslo", kde se ani náhodou nedá rozeznat nula a "O" o velkách a malých písmenech ani nemluvě. Přesto přeji všem lysáků pěkný den j.buk

PS. s vyjímkou idiota který f'orum to takhle debilně naprogramoval.

Markéta Odpovědět s citátem
Stálý/á přispěvatel/ka

PříspěvekZaslal/a: so 2. leden 2010, 23:47    Předmět:

Tak to je soda, pane j.buk. Kdyby jste se zaregistroval, tak by jste odesílal příspěvky mnohem jednodušeji.
Jinak s tím idiotem - své děti učím: "Kdo to říká ten to je, tomu se to rýmuje."

Správce/kyně

PříspěvekZaslal/a: ne 3. leden 2010, 18:47    Předmět:

Ad: j. buk Laughing

Je snad naprosto jasné: Komu vadí ověřování, může se zaregistrovat. Kdo chce úspěšně vyplňovat bezpečnostní kód, ať si přečte návod vedle něj. A kdo se ptá po důvodu těchto opatření, ať také čte na téže stránce.
Jdi na stránku Předchozí  1, 2, 3, 4
Strana 4 z 4

Choose Display Order
Zobrazit příspěvky z předchozích:   
User Permissions
Můžete odesílat nové téma do tohoto fóra
Můžete odpovídat na témata v tomto fóru