| |
| H. Fajmon |
|
Anonymní
|
Zaslal/a: čt 7. červen 2007, 17:34 Předmět: odpověď panu Jandovi |
| |
Zdravím,
vítám tuto diskusi, protože přispěje k vyjasnění mnoha věcí. Jedna z nich se týká toho, co se vlastně bude podél Labe budovat. Všichni tady včetně mne mluvíme o cyklostezce. Ta se ale ve skutečnosti stavět nebude.
Bude se stavět víceúčelová komunikace. Je tomu tak z toho důvodu, že velká část pozemků je majetkem Povodí Labe a to trvá na tom, že to bude právě víceúčelová komunikace, kam budou moci vjíždět v rámci údržby břehu Labe i jejich stroje.
A tím pádem tam budou prostě jezdit i ty traktory o kterých jsem psal. Pokud na tento požadavek Povodí Labem nepřistoupíme, tak oni tam nepovolí žádnou cyklostezku vybudovat. Takže nebudujeme cyklostezku, ale víceúčelovou komunikaci.
Jinak ještě jedna věc, ta tzv. šotolina se dělá z asfaltového recyklátu, což předpokládám bude ekologicky citlivým lidem vadit bo to není přírodní materiál.
Hynek Fajmon |
|
| Návrat nahoru |
|
| hanka hermová |
|
Stálý/á přispěvatel/ka

Založen: 17. 11. 2003 Příspěvky: 302 Bydliště: Praha / Vanovice
|
Zaslal/a: čt 7. červen 2007, 22:16 Předmět: |
| |
| citace: | | Doufám, že tam nechcete dělat tu kamennou kančí stezku, co je vyfocená v tom odkazu. To už by tam nejel vůbec nikdo. |
To bylo bohužel špatně zvolené ilustrační foto k článku, extrémní příklad. Neměla jsem na výběr fotek k tomu článku žádný vliv.
Vhodnější příklad je třeba toto:
Obrázek je převzat z http://arrowheadtrails.com/, což jsou stránky o stavbě cest pro cyklisty, které doporučuji pozornosti čtenářům 300 stránkových odborných textů o cyklostezkách a návštěvníkům 3 odborných konferencí.
Na stránce, odkud je i tento obrázek http://arrowheadtrails.com/literature/accessible.html, jsou stručně popsané i parametry té cesty. Je to dimenzované i pro kočárky a vozíčkáře, bohužel nikoli pro bruslaře, kteří se tímto mohou cítit vyčleněni ze společnosti a perzekvováni. Bohužel v Americe pravděpodobně nedimenzují cyklistické stezky kolem vody na tatrovky...
Nebylo by lepší ten záměr začít nazývat pravým jménem SILNICE? |
|
| Návrat nahoru |
|
| Pedro |
|
Stálý/á přispěvatel/ka
|
Zaslal/a: pá 8. červen 2007, 9:25 Předmět: |
| |
| citace: | | Všichni tady včetně mne mluvíme o cyklostezce. Ta se ale ve skutečnosti stavět nebude. Bude se stavět víceúčelová komunikace. |
Tato informace asi měla přijít před vyčerpávající argumentací vůči asflatovým cyklostezkám. V tom případě souhlasím s pí. Hermanovou - další debata je OFF-TOPIC. Začněme věci nazývat pravými jmény - řeč je tedy o Silnici podél Labe.
Naštěstí prostor mezi Lysou a Čelákovicemi je poměrně spletitý a členitý, poměrně snadno se případnému asfaltovému výtvoru půjde vyhnout a objet ho jinudy - asi bohužel bez výhledu na řeku, nicméně alespoň pěšinkami a cestami v přilehlých lesících. |
|
| Návrat nahoru |
|
| H. Fajmon |
|
Anonymní
|
Zaslal/a: pá 8. červen 2007, 15:31 Předmět: není to silnice |
| |
Zdravím,
silnice to nebude, protože tam nebudou moci jet auta a motorky, ale bude to prostě víceúčelová komunikace, která bude umožňovat údržbu břehu stroji Povodí Labe. J
e to přesně stejný režim, jako má cyklostezka Nymburk-Poděbrady. Tedy není to silnice. A není to z mé hlavy, ale z jedné z těch konferencí. Jinak ty poslední ukázky cestiček se mi líbí. Určitě by se to hodilo okolo Labe v horských partiích.
Hynek Fajmon |
|
| Návrat nahoru |
|
| Zuzana |
|
Stálý/á přispěvatel/ka
|
Zaslal/a: pá 8. červen 2007, 20:39 Předmět: |
| |
| Nějak mi uniklo...Povodí Labe tedy chce víceúčelovou komunikaci, aby mohlo plnit své úkoly stanovené zřizovatelem - MZe ČR. Znamená to tedy, že Povodí Labe, potažmo MZe přispěje na vybudování cyklostezky/víceúčelové komunikace? Nebo si jen tak pískne a zastupitelstvo poslouchá? Jestliže platí druhá úvaha, proč tomu tak je? Zvláště když údržba břehů Labe probíhá i za současného stavu? |
|
| Návrat nahoru |
|
| H. Fajmon |
|
Anonymní
|
Zaslal/a: pá 8. červen 2007, 23:29 Předmět: odpověď Zuzaně |
| |
Zdravím,
Povodí Labe je majitel pozemků a pokud tam kdokoliv chce vybudovat cyklostezku, tak musí splnit podmínky Povodí Labe jako majitele. A podmínkou je to, co jsem napsal. Investorem cyklostezek okolo Labe jsou města a obce, které na to zpravidla dostávají různé dotace od kraje nebo státu. Podmínkou výstavby je ovšem dodržení požadavků Povodí Labe jako majitele pozemků.
Hynek Fajmon |
|
| Návrat nahoru |
|
| Luukky |
|
Dlouhodobý/á přispěvatel/ka

|
Zaslal/a: so 9. červen 2007, 0:39 Předmět: |
| |
No tak to tak vidim, že cyklostezka bude bud asfaltová kvůli Povodí Labe a nebo žádná. Jsem smutný, že bude naše krásná část polabské krajiny politá asfaltem, ale vypadá to, že se jiné řešení nenachází. Jen to proboha udělejte s co nejmenším zásahem do přírody, aby se nezplanýrovalo všechno okolo. |
|
| Návrat nahoru |
|
| Zuzana |
|
Stálý/á přispěvatel/ka
|
Zaslal/a: so 9. červen 2007, 9:11 Předmět: |
| |
| Já vím, co Povodí Labe dělá, když se s městem nedohodne, tak prostě svůj pozemek oplotí a je to. Ale stejně tomu NEROZUMÍM. A nevím, proč by se k tomu nemohlo nějak vyjádřit MZe jako zřizovatel Povodí. |
|
| Návrat nahoru |
|
| jan |
|
Anonymní
|
Zaslal/a: so 9. červen 2007, 22:28 Předmět: skoda |
| |
se smutkem sleduji diskusi. jestli se asfalt prosadi, bude velka skoda toho labe. ja sem u ty reky na kole vyrostl (mam babicku v prelouci). je tam prece tolik peknych prirode blizkych cest. ted tam hrozi dalnice, po ktere sice nebudou moci auta, ale krajinu to zabije.
jan d. |
|
| Návrat nahoru |
|
| H. Fajmon |
|
Anonymní
|
Zaslal/a: ne 10. červen 2007, 13:23 Předmět: reakce |
| |
Zdravím,
se smutkem sleduji diskusi ze které vyplývá, že nejlepší je asi nechat cestu kolem Labe zarostlou, zabordelenou a neprostupnou pro občany.
Hynek Fajmon |
|
| Návrat nahoru |
|
| Luukky |
|

|
Zaslal/a: ne 10. červen 2007, 14:19 Předmět: |
| |
Se smutkem sleduji diskusi, že někdo nedokáže pochopit, aby cyklostezka byla, ale přírodní a né s asfaltem.  |
|
| Návrat nahoru |
|
| hanka hermová |
|
Stálý/á přispěvatel/ka

|
Zaslal/a: ne 10. červen 2007, 15:54 Předmět: |
| |
Zdravím pana Fajmona,
| citace: | | Jinak ty poslední ukázky cestiček se mi líbí. Určitě by se to hodilo okolo Labe v horských partiích. |
Tato cesta se hodí pro horní úseky Labe právě tak dobře jako pro jeho střední partie i dolní část toku. Doufám, že si nemyslíte, že platí nějaká (například estetická) norma přiřazující malé řece malou cestu, velké řece velkou cestu.
| citace: |
se smutkem sleduji diskusi ze které vyplývá, že nejlepší je asi nechat cestu kolem Labe zarostlou, zabordelenou a neprostupnou pro občany. |
Pokud pokládáte například takovouto cestu, jako je na obrázku výše, za "zarostlou, zabordelenou a neprostupnou pro občany", tak to nás občany buďto hodně podceňujete, nebo si z nás děláte legraci.
| citace: | | Povodí Labe je majitel pozemků a pokud tam kdokoliv chce vybudovat cyklostezku, tak musí splnit podmínky Povodí Labe jako majitele. A podmínkou je to, co jsem napsal. Investorem cyklostezek okolo Labe jsou města a obce, které na to zpravidla dostávají různé dotace od kraje nebo státu. Podmínkou výstavby je ovšem dodržení požadavků Povodí Labe jako majitele pozemků. |
Povodí Labe je majitel pozemků? Nebo je majitel pozemků stát (a tedy vlastně my občané ČR), pro který pozemky Povodí Labe spravuje?
Tak či onak: Povodí Labe si tedy nechá za městské peníze určené na cyklostezku vystavět luxusní víceúčelovou komunikaci (bez které se jinak až dosud obešlo) a přitom ještě dohodí bezva zakázku kámošům ze silničářských firem? A zastupitelé si mnou ruce, co pěkného pro své občany dokázali zařídit? No to se pak podniká a politikaří jedna báseň. |
|
| Návrat nahoru |
|
| Mirek Iglo Čelákovice |
|
Návštěvník/ice
|
Zaslal/a: ne 10. červen 2007, 17:27 Předmět: |
| |
Zdravím všechny diskutující,
jsem z Čelákovic a po přečtení této diskuze Vám v Lysé můžeme jen závidět jak se s Vámi vedení města ( v zastoupení p.Fajmonem ) o cykloztezce baví a snaží se argumenty přesvědčit. Bydlím v domě z kterého je vidět na oba břehy Labe a na kole jsem podél řeky projel mnohokrát a tak snad něco mohu do diskuze přidat.
1. Asfalt ano či ne ? jednoznačně ano. Pokud by se řeklo, že cyklostezku budujeme jen pro použití kolem a chodci pak brzy přijdou bruslaři a ti budou
chtít postavit něco pro sebe. Byl jsem v Německu pozvaný na plavbu lodí po Rýně a tam vedla podél řeky cyklostezka a na ní byli v mnohem větším počtu bruslaři než cyklisti. Cyklostezka je jen pracovní název a neměli by proto cyklisti uplatňovat pro sebe výhody. Pokud to nebude asfalt jsou bruslaři mimo a to bych po uvedení příkladu z Německa neviděl moudré.
2. Asfalt se bude záplatovat a co až tam napadají šišky? Rád bych upozornil na asfaltové cesty v okolí Káraného, které jsou v majetku Pražských vodáren a slouží k obsluze staudní z kterých se čerpá voda pro Prahu. Auta zde mají zakázaný provoz a tak tato místa jsou rájem pro bruslaře a cyklisty, kteří se zde deně potkávají. Je to v lesích a nikdy tam šišky nikomu nevadily a běžte se podívat na kvalitu asfaltu, který tam je již víc jak 20 let. Nikde žádná záplata.
3. Asfaltová autostráda - v současné době po obou březích jezdí poměrně dost velký počet aut a často jsou to právě rybáři ( milovníci přírody ) co na to své místečko musí dojet autem. Požadujeme umístění značek zákaz vjezdu, ale starosta říká až dobudujeme cykloztezku tak se to bude řešit. Jsem přesvědčený, že se po dokončení cyklostezky bude víc hlídat zda ji auta neničí a bude jim více omezován přístup než dnes
4. Svoji cykloztezku si řešte v Čelákovicích - názor jistě zajímavý, ale myslím v tomto případě nepatřičný. Naše části cyklostezky se budou jistě spojovat a vytváří v budoucnu plánované cyklistické spojení Drážďan s Vrchlabím. Pokud mě paměť neklame je uvedená cykloztezka mezi akcemi Středočeského kraje a byť každá obec zajištuje svou část tak především z dotací a ten kdo nás podporuje finančně bude jistě chtít i uplatnit svůj vliv.
Přejme si aby se brzo od slov přešlo k činům. Zde opět alespoň co se plánu týká je Lysá před námi o 1 rok napřed. _________________ Mirek Iglo
Čelákovice |
|
| Návrat nahoru |
|
| Jan Kořista |
|
Správce/kyně

|
Zaslal/a: ne 10. červen 2007, 21:13 Předmět: Tady to jede |
| |
No tady ta debata teda jede, to je masakr Jenom chci napsat, že úplně souhlasím s názory pana Igla v posledním příspěvku (1-4). Tak ještě hodně zábavy při další diskusi...  |
|
| Návrat nahoru |
|
| Zuzana |
|
Stálý/á přispěvatel/ka
|
Zaslal/a: po 11. červen 2007, 7:20 Předmět: |
| |
To Hanka Hermová: souhlasím s každým slovem.
To Mirek Iglo: to je opravdu hezké, že se s námi ti zastupitelé vůbec baví. Prosím jen o zamyšlení, proč se používá zrovna slovo ZASTUPITEL. Asi že někoho zastupuje, že?
To Hynek Fajmon: čím víc píšu projekty, které dostávají podporu z veřejných zdrojů, tím víc se podivuju, jak se s těmito zdroji hospodaří.
To all: ještě jednou to o zdravém rozumu:-))) (Čímž nechci tvrdit, že mám na něj patent:-)) |
|
| Návrat nahoru |
|
| Luukky |
|

|
|
| Návrat nahoru |
|
| Honza |
|
Anonymní
|
Zaslal/a: st 20. červen 2007, 16:54 Předmět: ne asfaltu |
| |
No, nevim, nevim, zda bude nekdo brat vubec v potaz nazory zde diskutujicich, ale budiz...primarne nejsou tzv.cyklostezky spatny napad, jen je doposud vesmes spatne realizovan. Je tezke, kdyz veci ve jmenu cyklistu delaji lide, co sami na kole patrne nejezdi. Nevim myslim si, ze lidi jezdi do prirody prave kvuli prirode a ne proto, aby zde cichali asfalt. Nebo se pletu?
[img][/img] |
|
| Návrat nahoru |
|
| H. Fajmon |
|
Anonymní
|
Zaslal/a: st 20. červen 2007, 17:47 Předmět: nové stromy |
| |
Zdravím pana Lukyho,
rád bych se Vás zeptal, kolik jste už Vy osobně vysadil stromů?
Hynek Fajmon |
|
| Návrat nahoru |
|
| Luukky |
|

|
Zaslal/a: st 20. červen 2007, 22:37 Předmět: nové stromy |
| |
Zdravím,
zatím jsme se za informační list Řeháček zaregistrovali na stránkách United Nations Environment Programme (UNEP) a chystáme se vysadit v blízké době jednu lípu, jakožto český národní strom. Chystá se něco podobného i Lysá?
K dnešnímu dni bylo na celém světě přislíbeno zasadit 1 044 377 398 stromů, z toho z České Republiky 154 015ks (již 117 819ks vysazeno). |
|
| Návrat nahoru |
|
| matlas |
|
Správce/kyně
Založen: 06. 10. 2006 Příspěvky: 299 Bydliště: Lysá nad Labem
|
Zaslal/a: čt 21. červen 2007, 9:18 Předmět: |
| |
Když já to "přihlašování se k iniciativám" nemám rád.
to nemůžeme sázet stromy jen tak, aniž bychom dávali okázale najevo, že jsme tak učinili?
já už pěkných pár stromků vysadil a nebudu se kvůli tomu nikam hlásit. Ne sice v Lysé, ale to snad nevadí.
dělám to protože prostě jen chci.  _________________ To je jako bavit se s kanibalem o duši ve chvíli, kdy v ruce drží rozjedené stehno.
PGP key ID: A33F8622
Fingerprint: BCC4 34ED 7887 7DBF CFA3 DB5B 9235 9981 A33F 8622 |
|
| Návrat nahoru |
|
| Luukky |
|

|
Zaslal/a: čt 21. červen 2007, 11:36 Předmět: |
| |
| No já za svůj život toho už taky vysadil hafo a přitom jsem to nikam nehlásil. Ale tady jde spíš o ten celkový počet a aby bylo vidět kolik lidí se do projektu z každé země zapojilo. Na webu UNEP si krásně můžete nalistovat zemi a vše se objeví. Mě spíš jde o to, že to není žádná ucaprcaná malá iniciativka několika lidí, ale že jde o celosvětovou kampaň. |
|
| Návrat nahoru |
|
| Pedro |
|
Stálý/á přispěvatel/ka
|
Zaslal/a: čt 21. červen 2007, 17:26 Předmět: |
| |
Zdravim Luukkyho,
Lysá sázet nechystá, spíše bude kácet kvůli voňavé asfaltce podél Labe
To si do vás kvůli výsadbě rýpá opravdu ten pravý ...
V sobotu jsem na kole po delší době zabloudil i na Řehajdu, obkroužil rybníček, dal si malé pivko u Verzichů - pohodička. Fakt příjemné místečko. |
|
| Návrat nahoru |
|
| H. Fajmon |
|
Anonymní
|
Zaslal/a: čt 21. červen 2007, 22:57 Předmět: odpověď panu Pedrovi |
| |
Zdravím pane Pedro,
já už jsem osobně vysázel stromů taky "hafo". Lysá vysazuje stromy neustále a ve velkém počtu. Jinak na akce na povel OSN nevěřím. Ale pokud na to věříte, tak to dělejte.
Hynek Fajmon |
|
| Návrat nahoru |
|
| JK |
|
Anonymní
|
Zaslal/a: so 23. červen 2007, 18:30 Předmět: |
| |
Musím se přiznat, že když mluvím s někým, kdo daný úsek zná a slyší o vybudování asfaltové "stezky", jen se chytá za hlavu. Z výše napsaného zatím vyplývá, že lidé kteří o celé věci budou rozhodovat jsou už stejně rozhodnuti a nás tady nechají se prostě vypovídat, ale to je asi tak všechno, co s tím jako občané můžeme dělat. Potěšilo mě, že se najdou jedinci(zatím je jich v této diskusi většina, což možná něco signalizuje...), kterým leží na srdci citlivý přístup ke krajině(narozdíl od přístupu státní správy a samosprávy) a s nimi musím doufat, že všudypřítomný nedostatek peněz také jednou povede k něčemu dobrému tzn. začne se uvažovat i o jiných alternativách než nevhodném a nákladném asfaltu.
PS-Jak už někdo zmínil na čelakovickém fóru: Mnohem lepší investicí pro blaho místních i turistů by bylo například zbudování normálního, tedy bez výrazných obtíží překonatelného(pro starší lidi nepřekonatelného) nájezdu na nově vybudovanou lávku přes Labe z káranské strany. |
|
| Návrat nahoru |
|
| Saša Vrtěl |
|
Stálý/á přispěvatel/ka

|
Zaslal/a: po 25. červen 2007, 6:39 Předmět: |
| |
| JK píše: | | Z výše napsaného zatím vyplývá, že lidé kteří o celé věci budou rozhodovat jsou už stejně rozhodnuti a nás tady nechají se prostě vypovídat, ale to je asi tak všechno, co s tím jako občané můžeme dělat. |
Taky z toho mám ten pocit
Mimochodem, včera moje žena (touhle diskusí nezasažená) koukala z okýnka vlaku na polabskou cyklostezku někde u Žernosek a povídá: "sem pojedeme, tady nemají ten hnusnej asfalt..." |
|
| Návrat nahoru |
|
| matlas |
|
Správce/kyně
|
Zaslal/a: út 26. červen 2007, 16:20 Předmět: |
| |
Protože jsem duše hloubavá a zajímá mě spousta věcí, vznesl jsem před nějakou dobou dotaz na Povodí Labe jímž je tu argumentováno.
Ptal jsem se obecně a i odpověď tomu odpovídá.
Jelikož by mohla zajímat i další účastníky tohoto fóra rozhodl jsem se ji zveřejnit. Možná to na "povrch cesty" vrhá nové světlo, možná ne. O stavu věcí ať si každý udělá závěr sám.
Otázka ( 7.6. 2007 18:12 ):
Dobrý den,
zajímám se o projekt budování mezinárodní cyklostezky v povodí Labe,
která by měla vést podél celého toku.
Mnoho pozemků na nichž by měla cyklostezka být je v majetku Povodí Labe.
Dozvěděl jsem se, že podmínkou zpřístupnění těchto pozemků je, že na
stezku budou vjíždět i stroje za účelem úpravy a údržby břehů řeky.
Jestli to tedy chápu správně, nepůjde o cyklostezku v pravém slova
smyslu, ale spíše o víceúčelovou komunikaci.
Můžete mi prosím podat nějaké upřesňující informace?
Děkuji,
Zdeněk H.
|
Odpověď ( 13.6. 2007 10:38 ):
Vážený pane Zdeňku H.,
k Vašemu dotazu ohledně "polabské cyklostezky" sděluji, že Vaše informace plně odpovídají skutečnému stavu.
Pro pochopení je třeba vzít v úvahu současné právní předpisy a pochopit základní rozdíl mezi cyklostezkou a cyklotrasou. Zatímco cyklostezka slouží výhradně cyklistům (popř. bruslařům), tak cyklotrasa je vedena po řadě komunikací označených cykloturistickým značením, může být tudíž vedena i po tzv. okresních silnicích, místních a účelových komunikacích. Existuje i řada cykloturistických map, kde označená cyklotrasa vede po nezpevněných cestách, které vyhovují spíše adrenalinovým nadšencům, popř. alespoň vlastníkům horských kol.
Právě účelové komunikace (tzv. potahové stezky) v majetku státního podniku Povodí Labe vedoucí v bezprostřední blízkosti toku Labe a využívané pro správu a údržbu vodní cesty, jsou mezi obcemi, které mají zájem na vybudování cyklostezky, velmi oblíbeny a existenci těchto cest považují za přínos k urychlení přípravy (není třeba majetkoprávní vypořádání s desítkami až stovkami vlastníků pozemků) a budování cest v lepší kvalitě právě za účelem zpřístupnění pro cyklisty, kteří jezdí raději po rovném zpevněném povrchu. Záporem je samozřejmě i naše podmínka, že nepůjde o "čistokrevnou" cyklostezku, která je podle § 12 odst. 7 zákona č. 13/1997 Sb., o pozemních komunikacích buď místní komunikací IV. třídy nebo účelovou komunikací.
Jistě sám uznáte, že si sami nemůžeme dobrovolně omezit přístup k vodnímu toku, který spravujeme. Nicméně frekvence pojezdu naší techniky po těchto cestách je víceméně nárazová s četností odpovídající nutnosti řešení problémů souvisejících se správou toku, přičemž na splavném úseku toku je většina prací zajišťována z vody a využití cest na březích je minimální.
Existují samozřejmě i úseky podél Labe, kde je cyklostezka skutečně určena pouze pro cyklisty, a tomu odpovídá i dopravní značení. Vždy záleží na místních podmínkách a vývoji v konkrétní lokalitě.
S pozdravem
....
Povodí Labe, státní podnik
Víta Nejedlého 951
500 03 Hradec Králové 3
tel. : +420 495 ....
e-mail : ....@pla.cz
|
Dotaz jsme vznesl na informační email (obecný) a tak jméno a kontakt na osobu, která mi odpověděla jsem nahradil "...."
pro tuto debatu to stejně není důležité. _________________ To je jako bavit se s kanibalem o duši ve chvíli, kdy v ruce drží rozjedené stehno.
|
| Návrat nahoru |
|
| Luukky |
|

|
Zaslal/a: st 27. červen 2007, 8:44 Předmět: |
| |
A je po diskuzi. Bude asfalt a basta fidli  |
|
| Návrat nahoru |
|
| Zuzana |
|
Stálý/á přispěvatel/ka
|
Zaslal/a: st 27. červen 2007, 12:17 Předmět: |
| |
| Teď veřejně přiznávám, že jsem natvrdlá, holt nemůže být každý třeskutě inteligentní. Ale prosím, vysvětlí mi někdo, proč Povodí Labe trvá na asfaltových pojezdových cestách a nechce je aspoň trochu zaplatit? Kdyby nebylo budování cyklotras nebo cyklostezek nebo cyklodálnic, tak by si ty cesty museli asi platit sami, ne? |
|
| Návrat nahoru |
|
| matlas |
|
Správce/kyně
|
Zaslal/a: st 27. červen 2007, 13:23 Předmět: |
| |
| Zuzana píše: | | Teď veřejně přiznávám, že jsem natvrdlá, holt nemůže být každý třeskutě inteligentní. Ale prosím, vysvětlí mi někdo, proč Povodí Labe trvá na asfaltových pojezdových cestách a nechce je aspoň trochu zaplatit? Kdyby nebylo budování cyklotras nebo cyklostezek nebo cyklodálnic, tak by si ty cesty museli asi platit sami, ne? |
ale v tom mailu se nepíše že Povodí trvá na asfaltových cestách.
kde je napsáno, že účelová komunikace musí být asfaltka?
v závěru sami připouštějí, že podoba je o "konkrétní lokalitě a vývoji v ni".
Já si položil otázku, když je u nás Labe splavné a Povodí tedy může provádět opravy z vody, proč "vývoj v naší lokalitě" spěje spíše než k úpravě cest kolem vody k asfaltové dálnici.
Také se podivuji nad tím, proč by města a obce měly platit vybudování silnic pro Povodí. Taky mi to nedává smysl. _________________ To je jako bavit se s kanibalem o duši ve chvíli, kdy v ruce drží rozjedené stehno.
|
| Návrat nahoru |
|
| hanka hermová |
|
Stálý/á přispěvatel/ka

|
Zaslal/a: st 27. červen 2007, 14:00 Předmět: |
| |
Matlasi, díky moc. Taky jsem se Povodí Labe chystala psát, ale nějak jsem se k tomu zatím nedostala. Jsou to opravdu zajímavé informace. Mám z toho dojem, že to je zase jen tahle ohraná písnička:
| citace: | | Existuje i řada cykloturistických map, kde označená cyklotrasa vede po nezpevněných cestách, které vyhovují spíše adrenalinovým nadšencům, popř. alespoň vlastníkům horských kol. |
Je fakt neuvěřitelné, jak je tenhle asfaltový blud u nás rozšířený No tím větší výzva. Každopádně asociace terénních cyklistů ČeMBA už vcelku úspěšně o přírodních cestách jedná s Lesy ČR, takže teď jsou na řadě správci povodí.
Mimochodem, jak se z různých stran dovídám, tuto diskuzi o cyklostezce kolem Labe se zájmem sleduje plno lidí z oboru z celé ČR. |
|
| Návrat nahoru |
|
| JK |
|
Anonymní
|
Zaslal/a: st 27. červen 2007, 14:48 Předmět: |
| |
| citace: | | Mimochodem, jak se z různých stran dovídám, tuto diskuzi o cyklostezce kolem Labe se zájmem sleduje plno lidí z oboru z celé ČR. |
Jestli jí sleduje spousta lidí z oboru, bylo by skvělé, pokud se našel někdo, kdo by mohl jedince, kteří o tom budou rozhodovat(jak v Lysé, tak Čelákovicích) alespoň přesvědčit, aby se nad tím nestranně a důkladně zamysleli a zajistili si kvalitní podklady svědčící pro i proti. Zatím voláme já i ten malý lidmi zatím tolik nezatížený koutek krajiny: "Pomóóóóóóc!"  |
|
| Návrat nahoru |
|
| hanka hermová |
|
Stálý/á přispěvatel/ka

|
Zaslal/a: st 27. červen 2007, 15:37 Předmět: |
| |
| JK píše: |
Jestli jí sleduje spousta lidí z oboru, bylo by skvělé, pokud se našel někdo, kdo by mohl jedince, kteří o tom budou rozhodovat(jak v Lysé, tak Čelákovicích) alespoň přesvědčit, aby se nad tím nestranně a důkladně zamysleli a zajistili si kvalitní podklady svědčící pro i proti. Zatím voláme já i ten malý lidmi zatím tolik nezatížený koutek krajiny: "Pomóóóóóóc!"  |
Pracuje se na tom Naštěstí na to volání nejste sám  |
|
| Návrat nahoru |
|
| Jakub Tesař |
|
Správce/kyně

|
Zaslal/a: st 27. červen 2007, 16:12 Předmět: |
| |
V tom e-mailu z Povodí se píše:
| citace: | | Právě účelové komunikace (tzv. potahové stezky) v majetku státního podniku Povodí Labe vedoucí v bezprostřední blízkosti toku Labe a využívané pro správu a údržbu vodní cesty, jsou mezi obcemi, které mají zájem na vybudování cyklostezky, velmi oblíbeny a existenci těchto cest považují za přínos k urychlení přípravy (není třeba majetkoprávní vypořádání s desítkami až stovkami vlastníků pozemků) a budování cest v lepší kvalitě právě za účelem zpřístupnění pro cyklisty, kteří jezdí raději po rovném zpevněném povrchu. |
Prosím pěkně, tzv. potahová stezka tam snad někde buď už je teď nebo tam žádná není resp. je tak úzká, že by tam auto stejně neprojelo. Jinak by přece Povodí nemohlo dělat svou práci už dneska! Z toho vyplývá, že stav, který je dnes tzn. polňáčka a jen někde, Povodí musí stačit, protože jinak by to bylo snad Povodí, kdo by stál o postavení aslfaltované silnice už dávno a samo by si to hradilo.
Pokud výsledkem "stavby cyklostezky" bude, že se pouze např. spojí ty polňačky tak, aby se dal úsek kolem Labe projet celý na kole, pak by to mohlo stačit. Povodí by tak ani nemělo mluvit do těch úseků, které nejsou pro auto sjízdné dnes, protože tam dnes evidentně potahová stezka není.
Z toho mi vyplývá, že Povodí nemá co mluvit do úseků, kde potahová stezka není, případně nemá nárok na nějaké požadavky týkající se kvality vozovky tam, kde potahová stezka sice je, ale hliněná. Protože i ta Povodí dneska přece stačí, takže proč by mělo a mohlo nárokovala asfalt?
Chápal bych, pokud by se Povodí rozčilovalo, jestliže by se potahová cesta např. zasypala velkými balvany, po kterých by nemohla auta. Ale jakákoliv změna kvality cesty směrem výše, i třeba jen ke štěrkovému povrchu, by Povodí přece neměla vadit, když tam má dneska polňačku, která ji stačí.
| citace: | Jistě sám uznáte, že si sami nemůžeme dobrovolně omezit přístup k vodnímu toku, který spravujeme. Nicméně frekvence pojezdu naší techniky po těchto cestách je víceméně nárazová s četností odpovídající nutnosti řešení problémů souvisejících se správou toku, přičemž na splavném úseku toku je většina prací zajišťována z vody a využití cest na březích je minimální.
|
Nevím, jak by upgrade cesty z polňačky na lepší polňačku nebo štěrkovou cestu omezil přístup k řece.
Zhrnuto: Z materiálu mi nijak nevyplývá, že to musí být asfaltka. Z toho mi leda vyplývá, že pokud je to úsek, který je dnes potahovou cestou, musí zůstat průjezdný pro auta i dále (což se týká hlavně šířky, ne?). Jestli se to pak bude nazývat "víceučelová komunikace" nebo "cyklostezka" je snad víceméně fuk. To je jen formalita. A tam, kde žádná potahová cesta dneska není, tam není na co brát ohled.
Ale je možné, že moje logika není logikou Povodí. Kromě toho, Povodí spravuje břehy a může si vymýšlet cokoliv bez ohledu na logiku. |
|
| Návrat nahoru |
|
| hanka hermová |
|
Stálý/á přispěvatel/ka

|
Zaslal/a: st 27. červen 2007, 16:42 Předmět: |
| |
Ano, přesně tak jak píše Jakub.
Podle toho mailu Povodí Labe na asfaltovém povrchu netrvá. Jen (za určitých podmínek) chce vyjít vstříc požadavku vybudovat cyklostezku.
To s tím asfaltem pochází od zastupitelů, městských a krajských. |
|
| Návrat nahoru |
|
| matlas |
|
Správce/kyně
|
Zaslal/a: st 27. červen 2007, 19:32 Předmět: |
| |
| hanka hermová píše: | Ano, přesně tak jak píše Jakub.
Podle toho mailu Povodí Labe na asfaltovém povrchu netrvá. Jen (za určitých podmínek) chce vyjít vstříc požadavku vybudovat cyklostezku.
To s tím asfaltem pochází od zastupitelů, městských a krajských. |
A pokud je to tak, někdo nám tu neříká úplnou pravdu. Může existovat něco jako politická pravda? _________________ To je jako bavit se s kanibalem o duši ve chvíli, kdy v ruce drží rozjedené stehno.
|
| Návrat nahoru |
|
| Pedro |
|
Stálý/á přispěvatel/ka
|
Zaslal/a: čt 28. červen 2007, 13:53 Předmět: |
| |
| citace: | | H.Fajmon: "Myslím si, že po přečtení asi 300 stran odborných textů o cyklostezkách a absolvování asi 3 odborných konferencí a setkáních se starosty, kteří něco konkrétního vybudovali o tom něco vím. Určitě dostatečně na to, abych o tom jako zvolený zastupitel mohl rozhodovat. |
Jak dalece ohýbatelná pravda politika je - to nevím. Jen bych rád věděl, kdy bude naše argumentace proti asfaltu natolik legitimní, aby vyvážila know-how kohosi odkudsi ze starostenských konferencí a "pro-asfaltově orientovaných odborných textů". Pokud rozhoduje "náš zatupitel", by měl zastupovat zájmy a požadavky naše ne? |
|
| Návrat nahoru |
|
| H. Fajmon |
|
Anonymní
|
Zaslal/a: čt 28. červen 2007, 14:46 Předmět: odpověď |
| |
Zdravím,
Pro pana Matlase: Vidím, že se řídíte heslem "důvěřuj, ale prověřuj". Z odpovědi Povodí Labe je myslím více než zřejmé, že jsem v ničem nelhal. Naopak.
Pro Hanku Hermovou: To, že tuto diskusi sledují lidé odjinud mne nepřekvapuje, protože tady na tom fóru jsou samí výborní diskutéři .
Pro ostatní: Politici mají v ČR daleko menší moc ovlivnit nějakou stavbu než ekologičtí aktivisté, takže Vaše obavy z toho, že Vám nějaký politik "vnutí" asfalt jsou absolutně nesmyslné.
Pokud vůbec nějaký projekt "víceúčelové komunikace" kolem Labe v rámci projektu Labské cyklostezky v našem úseku bude postaven, tak bude muset vyhovět tolika různým požadavkům, že si vůbec nedovolím odhadovat, zda se bude vůbec v dohledné době realizovat a z jakého konkrétního materiálu.
Jinak můj názor občana je ten, že pokud by v úseku Nymburk-Lysá nad Labem-Čelákovice byl stejný charakter "Labské cyklostezky" jako je v úseku Nymburk-Poděbrady-Libice, tak by mi to nejen nevadilo, ale dokonce by se mi to velmi líbilo. A jsem přesvědčen o tom, že bych určitě nebyl sám.
Hynek Fajmon |
|
| Návrat nahoru |
|
| matlas |
|
Správce/kyně
|
Zaslal/a: čt 28. červen 2007, 15:20 Předmět: |
| |
pro pana Fajmona:
Děkuji za vysvětlení. Vaše heslo z úvodu bych přeformuloval takto:
"Získej informace z více zdrojů a utvoř si vlastní názor." To mi přijde trošku přesnější.
Neřekl jsem že lžete. Pokusil jsem se pouze navázat na to, jak nám stále podsunujete asfalt. Myslím, že Povodí bude šumák jaká ta potahová cesta bude (na mnoha místech dnes není žádná, že?). Sami píší že většina prací na splavném toku probíhá z vody. Takže i argument kterak stezku za pár let zničí traktory najednou stojí trošku "na vodě". _________________ To je jako bavit se s kanibalem o duši ve chvíli, kdy v ruce drží rozjedené stehno.
|
| Návrat nahoru |
|
| Jakub Tesař |
|
Správce/kyně

|
Zaslal/a: čt 28. červen 2007, 15:27 Předmět: |
| |
Já musím dodat, že mě osobně by taky nevadilo, kdyby cesta kolem Labe byla asfaltová. Ale jen ta kolem Labe.
Mám k tomu několik důvodů:
1) Ta cesta bude nejen pro cyklisty: To je důležité. Kolem Labe nebudou jezdit jen cyklisti. Do značné míry se jedná o projekt pro bruslaře. Rovný terén je pro ně ideální. Jak jste mohli vidět nedávno v televizi, v Českých Budějovicích mají kolem Vltavy "cyklostezku" do Hluboké a je na ní totálně plno. Takže poptávka by byla.
2) Sváteční výletníci: Pravověrní cyklisté s horáky stejně kolem Labe jezdit nebudou, tam budou jezdit spíše cyklisté sváteční, kteří mají rádi pohodlí. Kromě toho, cyklističtí nadšenci najdou v okolí Lysé a Čelákovic spoustu dalších, krásných lesních cest. Kdyby ty se měly asfaltovat, to bych proti byl zcela radikálně. Kolem Labe by ale mohly mít možnost jet ale i třeba babičky se starými koly nebo maminky s kočárky. Lidé, kteří pojedou do Čelákovic, budou mít na výběr - jet lesem po krásné lesní cestě kolem Václava nebo jet kolem Labe po asfaltce. Vždycky je dobré mít na výběr. Dneska se do Čelákovic podél Labe dojet prakticky nedá, takže to bude něco navíc, nikoliv něco místo něčeho. I z hlediska krajiny nevidím asfaltovou cestu kolem řeky jako nic tak hrozného. Mimochodem, ta fotka, co sem umístila Hanka vypadá jako asfalt, i když asi není (z čeho je? Je to asfaltová drť, co o ní píše pan Fajmon?) A nevypadá to špatně...
3) Synergický efekt: Pokud bude cesta kolem Labe asfaltová do Čelákovic a pak zase z Nymburka, uvidíte, kolik lidí bude Lysou proklínat kvůli tomu, že musí sundat brusle a nemohou to projet celé.
Jinak musím říct, že nejsem obecně příznivec betonování krajiny. Obecně si myslím, že Hanka má pravdu. Ale tady, v tomto konkrétním případě, vidím poměrně jasné důvody, proč by tam ten asfalt mohl být.
Je důležité připustit i výhody asfaltu, i bez argumentů typu "jinak to nejde" nebo "ta a ta instituce to nepovolí" apod.u. Už jen hlediska vyvážení diskuze. Nic není černobílé a je třeba brát ohled na situaci a konkrétní záměr. Nebuďme fanatiky toho či onoho.
Tak. A teď mne kamenujte... |
|
| Návrat nahoru |
|
| Luukky |
|

|
Zaslal/a: čt 28. červen 2007, 15:54 Předmět: |
| |
| Nebudu nikoho kamenovat kurňa, ale proboha já nevím co je to teď za mánii s těmi bruslaři?! Vždyť je to C Y K L O stezka! Stejně je to zanedlouho omrzí a nechají toho. A prokládat kvůli nim krajinou asfalt to mi přijde hanebné. Stejnak to s nimi na cestě vypadá jak na Václaváku. Stačí zajet ke Káranému. |
|
| Návrat nahoru |
|
| Pedro |
|
Stálý/á přispěvatel/ka
|
Zaslal/a: čt 28. červen 2007, 16:22 Předmět: |
| |
Takže jsme se od cyklostezky ze začátku tématu posunuli k multifunkční, volnočasově-relaxační trase tak, aby výsledná podoba byla zohledněním co nejširšího spektra požadavků a nároků potenciálních uživatelů.
Přibrali jsme k diskusi po prvotních cyklistech také údržbovou techniku povodí, bruslaře, samozřejmě i pěší. To je vše naprosto v pořádku, nelze namítnout vůbec nic - naopak - tak má vypadat věc veřejná. Je jasné, že požadavky se budou lišit - nicméně z hlediska použitelnosti jsou jedinní in-linisti na asfaltu skutečně přímo závislí. Přitom za humny je ideálně situované Kárané, kam dojíždí i pražští in-linisté (přestože tu v Praze mají lokalit více než dost). Mají být skutečně tím přechýlením jazýčku na vahách obecného odporu k asfaltovým komunikacím přírodou? Nechci nikomu křivdit, ale necítím to tak.
Cyklisté jsou ve značné většině proti, povodí na sfaltu netrvá (ale pokud mu ho někdo zafinancuje, bude jistě rádo), pěší turisté či procházkáři jistě nepreferují vykračování si přírodou po asfaltové ranveji lemované Labem.
Pořád si myslím že většinovým peoplemetrem by ten asfalt neprošel. Z hlediska šetrnosti zásahu do krajiny nemluvě. Každopádně názorová a preferenční různorodost je veliká, možná téma k další anketě do Listů? Samotného by mě zajímal výsledek ... |
|
| Návrat nahoru |
|
| Občanka M |
|
Založen: 05. 04. 2005 Příspěvky: 52 Bydliště: Lysá nad Labem
|
Zaslal/a: čt 28. červen 2007, 16:39 Předmět: |
| |
1) Názor pana Tesaře se mi velmi líbí. V zásadě bych ho podepsala.
2) Když odhlédnu od povrchu "cyklo-bruslo-víceúčelo...komunikace", tak si myslím, že tu nikdo dosud pořádně neřešil tu skutečnost, o které píše Povodí Labe. Tedy, kdyby se město rozhodlo stavět cyklostezku o pár metrů dál od vody, tak by nejspíš muselo vyjednávat s majiteli pozemků, vykupovat atd a dostali bychom se do závratných sum a tahanic (i když legitimních) s majiteli. To raději hezčí a opravenější centrum města, ne?
Připadá mi zcela logické, že se s Povodím tahle věc řeší.
Pořád si myslím, že je lepší nějakou stezku mít, než nemít nic...
 |
|
| Návrat nahoru |
|
| H. Fajmon |
|
Anonymní
|
Zaslal/a: čt 28. červen 2007, 21:27 Předmět: polabská cyklotrasa |
| |
Zdravím,
doporučuji všem zdejším diskutujícím, aby se seznámili osobně s provozem a fungováním cyklostezky Nymburk-Poděbrady. Pro mladší připomínám, že první impuls k vybudování cyklostezky kolem Labe vzešel od pana arch. Rittra staršího z Nymburka, který to začal prosazovat již v 80. letech v Mladém světě.
To zdejší diskutující většinou ještě asi "tahali kačera". A po 20 letech úsilí tohoto člověka (a jeho syna) má nyní Nymburk a Poděbrady něco, co jim závidí celá republika. Já bych si přál něco podobného i v Lysé, co by na to navázalo. Ale z reakcí diskutujících mám vážné obavy, že nakonec nebude nic.
Hynek Fajmon |
|
| Návrat nahoru |
|
| hanka hermová |
|
Stálý/á přispěvatel/ka

|
Zaslal/a: pá 29. červen 2007, 0:42 Předmět: |
| |
H. Fajmonovi: To, co bylo pokrokové v 80. letech, nemusí být pokrokové dneska, se vší úctou k panu architektovi. V 80. letech se jezdilo na Eskách a Favoritech. Dneska se jezdí na něčem trochu jiném.
Už jsem to tady asi psala víckrát, ale jeden z důvodů, prož nejsem pro asfalt je, že to je příliš "rychlý" povrch. Byla jsem v květnu na konferenci o cyklostezkách na Vsetínsku a tam zrovna otevírali stezku kolem Bečvy. Ale na té cyklostezce bez námahy dosáhnete na kole 50 km/h (to jsem ověřila osobně), nemůžu říct, že by mi tohle zrovna připadalo jako "bezpečná cyklostezka". Do toho se pletou bruslaři, kteří typem pohybu zabírají spoustu místa a pěší (stezka slouží zároveň jako chodník podél silnice).
Tento týden vyšel časopis Velo, a hned v úvodníku o bezpečnosti na cyklostezce (tentokrát pražské - Modřanské) píše Tomáš Taich: "Bruslaři přes celou šíři asfaltu - a že někteří umějí dát najevo svůj um! -, do toho frackovské chování paradoxně od pohledu zkušených cyklistů, kteří nemohou chvíli počkat a musí přece jet tempo velkého převodníku... Čtyři roky starý zážitek, kdy se během asi dvacetiminutového rozhovoru při náhodném potkání se známým na této trase před našima očima odehrály čtyři karamboly, je tu zřejmě ve vzduchu permanentně."
Vtip je v tom, že na utuženém přírodním (drsnějším) povrchu snadno takové rychlosti na kole nedosáhnete, kolo snáze ovládnete, ubrzdíte, případná havárie nemá tak vážné následky. Stejný princip jako s autem. Normální kočárek taky po upravené přírodní cestě projede. Akorát ti bruslaři ne.
Já osobně si myslím, že by měli mít bruslaři vlastní dráhu, aby to bylo bezpečnější. Taky jezdím občas na bruslích, ale z hlediska svého založení bych nikdy netoužila po vyasfaltování dosud nevyasfaltovaného kousku krajiny. Připadá mi, že se míst pro bruslení dá najít docela dost, když se chce. |
|
| Návrat nahoru |
|
| Zuzana |
|
Stálý/á přispěvatel/ka
|
Zaslal/a: pá 29. červen 2007, 7:11 Předmět: |
| |
Hanko, povrchem cyklostezky nikoho slušnosti nenaučíte. Pokud budou chodci, cyklisti a bruslaři navzájem k sobě bezohlední, nepomůže ani hluboký písek.
Pane Fajmone, já jsem v 80.letech kačera netahala, leda tak když ho nechtěly táhnout moje děti a tak vím, jak dlouho jsou z Nymburka do Poděbrad po obou stranách asfaltky. Ta dnešní cyklostezka vznikala v době, kdy na druhém břehu už asfaltka existovala, minimálně ke konci pozemku sportovního centra. Takže možná, že se smělými architektonickými plány to bylo trochu jinak.
Pro cyklisty: Labe má dva břehy:-) |
|
| Návrat nahoru |
|
| Jakub Tesař |
|
Správce/kyně

|
Zaslal/a: pá 29. červen 2007, 10:15 Předmět: |
| |
Souhlasím s Hankou v tom, že možná je vhodné oddělit bruslaře a cyklisty. Vím, že okolo Bečvy mezi Lipníkem a Hranicemi taky dělaly cyklostesku, kdy se nakonec rozhodli udělat dva užší pruhy, i když nijak neoddělené. Jeden se štěrkem a druhý asfaltový. Znělo to jako dobré řešení, ale nakonec to dopadlo tak, že štěrk samozřejmě odlítával na asfalt a pak se po asfaltu kvůli štěrku vlastně na bruslích moc nedalo. Jak to dopadlo a jestli se to vyřešilo, to nevím.
Opravdu je asi nutné si na začátek ujasnit, pro koho tu stezku chceme budovat. Protože to je vlastně to zásadní pro rozhodnutí, z čeho bude. Je patrném, že většina diskutujících je proti tomu, aby byla pro bruslaře ("ať si jezdí jinde"), z čehož jim logicky vyplývá, že pak nemusí být z asfaltu. Stejně tak může bruslař namítnout, že cyklisté vlastně mohou jezdit všude (určitě na více místech než bruslaři), tak proč by se jim stavěla nějaká stezka. Zatím tady žádný bruslař nevystoupil, což je asi proto, že jich je mnohem méně. Neodehrává se tady vlastně takový virtuální boj cyklistů a bruslařů, něco jako lyžaři a snowboarďáci ?
Co když město pojmenuje tu stavbu místo zavádějící "cyklostezky" třeba bruslařská dráha a najednou diskuze bude o něčem jiném. Najednou argumenty pro to, jak má vypadat správná cyklostezka budou mimo mísu. Pak totiž bude jasné, že musí být z asfaltu a že cyklisté mají jet jinudy (třeba hned vedle po hlíně) nebo brát dokonce ohled na bruslaře. Nakonec mezi Poděbrady a Nymburkem je dneska možná více bruslařů než cyklistů  |
|
| Návrat nahoru |
|
| hanka hermová |
|
Stálý/á přispěvatel/ka

|
Zaslal/a: pá 29. červen 2007, 10:30 Předmět: |
| |
| Zuzana píše: | Hanko, povrchem cyklostezky nikoho slušnosti nenaučíte. Pokud budou chodci, cyklisti a bruslaři navzájem k sobě bezohlední, nepomůže ani hluboký písek.
|
Jasně, slušnosti se asi lidi jen tak nenaučí, ale různá technická opatření (například povrch) můžou cyklisty trochu zpomalit a donutit je věnovat pozornost stezce a dění na ní. Je to stejné jako s autama ve městě, taky jezdí rychle bez ohledu předpisy, dokud je technickým opatřením nedonutíte jet pomaleji a pozorněji.
Hluboký písek bych teda na cyklostezce rozhodně nechtěla
Moje osobní zkušenost je, že na cestě s utuženým štěrkovohliněným povrchem a cestě s hladkým asfaltem se rychlost jízdy na kole liší tak o 10 km/h.
Jasně, někdy je fajn projet se hodně rychle, ale myslím, že není cílem většiny lidí proletět rychle Polabím jak po dálnici, ale chtějí si taky užít okolí, kochat se výhledy, užít si rozmanitost krajiny a cesty a tak. |
|
| Návrat nahoru |
|
| Michal Janda |
|
Přispěvatel/ka
|
Zaslal/a: pá 29. červen 2007, 10:53 Předmět: |
| |
Někteří taky pořád argumentují co je vhodný a co není vhodný pro bruslaře, cyklisty, kočárky atd. V tom se asi neshodnem, každý prosazuje to svoje.
Co ale nedokážu pochopit je že zastáncům asfaltu nevadí že se zase vybetonuje další kus přírody. Kdyby se někde měla stavět silnice tak hned všichni začnou křičet jaký to je zásah do krajiny, ale tady to najednou nevadí.
Až se víc rozšíří motorový čtyřkolky tak se začnou dělat stezky i pro ně?
Dál se tady úplně zamlivila otázka údržby. kdo bude platit opravu toho asfaltu? Pro brusle je třeba aby asfalt byl hladký, silnice zametená. kdo to bude platit? Povodí protože to je na jeho pozemku? Proč by měli, z jejich pohledu je to plýtvání peněz. Město? nebylo by lepší za ty peníze opravit chodníky, vybudovat stezky ve městě aby lidi nemuseli jezdit po silnicích?
Nebo se tam začne vybírat vstupné?
Já osobně to vidím spíš tak že po nějaké době začne být asfalt zničený, nikdo nebude dávat peníze na úklid a údržbu a pro bruslaře to bude nevýhodné.
takže tu budeme mít další vybetonovaný kousek krajiny, bruslaři se přesunou na jiné nově vyudované stezky, stavební firma bude spokojená neb měla zakázku, místní politici se budopi plácat po zádech jak to dobře zařídili....
Mimochodem nějak jsem si nevšiml že by politici měli ve volebním programu nějak výrazně bruslařské dráhy, spíše tam mají cyklostezky. pak se ale místo toho postaví nšco co vlastně cyklostezkou ani není...
V čem je bruslení tak vyjímečné? Kolik peněz z veřejných rozpočtů se dává na budování kuželkářských drah, hřišť na petanque, na kuličky, budování trampolín apod.? |
|
| Návrat nahoru |
|
| blame |
|
Anonymní
|
Zaslal/a: pá 29. červen 2007, 12:06 Předmět: Michalu Jandovi, hance hermové |
| |
To jsou všechno argumenty na nic - když se z nich nepozná, jestli jste v 80. letech náhodou netahali kačera! A jelikož já tehdá už tahal housle do hudebky, tak navrhuju, aby se nestavělo nic, Lysáci budou pěkně trénovat v terénu - a dá-li příroda, vyroste nám nový skvělý cyklokrosař kalibru Standy Bambuly  |
|
| Návrat nahoru |
|
| Jakub Tesař |
|
Správce/kyně

|
Zaslal/a: pá 29. červen 2007, 13:29 Předmět: |
| |
| citace: | | V čem je bruslení tak vyjímečné? Kolik peněz z veřejných rozpočtů se dává na budování kuželkářských drah, hřišť na petanque, na kuličky, budování trampolín apod.? |
V čem je tak výjimečná cyklistika? Nebo lyžování? V masovosti? Jak to měřit, co má přednost?
Jinak argumentům o údržbě, rychlosti povrchu apod. rozumím velmi dobře a beru je za jeden z nejvážnějších argumentů proti bruslařské dráze.
Ale trvám na to, že je nutné diskutovat o tom, co je pro koho vhodné, o tom to totiž je. Pokud chceme stavět NĚJAKOU stezku kolem Labe. Druhým řešením je opravdu nestavět nic.
Jak mi vyplývá z diskuze - jediné opodstatnění asfaltu jsou bruslaři. Pro informaci - já sám bruslař nejsem a ani se nechystám se jím stát. Pokud bruslaře nechceme nebo pokud nám zájem bruslařů nepříjde jako dostatečný důvod, např. kvůli nákladům na údržbu, pak není nutné tam dávat asfalt a je mnohem lepší cestu udělat nějak přírodnější (asi by pak stačilo pouze přemostit potoky, případně prosekat některé části). Co se týká asfaltu v přírodě... Pokud ta stezka bude jen pro cyklisty a bude z nějakého drceného asfaltu místo hladkého, myslíte, že to bude pro přírodu něco lepšího?
Takže otázka dne opravdu zní: Máme zájem na tom, aby kolem Labe a Lysé jezdili rekreační bruslaři z široka daleka, protože ta cesta navazuje na další části "magistrály"? Pokud ano, postavme asfaltovou cestu. Pokud ne, přemostěme potoky a prosekejme a mírně upravme stezku tam, kde dneska nejde projet, jinak to nechme, jak to je.
Je třeba zvážit přínosy a náklady (nejen finanční, ale i nehmotné, jako je třeba ten asfalt v přírodě nebo na druhé straně možnost masovější rekreace obyvatel u Labe) obou variant.
Pokud postavíme asfaltovou cestu, budou ji lidé opravdu intezivně využívat a bude se jim to líbit (což si dokážu představit, protože také jsou zkušenosti z dalších míst, kde *stezku mají)? To je jediné možné opodstatnění. Dneska kolem Labe nejezdí skoro nikdo. Je to škoda nebo je skvělé, že tam nikdo nenarušuje přírodu? |
|
| Návrat nahoru |
|
| Choose Display Order |
|
| User Permissions |
Můžete odesílat nové téma do tohoto fóra Můžete odpovídat na témata v tomto fóru Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru Nemůžete hlasovat v tomto fóru
|
Skin created by Sigma12, modified and translated by Jakub Nedoma Powered by phpBB © 2001, 2002 phpBB Group
|
 |